Kamnik, pet pred dvanajsto

0
1985

12.aprila so v Mariboru izvedli spontano akcijo Pet pred dvanajsto, muziciranje z balkonov historičnih zgradb po mestnem jedru. Dogodek ni imel značaja javne prireditve, zgodil se je kot klic na pomoč kulturnega sektorja, ki je zaradi pandemije potisnjena na rob preživetja. Danes, 29. aprila, ob 11.55, so se tudi v ekipi Doma kulture Kamnik ter Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pridružili njihovi vseslovenski pobudi Pet pred dvanajsto, kjer so z nenapovedano akcijo izvedli koncert Mestne godbe Kamnik.

S podporo stanovalcev so z balkonov in oken na Glavnem trgu v Kamniku koncert izvedli v podporo vsem slovenskim kulturnikom.

V vseslovenski pobudi so zapisali, da želijo sodelujoči varno in brez kršenja odlokov ponuditi mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo. Javnosti in odločevalcem pa pošiljajo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran. V sporočilu poudarjajo, da ne zanikajo virusa, ne marginalizirajo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Prav tako ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom. Slovenski kulturniki želijo vedeti, na kakšen način lahko organizirajo kulturne prireditve, čeprav le za 50, 10 ali pet ljudi, vendar v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah.

“Odzvali smo se na pobudo Narodnega doma Maribor, da se pridružimo pozivu s sporočilom, da od odločevalcev dobimo sogovornika za javne zavode, s katerimi bomo skupaj lahko začeli postopno iskati načine odpiranja kulturnih domov, kulturnih institucij in ustanov. Vztrajamo, da so prireditve zelo različnega značaja in vseh kulturnih in zabavnih dogodkov ne moremo dati v isti koš, saj politika odpiranja ne more biti enaka za vse koncerte, dogodke, prireditve – nekatere so manjše, nekatere večje, nekatere zunanje, nekatere notranje. Potrebujemo sogovornika za dogovor in pridobivanje pravočasnih informacij za optimalno odpiranje kulturnih institucij in ustanov v danih razmerah,” je povedal Goran Završnik, koordinator kamniške kulture iz Doma kulture Kamnik.

V podporo slovenskim kulturnikom so sodelovali :

Festival Ljubljana, Kulturni dom Slovenj Gradec, MKC Maribor, Avditorij Portorož v Piranu, Floating Castle Festival, Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana, Klemen Ramovš,

Hram kulture Arnolda Tovornika, KC Semič – TIC Semič, Kulturni center Delavski dom Zagorje, MISSS – Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, Kulturni dom Krško, Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Lutkovno gledališče Maribor, Gojmir Lešnjak – Gojc, Skofi, Dom kulture Kamnik, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, MIKK klub, Štuk, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Kulturni dom v Gorici (Italija), Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor, LACHA – posrkaj kulturo , KiTARNiCA, Festival Velenje, Klub eMCe plac s partnerji in drugi.

“Nismo proti ničemur. Smo ZA reševanje kulturnega sektorja,” sporočajo iz Doma kulture Kamnik, ki je del Zavoda za turizem, šport in kulture Kamnik.

Dom kulture Kamnik
Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Oglasno sporočilo