Vedno zanimiv Križnikov pravljični festival in odprtje Pravljične hiše

0
69
V Krajevnem domnu v Motniku se je v petek, 7. junija zvečer uradno začel dvodnevni Križnikov pravljičnega festival, z naslovom Križnikov pravljični festival Jenkret je biv… , ki s štirinajstimi dogodki v Kamniku, Motniku, na Vranskem, v Taboru in na Trojanah pomembno prispeva k ohranjanju kulturne dediščine, na kateri temelji naša identiteta. Dogodka se je udeležila podžupanja Občine Kamnik Romana Učakar.
Poslanstvo motniškega festivala je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika, ki velja za enega najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja in spodbujanje različnih načinov pripovedovanja zgodb. Drugi vikend v juniju je za mnoge priložnost, da prisluhnejo zgodbam in dobrim pripovedovalcem v prijetnem okolju Motnika, kraja, kjer je živel in pravljice zbiral Gašper Križnik. Njegovi zapisi so ohranili živo govorico in pripovedni slog ustnega slovstva Motnika in okolice ter predstavljajo slikovit in pester prikaz kulture pripovedovanja tistega časa v osrednjem slovenskem prostoru.
Kot rečeno, se je petkovega dogodka udeležila tudi podžupanja Občine Kamnik Romana Učakar, ki je v imenu Občine Kamnik najprej vse lepo pozdravila, se zahvalila in pohvalila vse tiste, ki so dali idejo za ta festival ter dejala: »Spoštovani gostje, dragi prijatelji Križnikovega festivala, dobrodošli v naši čudoviti občini. Z velikim veseljem vas pozdravljam v imenu župana in občine Kamnik na že tradicionalnem Križnikovem festivalu. Zahvaljujem se vsem organizatorjem in sodelujočim, ki s svojim trudom, voljo in prostim časom omogočate, da se lahko ponovno zberemo in uživamo v umetnosti pripovedovanja. Vsako leto nas Križnikov festival popelje na čudovito potovanje skozi zgodbe, ki nas povezujejo in bogatijo. Letos je rdeča nit festivala medgeneracijsko sodelovanje, ki je še kako pomembno za ohranjanje kulturne dediščine in  tradicije ter za prenos izkušenj in modrosti s starejših na mlajše generacije. Občina Kamnik močno podpira takšne dogodke, in prav je, da si skupaj prizadevamo za povezovanje z različnimi lokalnimi skupnostmi, tudi preko meja naše občine. Ponosni smo na vlaganja v projekte, kot je prenova nekdanje občinske hiše v Motniku, kjer bo na ogled stalna razstava “Za devetimi gorami”. Le ta bo obiskovalcem omogočala spoznavanje bogatega slovenskega pripovednega izročila. Verjamemo, da bo ta razstava postala pomemben kulturni prostor za vse generacije in bo dodatno okrepila naše vezi s štajerskimi in drugimi lokalnimi skupnostmi. Zato lepo povabljeni na jutrišnjo veliko odprtje Pravljične hiše. Naj bo ta festival priložnost za medsebojno učenje, povezovanje in uživanje v čarobnem svetu zgodb. Naj nas navdihnejo zgodbe preteklosti in nas povežejo v svetlejšo prihodnost. Želim vam čudovito festivalsko doživetje!«
Programski odbor, v sestavi Milena Glušič, Mateja Keber in Breda Podbrežnik Vukmir iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Marjan Semprimožnik iz TD Motnik, Nina Semprimožnik, Špela Regulj in Petra Zupančič iz KD Motnik ter zunanji sodelavki Marta Grkman in Katja Puntar, vsako leto sestavi vabljiv nabor dogodkov za vse generacije in izbrane okuse. 
Slovesno odprtje festivala predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski večer za odrasle z najboljšimi zgodbami zadnjega desetletja. V imenu Knjižnice Franceta Balantiča se je mag. Breda Podbrežnik Vukmir zahvalila  vsem, ki so zaslužni za nastanek festivala, sorodnikom Gašperja Križnika, ki je zbral več kot 200 ljudskih pravljic in pripovedk, ki bi bile najbrž pozabljene, če jih ne bi zapisoval, tudi na škrnicelj, ki ga je imel na razpolago v svoji trgovini. Obiskovalci so najprej prisluhnili ženskemu etno zboru Ljelje, nato pa so napeto sledili pravljicam, ki so jih pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci: Vroča župa (Goran Završnik in Rok Kosec), Katja Preša, Anže Slana, Breda Podbrežnik Vukmir in Špela Frlic.
Motnik pa ni le prireditveni prostor, pač pa tudi stičišče druženja in kulinarike. Z Okusi Kamnika so svoje zgodbe povedale podeželske žene in sicer s špehovkami, thinsko filo in poticami, kar bo več kot odličen zgled za medgeneracijsko druženje in povezovanje. Večer so zaključili s koncertom D Brincl Bend.

Letošnja rdeča nit: medgeneracijsko sodelovanje

Vsako leto ima Križnikov festival vsebinsko rdečo nit, ki povezuje pripovedovalske in spremljevalne dogodke. Letošnja rdeča nit je bila medgeneracijsko sodelovanje. Svetovna in domača pravljična dediščina je bogata z zgodbami o starih modrecih, pametnih starkah, pogumu in medsebojni pomoči starih ljudi, pa tudi o spoštovanju, pomoči in povezovanju različnih generacij. Zato so se letos posvetili tudi industrijski dediščini s pripovedovanjem zgodb iz časa  industrijskega razcveta z naslovom Fabrške zgodbe, in sicer v sodelovanju s KD Priden možic.

Čudovita Pravljična hiša

Odprtje Pravljične hiše je bilo v soboto, 8. junija zvečer. Pravljična hiša je nekdanja občinska hiša in Motničani upajo, da bo pogosto odpirala vrata šolskim in ostalim izletom. V motniškem okolju pa so se razvili odlični pripovedovalci in pripovedovalke, ki so ob razstavi tudi z živo besedo ponazorili bogastvo pravljičnega sveta, v katerem modrosti nikakor ne manjka.
Iz razstave Za devetimi gorami, ki je na Ljubljanskem gradu predstavljala pregled slovenske pravljične dediščine od motivov do avtorjev, zapisovalcev, ilustratorjev in knjižnih izdaj, je nastala Pravljična hiša. V svoje prostore bo od zdaj naprej na razstavo vabila mlade in stare. Razstavljeni bodo panoji in predmeti, ki bodo upodabljali znane pravljice in nas tudi z interaktivnimi dejavnostmi spoznavali s tem delom kulturne dediščine. Posebno mesto bo imel na razstavi tudi Gašper Križnik. Avtorici razstave sta Anja Štefan in Irena Matko Lukan.
Prepričani so, da bo ta hiša kamniškemu turizmu ponudila dodatne možnosti za razvoj kulturnega turizma. Vsekakor si Pravljična hiša zasluži pohvalo, ker je prinesla razstavo iz urbanega okolja na podeželje, kjer bo ves čas na ogled in za navdih.
Fotografije: Mih-foto Lindič in Občina Kamnik
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here