Odprtje razstave Krajinske podobe Dušana Štrajharja

0
3710

 

Župan Marjan Šarec je popoldan v preddverju občinske stavbe odprl razstavo z naslovom Krajinske podobe Dušana Štrajharja – kamniškega slikarja, ki predstavlja kulturno ljubiteljstvo v najžlahtnejšem pomenu besede in je na ogled postavil svojo prvo samostojno razstavo v Kamniku.

strajhar3Kot je o razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka in kustosinja Saša Bučan, tako kot mnogi kulturni ustvarjalci, ki se za umetnost niso odločali v smislu svoje profesionalne poti, se je tudi Dušan Štrajhar začel lotevati iskanja tovrstnih možnosti šele vzporedno ob odločitvi za poklic tehnično-storitvene stroke. Od izteka svojih najstniških let naprej se je v rastoči ljubiteljski maniri vse bolj zavzeto usmerjal v likovno izraznost, ki mu je preko »seznanja pogledov z zapisi občutij«, prepoznavanja specifične govorice umetnosti, narekovala sprva obotavljivo zadržane, s časom pa vse bolj odločne ustvarjalne korake.

strajhar2

Snovanje, skozi različne motive iščoče/razodevajoče povezanost avtorja samega s seboj, umirjenje, razgovore tišine, vprašanja, postavljena sebi in drugim – dobivajo odzive in odgovore v podobah, v Štrajharjevih vse bolj izpovedno zorečih likovnih stvaritvah. Tovrstno izražanje mu obenem pomeni tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, ki v (lastnih) krogotokih likovnega iščejo nekaj novega in se dotikajo tudi vedno novih problemskih izzivov. A to iskanje, nemir duha v človeku, je tudi pravi odgovor na tu–zemsko, na današnji čas, preobremenjen s skrbmi za jutri, prepoln, da bi mislili na danes, zdaj.

strajhar4

Štrajharju sta krajina in urbana podoba, podoba mesta, vasi, naselja, tista, v katerem se likovno preizkuša – od popolnoma realističnega zajetja z ostro orisanimi linijami do svobodnejšega nanašanja barvnih plasti. O slednjem velja predvsem večji poudarek kvalitetno zastavljenemu upodabljanju krajine, kjer največkrat ne operira s čistimi barvnimi ploskvami, ampak z udarnimi nanosi zelenih in modrih odtenkov, ki nas najpogosteje vabijo v naravo pomladi in zgodnjega poletja. V teh delih se Dušan Štrajhar izkaže kot slikar, ki zna in zmore: ne zgolj suhoparno beležiti izbrane motive pred seboj, ampak mestoma še zmeraj verne podobe avtorsko zaznamuje s koloritom osebnih (ob)čutenj.

Avtor razstave Dušan Štrajhar se je ob odprtju zahvalil vsem navzočim, ne le Kamničanom, temveč tudi tistim, ki so prišli iz bolj oddaljenih krajev. Posebno zahvalo pa je namenil kamniškemu likovnemu umetniku Dušanu Sterletu, za pomoč in za spodbudo k postavitvi pričujoče razstave.

Župan Marjan Šarec je razstavo kamniškega slikarja odprl z besedami spodbude: »Prva razstava po poletnih počitnicah je z nami in vesel sem, da razstavlja prav moj krajan, Dušan Štrajhar. Njegov zanos do slikarstva, njegovo prizadevanje in »nepokvarjeno« slikarsko dušo, bomo lahko občudovali na stenah občinske stavbe. Veseli me, da se je Dušan odločil, da na ogled postavi svoja slikarska dela. Dušan Štrajhar za slikarstvo živi in zasije ob tem, ko pripravlja slikarske razstave. Prepričan sem, da je tukaj z nami zato, da nam preko svojih slik pokaže svoja notranja občutja. Čutenje tistega, kar je skozi čopič izrazil. Dušan Štrajhar, iskrene čestitke ob pogumnih odločitvah in vseh slikarskih stvaritvah.«

Zven harmonike nam je pričaral Jonas Tomšič, za vezno besedo pa je poskrbel Tone Ftičar.

Vabljeni k ogledu razstave, ki bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe na ogled do konca meseca novembra 2015.

Oglasno sporočilo