Slovesno odprtje razširjenega vrtca Palček na Viru

0
4053
Vir: Občina Domžale; 25.september 2013

»Naj našim otrokom vedno sije sonce«, je slogan vrtca Domžale in tudi včeraj, 24. septembra 2013 je bilo tako. Ob sončnem vremenu se je ob novem razširjenem vrtcu Palček na Viru zbralo veliko število ljudi, ki so prišli na slovesno odprtje razširjenega vrtca Palček.

Ob prihodu gostov je Godba Domžale zaigrala nekaj melodij, sledil je moški pevski zbor CPV Domžale, z uvodnim nagovorom pa je začela ravnateljica vrtca Domžale Jana Julijana Pirman.
»Zbrali smo se na slovesnem odprtju prizidka k enoti Palček, ki prav te dni praznuje 40. obletnico svojega delovanja. Prostori obstoječe enote so bili že nekoliko pretesni za potrebe sodobnega koncepta predšolske vzgoje in izobraževanja. Z novim prizidkom je enota pridobila 5 novih igralnic z atrijem, novo sodobno kuhinjo, kjer dnevno pripravljajo in kuhajo obroke za otroke in odrasle. Pridobili smo prostore za delo pedagoškega osebja, nov večnamenski prostor, kjer se bodo izvajale družabne in športne aktivnosti otrok še zlasti v času slabega vremena. Vrtec ima poleg atrijev še prenovljeno igrišče s sodobno opremo, ki kar nenehno vabi k otroški aktivnosti. Vrtec je v celoti prekrit z novo kritino, priključili smo se na plinsko omrežje in dobili veliko parkirišče. Materialni pogoji so se nam močno izboljšali, veseli in ponosni smo, da nam je to dano. Ko so jeseni 2012 ogradili gradbišče ob vrtcu nas je skrbelo, kako bomo v spremenjenih okoliščinah delovali. Veliko truda, prilagajanja in dogovarjanja je bilo potrebno,zato se ob tej priložnosti zahvaljujem, Občini Domžale za izvedeno investicijo, izvajalcem za spoštovanje dogovorov in sodelovanje z vrtcem, staršem otrok za razumevanje sprejetja nastalih sprememb in njihove konstruktivne pripombe in pobude. Velika zahvala gre celotnemu osebju vrtca, ki so poleg rednega dela opravljali tudi selitvene aktivnosti. Zahvala gre vodji enote Palček gospe Tatjani Molk za organizacijo dela in ne nazadnje vzgojiteljicam in pomočnicam vzgojiteljic, ki so ob nastali situaciji skrbno in strokovno delale skozi celo gradbeno obdobje ter znale gradnjo vključiti tudi v pedagoško vsebino«, je bila v svojem uvodnem nagovoru izčrpna ravnateljica vrtca Domžale Jana Julijana Pirman.

»Če sem na začetku omenila negotovost, ki je kljub skrbnim pripravam vseeno bila prisotna pa smo se zavedali, da se pod visoko goro pač ne vprašamo, kako naporna bo hoja, temveč imamo željo, motiv in misel na lepe razglede, ki nas čakajo na vrhu. Potrebna je volja, korak za korakom, varen, stabilen in pogumen, ki nas pripelje do cilja. Danes stojimo na vrhu, na cilju. Naši pogledi na vrtec Palček so čudoviti in obdajajo nas s ponosom. Čudoviti so tudi pogledi na otroke. Tistih Sedemdeset novincev, ki so septembra prvič prestopili prag vrtca in se že skoraj navadili na novo okolje, kot na tistih sto devet, ki že dlje časa razposajeno in radovedno raziskujejo. Veseli smo, da so tudi oni del vrtca, ki se bodo v družbi vzgojiteljic in vrstnikov igrali, učili pridobivali nova znanja in se veselili spominov na vrtec«, je v svojem govoru še dodala ravnateljica vrtca Domžale.

Slovesne otvoritve razširjenega vrtca Palček na Viru se je udeležil tudi župan Občine Domžale in dejal: »V posebno zadovoljstvo mi je, da danes stojimo zbrani ob otvoritvi razširjenega vrtca Palček. Nedolgo tega smo položili temeljni kamen za gradnjo vrtca v Krtini in v posebno zadovoljstvo mi je, da danes stojimo zbrani ob otvoritvi razširjenega vrtca Palček na Viru«.

Ob tem je župan poudaril, da smo začrtane projekte izpeljali in v tem mandatu zaključili z investicijami v vrtčevsko infrastrukturo. Pred ureditvijo pogojev, preko 400 otrok ni imelo možnosti vrtčevskega varstva, sedaj je na čakalni listi še 11 otrok. Zahvalil se je svojim sodelavcem na oddelku za investicije in oddelku za družbene dejavnosti, svetnicam in svetnikom, ki so prižgali zeleno luč za to investicijo, vredno 1.750.000 EUR. Izvajalca Razvojni zavod d.d. in Jelovica Hiše d.o.o. pa pohvalil, da sta investicijo zaključila v dogovorjenem roku.

Skupno bo vrtec obiskovalo skoraj 180 otrok. Vrtec ima posebno specifiko, ker leži v stanovanjskem naselju, ni edini tak primer je pa poseben. Ker smo pričakovali, da bodo težave s parkiranjem smo v bližini vrtca uredili tudi parkirišče za starše in zaposlene, ob vikendih pa tudi za obiskovalce rekreacijske poti ob Kamniški Bistrici.

Ob koncu je župan še dodal, »uspelo nam je. Verjamem, da nam bo uspevalo tudi v prihodnje in hvala lepa staršem, ki zaupate vaše otroke vzgojiteljicam. Najboljše so!«

Slovesnega dogodka sta se udeležila tudi podžupanja Andreja Pogačnik Jarc in podžupan mag. Lovro Lončar ter občinske svetnice in svetniki.

Za kulturni program so poskrbeli otroci iz vrtca Palček. Predstavili so se najstarejši, skupina medvedi s plesom »Ob bistrem potoku je mlin« in »Deklica podaj roko« ter deklamacijo »Jaz sem jaz«. Palčkovi, kot je otroke poimenovala voditeljica programa Nina Mav Hrovat, imajo tudi svoj pevski zbor. Otroci so zapeli himno vrtca Palček, priredbo znane pesmi, besedilo zanjo pa je napisala upokojena vzgojiteljica Tatjana Jarc. S plesno točko sta se predstavila plesna para Katja Podgoršek in Filip Savić, ter Jaka Podgoršek in Katarina Matuš. Obiskovalcem so ob koncu zapele tudi Sončnice iz Vzgojiteljskega pevskega zbora Vrtca Domžale.

Oglasno sporočilo