Radioklub Domžale se predstavi

0
1956

Stičišče nevladnih organizacij osrednje Slovenije je na OŠ Domžale organiziralo akcijo “NVO gre v šolo”, na kateri se je predstavil tudi Radioklub Domžale. Letos nam je organizator zaradi slabega vremena dodelil razred, kjer smo predstavili svoje delo.
Za namene predstavitve smo predstavniki RK Domžale predstavili radijske komunikacije. S sabo smo prinesli popularne walkie-talkie-je, s katerimi so učenci lahko drug z drugim naredili radijsko zvezo. Za potrditev radijske zveze so izpolnili vsak svojo QSL kartico – to je kartico, ki potrjuje opravljeno radijsko zvezo. Izpolnjene QSL kartice so potem izmenjali med sabo – tako kot to počnemo radioamaterji.
Na predstavitvi radiokluba so učenci višjih razredov lahko preizkusili tudi Lov na lisico, ki je zelo popularna disciplina med radioamaterji. Radioamaterski Lov na lisico je pravzaprav lov na skriti oddajnik. Vsak »lovec« ima vsak svoj sprejemnik, s katerim išče več skritih oddajnikov, ki so razporejeni na nekem terenu. Tisti lovec, ki prvi najde vse skrite oddajnike je zmagovalec. Tokrat učenci niso tekmovali v lovu na lisico, pač pa so poiskali oddajnik, ki je bil skrit na hodniku šole.

Po dva učenca sta spajkala vsak svoj izdelek

Ker pa moramo radioamaterji večkrat sami narediti del opreme, to običajno zahteva spajkanje. Za ta namen so člani Radiokluba Domžale pripravili praktično delavnico, kjer so si učenci pod skrbnim vodstvom lahko zaspajkali svoj prvi izdelek, ki so ga po uspešnem preizkusu odnesli domov. Zanimanje tako za radijske zveze kot tudi za Lov na lisico in praktično delavnico je bilo izjemno. Vsaka skupina učencev je imela na voljo 1 šolsko uro in v tej uri so večinoma vsi preizkusili vse aktivnosti razen spajkanja, ki so ga preizkusili trije učenci.

Izdelek med delom

Žal je bil čas v našem razredu prekratek, zato marsikdo ni prišel na vrsto za spajkanje. Zato Radioklub Domžale vabi vse učence, ki bi jih zanimalo, kaj vse počnemo radioamaterji, da se oglasijo v prostorih Radiokluba Domžale vsak četrtek od 20. ure naprej, kjer jim bomo pokazali še več radioamaterske opreme in vrst dela radioamaterjev. Ena takšnih zanimivih vrst dela je tudi delanje zvez s pomočjo odboja od Lune, ali pa odboja od meteorskih rojev in še marsikaj zanimivega boste slišali. Vabljeni vsak četrtek po 20. uri v prostore Radiokluba Domžale na Rodici za trgovino Tuš.

Jure Mikeln

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here