Mednarodni projekti v Domžalah: Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu in Preventiva kot ključ do mladine

0
1534

Erasmus plus projekti, poleg mladinskih izmenjav namenjenih mladim do 30. leta, omogočajo tudi mobilnosti mladinskih delavcev. V Domžalah sta bila letos izvedena kar dva treninga mladinskih delavcev, oba v organizaciji Centra za mlade Domžale.

Prvi, Podpora mladim z avtizmom v mladinskem delu, je potekal med 16. avgustom in 1. septembrom v sodelovanju z društvom ASPI – Društvo za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra. Sodelovalo je 14 udeležencev iz Slovenije, Španije, Grčije in Estonije. Cilj treninga je bil, da udeleženci pridobijo novo znanje in izkušnje pri delu z mladimi z avtizmom, da spoznajo specifiko potreb in možnosti prilagoditev za že obstoječe metode dela, da bodo v največji možni meri vključevala tudi mlade s posebnimi potrebami. Udeleženci so delili tudi svoje izkušnje in dobre prakse iz svojih organizacij. Skupaj so pripravili delavnice za mlade uporabnike Društva ASPI in tako svoje znanje preizkusili tudi v praksi, pod mentorstvom trenerk. Trening smo zaključili s skupnim izletom v Ljubljani, kjer so se nam pridružili mladi z avtizmom in njihovi starši. Uporabljene metode in delavnice, bodo zbrane v priročniku, ki bo namenjen organizacijam, ki se srečujejo z mladimi z avtizmom in vsem tistim, ki jih zanima področje avtizma.

Drugi trening, Preventiva kot ključ do zdrave mladine, je potekal med 23. in 29. septembrom. Sodelovalo je 15 udeležencev iz 6 držav: Slovenije, Španije, Poljske, Estonije, Italije ter Bosne in Hercegovine. Cilj projekta je bil opolnomočiti mladinske delavce novimi znanji, izkušnjami in metodami za pripravo, izvajanje in vrednotenje preventivnih aktivnosti. Partnerji so predstavili tudi primere dobrih praks v obliki delavnic ki so jih udeleženci preizkusili na treningu. Uporabljene metode bodo zbrane v zborniku dobrih praks, udeležence pa po koncu treninga čaka še ena naloga; v svojih lokalnih okoljih bodo izvedli vsak vsaj eno delavnico s področja preventive.

Oba priročnika bomo delili tako mednarodno, med sodelujočimi partnerji, kot lokalno, na srečanju Lokalne akcijske skupine za boj proti zasvojenosti – LAS.

Oba projekta sta bila sprejet in financiran s strani slovenske nacionalne agencije MOVIT, ki izvaja program Erasmus+ Mladi v akciji. Več informacij o mednarodnih projektih najdete na spletni strani www.czm-domzale.si.

 

 

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here