Uvodnik NOV!CE 142011: Kontrola

0
3121
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 30.september 2011
Vozimo se na vlaku in se sprašujemo, kje je strojevodja. Bilo bi hecno, če ne bi bilo vse bolj in bolj resnično. Pa ne govorim le o strojevodji na tem znamenitem francosko-nemškem vlaku, na katerega je bil bojda priklopljen tudi slovenski vagon, govorim o svetovnem vlaku, ki vse bolj drvi in divja v neznano smer po neznanih progah in predvsem brez določenega voznega reda in končnega cilja.
Upam, da se bo počasi res našel kdo, ki bo temu vlaku podložil kakšne pametne tirnice, usmeril progo, določil vozi red in šele nato začel pobirati karte potnikom …
Tako pa zdaj velja, da se pač vozimo, dokler bo šlo, ko se pa prevrnemo, bomo pa že videli kaj in kako. Se vam to zdi smiselno, odgovorno, pametno, seveda ne, ampak tu ni kaj drugega, kot da od časa do časa sami vzamemo ročno zavoro v roke in spametujemo oblast. Ne vem, če se je to ravnokar zgodilo pri nas, ko je opravilno nesposobna vlada končno padla, ampak dejstvo je, da je zdaj čas za spremembe. Nobene garancije seveda ni, da bodo šle spremembe na bolje, dejstvo pa je, da tako kot je šlo doslej, ne more več iti naprej, ker se je v slepi ulici znašla vsa država. In v brezizhodni situaciji se pač iščejo radikalne rešitve, drugega kot demokratična zamenjava oblasti z željo, da na oblast pridejo drugačni, morda bolj sposobni ljudje, si ljudstvo pač ne more želeti. In že davno bi morali v glavah preklopiti z rdeče-črno perspektive na kazalce o tem, kdo je dejansko prinesel več za naše blagostanje. Saj se vse dá izmeriti v številkah in ne dopustiti, da se z njimi manipulira. Prav KONTROLA je tisto, kar daje »ljudstvu« moč, in ko nadzorni mehanizmi delujejo, takrat se ni treba bati za naše blagostanje, delovanje pravne države, prekoračitve pooblastil. Samo kadar oblast čuti, da je nad njo še nek višji nadzor, ki ga ne more v celoti obvladovati, takrat bo tudi oblast, ne glede na barvo in usmeritev, delovala tako, da bo upoštevala pravila, ki naj bi sicer veljala za vse. Zato močno podpiram vse supervizorje in javna razkritja podatkov, od sumov podkupovanja v sosednji občini do nakazil težkih milijončkov prijateljskim podjetjem v naši občini. Nič nimam proti, da kakšno podjetje zasluži milijon ali dva na račun davkoplačevalcev, prava figa, samo da so dela res opravljena in da je bil posel izbran tako, da je bilo izbrano najugodnejše podjetje, ne prijateljsko in seveda ne pod mizo. To je bistvo nadzora, pravila morajo veljati za vse, zato je prav, da naši občinski možje razložijo, zakaj je neko podjetje z občinskimi posli zaslužilo milijončke. Ne bojte se, ko se začnejo razkrivati dejansko podatki in nakazila na prijateljske račune, takrat marsikdo začne razlagati, kako potekajo stvari v naših krajih. Če že zaradi drugega ne, smo zaradi »sosedske foušije« nagnjeni k temu, da bomo poskrbeli, da se tisti, ki služijo na naš račun, razkrijejo.
Hja, včasih je tudi foušija za kaj dobra …
R. G.
Oglasno sporočilo