Koncert uglasbenih Maistrovih pesmi: Ti junak si naš zares

0
199

Pod naslovom Ti junak si naš zares so v petek, 14. junija 2024, Društvo general Maister Kamnik, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kamnik ter Občina Kamnik organizirali koncert uglasbenih Maistrovih pesmi v samostanu Mekinje. Koncert je bil organiziran v sklopu dogodkov v letu generala Rudolfa Maistra – Vojanova, nastopilo je osem Kamniških zborov s po nekaj pesmimi. Izbor pesmi je bil zelo raznolik, od ljubezenskih, fantovskih, navihanih do težjih iz vojnih časov, za vse pa je napisal besedilo Rudolf Maister – Vojanov. To je bil prvi tovrsten koncert v Sloveniji, prisotne pa sta nagovorila tudi župan Matej Slapar in predsednik društva general Maister Kamnik Jože Berlec.

Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova številne obeležitve teh jubilejev izpostavljajo zgodovinsko zaslužnega Slovenca kot pomembnega vojščaka in pesnika. Vendar bi si za svoj kulturni doprinos nedvomno zaslužil večji poudarek, saj so na njegovo poezijo nastala številna glasbena dela, ob njih pa tudi mnoga, ki so motivirana s pesnikom Maistrom in tista, ki so posvečena njegovemu spominu. Slovenski pevski zbori že od obdobja med obema vojnama marljivo in z ljubeznijo prepevajo zborovske skladbe na Maistrova besedila.

Tako je Emil Adamič (1877-1936) napisal ciklus skladb na njegova besedila, povezan v šopek Slovenske gorice (Zavrh nad Št. Rupertom, Septembrske laudate, Nočna meglica, Oktobrski mrak, Peca, Završki fantje in Završki škorci). Od teh je najbolj znana skladba Završki fantje za moški zbor. Uglasbil je še: Rožmarin, Sveti Martin, Kazen (Tam gori za našo vasjo …), Malgaj trka, Polnoč in Prazno srce. Emil Adamič se je namreč poznal z Rudolfom Maistrom in se z njim družil. Potem je tu Lavoslav Pahor (1883-1928), ki je uglasbil pesem Rožmarin, pa Josip Prohazska (1874-1956): Ljubezen, Pomlad; Gojmir Krek (1875-1942): Pogodba – samospev; Viktor Parma (1858–1924): Hej, fantje, kje ste; Fran Gerbič (1840-1917): Kazen, Pogodba; Ferdo Juvanec (1872-1941): Rožmarin. Vsi ti skladatelji so bili Maistrovi sodobniki in znanci.

Drugi so na Maistrove pesmi uglasbili preko 120 skladb. Naj jih vsaj naštejemo: Blaž Arnič, Andraž Babšek, Darijan Božic, Oskar Dev, Maksimilijan Feguš, Radovan Gobec, Jani Golob, Ivan Grbec, Adolf Groebming, Uršula Jašovec, Jakob Jež, Vinko Krek, Ciril Krpač, Aldo Kumar, Lojze Lebič, Barbara Maurer, Pavel Mihelčič, Vasilij Mirk, Andrej Misson, Franc Podjed, Franc Premrl, Simon Skalar, Matija Tomc, Anton Vračko in Ciril Vremšak. Poleg zborov so bili na Maistrova besedila napisani tudi samospevi, šansoni (Jure Ivanušič) in popevke ter skladbe/koračnice, posvečene Rudolfu Maistru (Fran Es, Jakob Jež, Andrej Misson), celo simfonija (Darijan Božič). Ni nepomembno, da sodobni skladatelji še vedno komponirajo na Maistrova besedila, zato sedanje število blizu 150 tovrstnih skladb seveda ni dokončno.

Rudolf Maister sodi med popularnejše pesnike, ki se jih lotevajo skladatelji. Zato ni čudno, da so vse naštete skladbe in skladbe navedenih avtorjev doživele natise in seveda pogoste izvedbe, pa ne samo ob Maistrovih jubilejih, ampak na siceršnjih zborovskih koncertih, pa tudi v glasbenih sporedih različnih slovesnosti, zlasti domoljubno naglašenih prireditev. V okviru številnih slavnosti, zaznamujočih leto generala Rudolfa Maistra, z izborom uglasbenih pesemskih besedil spoštljiv poklon avtorju, svojemu zaslužnemu rojaku, izražajo tudi pevski zbori iz Kamnika, ponosnega Maistrovega rojstnega mesta.

Nastopajoči zbori:

KVARTET KRT, vodja: Dominik Krt
POMLAD (Dominik Krt)
LJUBEZEN (Dominik Krt)
KAZEN (Emil Adamič, prir. Dominik Krt)

Komorni pevski zbor ŠUTNA, zborovodja: Dušan Ješelnik
MOJE SONCE (Franc Podjed)
KAZEN (Emil Adamič, prir. Dušan Ješelnik)
DOMOV (Andrej Misson)

Moški pevski zbor SOLIDARNOST, zborovodja: Uroš Gorenc
ROŽMARIN (Anton Vračko)
KAZEN (Emil Adamič)
ZAVRŠKI FANTJE (Emil Adamič)

Mešani pevski zbor MAVRICA, zborovodja: Primož Leskovec
ROŽMARIN (Anton Vračko, prir. Radovan Gobec)
NOCNA MEGLICA (Emil Adamič)

Ženski komorni zbor VOX ANNAE, zborovodja: Aleš Sedušak
ROŽMARIN (Anton Vučko, prir. Radovan Gobec)
MOJE GOSLI (Andrej Misson), krstna izvedba

Mešani pevski zbor CANTEMUS, zborovodkinja: Uršula Jašovec
KAZEN (Emil Adamič)
ROŽMARIN (Andrej Misson)
ZAVRŠKI ŠKORCI (Emil Adamič)
PTICJA ROMANCA (Uršula Jašovec)

Moški pevski zbor PSPD LIRA, zborovodja: dr. Andrej Misson
POGODBA (Vinko Krek)
SVETI MARTIN (Andrej Misson)
TI JUNAK SI NAŠ ZARES (Andrej Misson, besedilo Primož Krečič)

MePZ ODMEV, zborovodkinja: Anica Smrtnik
POMLAD (Barbara Maurer)
POLNOČ (Franc Podjed)
ŠE ZADNJI ZVON (Aldo Kumar)
SCHERZANDO (Janez Močnik)

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here