Gazela osrednje Slovenije 2012 je kamniško podjetje Nektar Natura

0
3718
Vir: Občina Kamnik; 21.september 2012

V okviru Dnevnikovega izbora najboljših najhitreje rastočih podjetij Gazela 2012 so včeraj izbrali tretjo regijsko gazelo. Za gazelo osrednje Slovenije je bilo izbrano kamniško podjetje Nektar Natura, specializirano za sadne sokove in točilne naprave.

Podjetje, ki so ga ustanovili leta 1994, odločnejši prodor na tuje pa je začelo leta 2000, je med letoma 2006 in 2011 prihodke z 2,8 milijona evrov dvignilo na skoraj 11 milijonov evrov. Ob Nektarju Naturi sta bili nominirani podjetji Mimaja, specialist za prehrano in pripomočke za nego malih živali, ter Vizija računovodstvo, ki zagotavlja računovodske storitve, poslovno in davčno svetovanje ter osnovno kadrovsko svetovanje. Obe podjetji sta bili med nominiranci že lani, ko je gazela osrednje Slovenije postalo podjetje XLAB.

Goste je v uvodnem nagovoru pozdravila odgovorna urednica Dnevnika Suzana Rankov. Poudarila je pomen moči čvrstega gospodarstva in dobrih podjetniških zgodb, ki jih javnosti predstavlja Dnevnik. Ob mag. Sabini Koleša, vršilki dolžnosti direktorice Direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo, ki je gazele pozvala k sooblikovanju sodobne industrijske politike Slovenije med letoma 2014 in 2020, je spregovoril tudi gostitelj Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Med drugim je poudaril, da je vprašanje, ali je pomembnejši ekonomski uspeh ali trajnostni razvoj, napačno, saj je dejansko pomemben ekonomski uspeh ob trajnostnem razvoju. Ob tem pa poudaril, da podjetniškega uspeha ni brez dobrega tima in smelih idej ter poguma za njihovo uresničitev. “Gazela ni tista, ki teče na kratek rok, ampak dolgoročno. Dobre ekipe namreč žene motiv po uspehu. Zato skrbite za svoje sodelavce in jih spodbujajte, da bo tudi vaše podjetje gazela.”

Z direktorji gazel se je na odru tokrat pogovarjala Edita Cetinski Malnar, urednica oddaje Prava ideja na TV Slovenija. “Čim prej naredi čim več napak, da boš lahko potem čim prej uspel,” je med drugim prepričan Tomaž Lah, direktor Nektarja Nature. V pogovoru je pojasnil, da najraje zaposlujejo mlade ljudi z manj izkušnjami, ki nimajo zadržkov in strahov ter so smeli in odločni pri svojem delu. Direktorja Mimaje Aleš Jamšek in Borut Magister sta med drugim dejala, da je pri njihovem delu pomembna strast in ljubezen do dela. Za nastanek podjetja Mimaja pa je zaslužen trio sodelavcev, saj je eden dal idejo, drugi jo je izvedel, tretji pa je zagotovil denar. Robert Ogorevc, predsednik uprave Vizije računovodstva, in Andreja Prislan, vodja enote, sta v pogovoru dejala, da je za njihovo rast zaslužen izjemen tim sodelavcev, ki so vedno prijazni, ustrežljivi in nasmejani, kar je podprto s sodobnim informacijskim sistemom, in da svojim naročnikom ponujajo tudi svetovanje. Prislanova je ob tem poudarila, da je nenehno strokovno izpopolnjevanje izjemnega pomena, kar sami izvajajo v okviru internega izobraževanja.

Še nekaj podatkov o gazelah osrednje Slovenije. Čeprav sta med njimi dve tretjini mikropodjetij, so dobri zaposlovalci. Medtem ko je med letoma 2006 in 2011, torej v opazovanem obdobju letošnjega izbora Gazela, v osrednji Sloveniji delo izgubilo kar 10.000 ljudi, je samo 100 najhitreje rastočih podjetij osrednje Slovenije odprlo 1978 novih delovnih mest. Povprečna gazela osrednjeslovenske regije je lani zaposlovala 33 sodelavcev. Kar 71 gazel s seznama 100 najhitreje rastočih gazel v osrednji Sloveniji ima sedež v Ljubljani, samo pet v Kamniku, po štiri v Trzinu, Domžalah in Grosupljem, po tri v Ivančni Gorici in Mengšu, dve podjetji prihajata iz Medvod, po eno pa iz Logatca, Litije, Vodic in z Iga.

Osrednja Slovenija v marsičem ohranja primat med vsemi šestimi regijami. Tudi po tem, koliko zlatih gazel je prišlo iz te regije. Zlate gazele so bila podjetja Bofex (2002), Halcom (2003) in Elektronček (2007), srebrne gazele pa Bioiks (2004), Elvez (2006) in XLAB (2011). Prihodnji četrtek bo izbor regijske gazele v Mariboru, ko bo kot četrti finalist od šestih izbrana gazela dravsko-pomurske regije. Ob Nektarju Naturi sta finalista izbora Gazela 2012 že podjetje Evrosad, ki je postalo dolenjsko-posavska gazela, in podjetje Bia Separations, gazela primorsko-notranjske regije, ki je bilo do novembra lani sicer še v Ljubljani, zdaj pa ima sedež in bistveno večje proizvodne prostore v Ajdovščini.

Več o izboru Gazela 2012 je na www.gazela.dnevnik.si.

Vir: dnevnik.si

Oglasno sporočilo