Odprtje razstave in predstavitev zbornika o delovanju Franceta Tomšiča

0
2695

Ob tej priložnosti so se zbranim v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik pridružili tudi Tomšičevi sorodniki in nekateri avtorji prispevkov, objavljenih v Zborniku.

Čas, v katerem je deloval France Tomšič, je bil zaznamovan z upanjem in veliko željo po družbenih spremembah. Tomšič je bil s svojimi lastnostmi, izkušnjami s politično kulturo in socialno demokracijo iz Zahodne Nemčije ter z veliko strpnostjo do političnih nasprotnikov, oseba, ki je veliko pripomogla k začetnim uspehom demokratizacije političnega in sindikalnega življenja in osamosvojitve. Kasneje je razvoj slovenske postkomunistične družbe mnogokrat krenil v drugo smer, kot si je želel France Tomšič, ki se s tem ni nikoli sprijaznil in se je zato končno umaknil iz aktivnega političnega življenja. Danes, ko je slovenska družba ponovno v krizi, spoznavamo, da bi se morali približati zamislim in idealom, ki jih je zastopal France Tomšič.

Zbrane je ob predstavitvi sprva pozdravila direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik mag. Breda Podbrežnik Vukmir. Podžupan Matej Slapar pa je v imenu Občine Kamnik pozdravil navzoče, se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so pripravili prispevke in poudaril pomen ohranjanja spomina na Franceta Tomšiča.

V imenu organizatorjev je dr. Marjeta Humar predstavila Zbornik, v katerem so objavljeni prispevki simpozija, ki je potekal v septembru 2016 in je bil posvečenemu kamniškemu častnemu občanu Francetu Tomšiču. Obenem pa je bila na ogled postavljena tudi pregledna razstava o Tomšičevem delu, ki jo je zbranim v imenu pripravljavcev predstavil Igor Zemljič in bo v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik na ogled do petka, 21. aprila 2017.

V kulturnem programu sta nastopila Jonas Tomšič Jacobs in Jan Tomšič.     

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo