Vitez Adam Ravbar zopet oživel

0
1061

Triintridesetkrat zaporedoma, z devetnajstkratnim premorom in sedaj dvakrat zaporedoma v organizaciji in izvedbi društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, se je v nedeljo, 20. 6. 2021, na Gorjuši pri jamarskem Domu, uprizorila konjeniška predstava, v spomin na domžalskega graščaka in zmagovitega preganjalca turške vojske pri Sisku, Adama Ravbarja. Ravbarjev grad Krumperk stoji še danes in je za sprehajalce, športnike in ljubitelje konjeniških dejavnosti znamenita točka in prostor neokrnjene narave. Domžale so znane po slamnikarstvu in pridne gospodinje zmeraj kaj dobrega spečejo, kar je bilo gledalcem na stojnicah prikazano.

Domžalam in okolici grad Krumperk (1580) s svojo pojavo in pripovedjo, daje poseben pečat. V gradu  je domoval znameniti vitez Adam Ravbar, ki se je s kranjskimi vojščaki, dobro opremljenimi konjeniki, 23. 5. 1593, odpravil proti Sisku, kjer so odigrali ključno vlogo pri preboju in pregonu turške vojske s praga Evrope. Turški vpadi so v teh časih predstavljali pravo grozo in takšen pogum zbranih konjenikov, je res vreden slave.

ADAM RAVBAR je bil graščak na gradu Krumperk v naši bližini. Ko so Turki leta 1593 vnovič ogrožali naše kraje, je v odločilni bitki pri SISKU, na dan svetega AHACA, 23. junija 1593, odločilno prispeval k uspehu deželne vojske. V tej bitki je okrog 4000 naših premagalo dvajsettisočglavo turško vojsko in jo pognalo v Kolpo. V njej je utonil tudi turški poveljnik Hasan paša. Adam Ravbar se je po bitki zmagovito vrnil na svoj grad Krumperk. 23. junij je zato Ravbarjev dan – dan bitke pri Sisku in je zato tudi naš praznik.

Zenmedia

Oglasno sporočilo