Delimo znanje v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik

0
2110

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik od leta 2015 izvajamo projekt »Delimo znanje«, s katerim se knjižnica povezuje z domačini, ki želijo prostovoljno deliti svoje znanje med sokrajane. V knjižnici projekt organiziramo in koordiniramo ter skrbimo za promocijo. S tem projektom knjižnica izpolnjuje svoje poslanstvo na področju vseživljenjskega učenja, naloga knjižnic pa je tudi sodelovanje in povezovanje z lokalno skupnostjo.

Na ta način se ohranjajo in širijo znanja in veščine z različnih področij. Knjižnica ljudem omogoča kakovostno druženje ob medsebojnem učenju. Izvajalci delavnic so prostovoljno za svoje sokrajane skupno izvedli že 49 delavnic. V letu 2017 je bilo izvedenih 18-eno ali večdnevnih delavnic, ki jih je obiskalo 231 udeležencev. Izvajalci pravijo, da jih ta način prostovoljnega podajanja znanja veseli, prav tako od udeležencev delavnic prejemamo veliko število pozitivnih povratnih informacij. Vsi tečaji in delavnice so za udeležence brezplačni, s prostovoljnimi prispevki se povrnejo morebitni stroški za ustvarjalni material. Vse delavnice imajo omejeno število prostih mest.

Vzdušje na delavnicah je zelo sproščeno, večina udeležencev spoštuje prostovoljno delo izvajalcev ter tudi knjižnice, ki je snovalka in organizatorka projekta. Napovedi delavnic so objavljene na spletni strani knjižnice www.kam.sik.si. Prijazno obveščamo vse zainteresirane, ki bi želeli deliti znanje, da dodatne informacije dobijo na telefonski številki 01 320 55 83.

Projekt Delimo znanje je bil leta 2017 predstavljen na svetovnem knjižnično informacijskem kongresu IFLA WLIC v Wroclawu na Poljskem. V letošnjem letu smo dobili vabilo s Finske. Knjižnica v Rovaniemiju, osrednja knjižnica severne Finske, je pripravila strokovno izobraževanje za knjižničarje iz širšega območja Finske. Bibliotekarka Milena Glušič iz kamniške knjižnice je predstavila projekt Delimo znanje, v družbi finskih predavateljev s področja knjižničarstva in drugih strok, ki se ukvarjajo z družbo in razvojem socialnega kapitala. Milena Glušič o gostovanju pravi naslednje: »Moje tri dnevno gostovanje v Rovaniemiju je bilo v celoti zelo prijetno in sproščeno. Na sever sem prenesla glas o vseh domačinkah in domačinih, ki z nami delajo to dobro zgodbo. Navdušila me je prijaznost in dostopnost naših severnih kolegov ter seveda številne strokovne zadeve in inovativnosti pri nas že pregovorno naprednih finskih knjižničarjev in knjižnic. Knjižnica v Rovaniemiju je delo znamenitega arhitekta Alvarja Aalte in ena od glavnih kulturnih zanimivosti mesta.«

Besedilo: Milena Glušič, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Fotografije: arhiv Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here