Uvodnik NOV!CE 17/2015: Vse je pod nadzorom

0
3689
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 5.november 2015

Vam gredo zadnje čase kocine pokonci, ko slišite samozavestno zatrjevanje “pristojnih”, kako imajo vse pod nadzorom. Neverjetno kajne, kako človeka pogreje, ko mu nekdo zatrjuje, da ima vse pod nadzorom, hkrati pa se mu hiša podira na glavo. In nalašč se tokrat ne bom razpisal o begunski oziroma migrantski problematiki, ker bom o njej na žalost in tudi na moje trdno prepričanje na veliko pisal v naslednjih tednih in mesecih, ko se nam bodo dejansko začele stvari grdo podirati na glavo. Tokrat bom pisal o čisto navadnih, nam bližjih stvareh.

Recimo o tem, da so vsi padli tajkuni po vrsti v osebnem stečaju. Govorim o Zidarju, Kordežu, Pavčku, Pogačarju… Ja, govorim o ljudeh, ki so uspeli razglasiti osebni stečaj in se otresti upnikov, medtem ko jim kurirji v torbah prenašajo sto in več tisoč evrov, ki si jih njihovi delavci niso prislužili v 20 letih garanja za njihove malverzacije, govorim o ljudeh, ki si “obubožani” kupujejo parcele, gradijo hiše, poslujejo na Balkanu, prepisujejo svoje imetje na sorodnike in potem govorijo, kako ničesar več nimajo, hkrati pa v trgovini svoje račune plačujejo s 500 evrskimi bankovci. In kaj na vse to poreče naše sodstvo, davčna uprava, policija?! NIČ, seveda, oni imajo vse pod nadzorom. In če boste zamudili s plačilom dohodnine za 14 dni, vas bodo seveda takoj kaznovali z obrestmi in izvršbo in hkrati zagrozili s kazenskim pregonom. Tako vendar ne gre… Ali pa tale štorija glede slabe banke in državnega holdinga. Oboje je bilo ustanovljeno zato, da bomo davkoplačevalci dobili vsaj del denarja, ki smo ga zmetali v tajkunsko luknjo nazaj. In kaj se dogaja zdaj? Zdaj se na hitro razrešujejo vodstva teh državnih skladov in imenujejo jih “naši”, ki bodo od neubogljivih in svojeglavih tujcev prevzeli vajeti v svoje roke in “vse bo spet pod nadzorom”. In ta nadzor bo pomenil, da ne bomo več prodajali in privatizirali ter iskali pametnih in dolgoročnih vlagateljev za propadajoča podjetja, ampak jih bo raje en državni sklad prodal drugemu državnemu skladu, tako da se bo zagotovo izgubila sled za krivci. Potem bomo vse skupaj nadzorovano prodali tistim, ki jih bo kak striček iz ozadja izbral za nov in svež steber svojega omrežja. Ja, vse je pod nadzorom. Tako kot je pod nazdorom tudi zaposlovanje v javnem sektorju, kjer policisti še kar moledujejo za normalno plačilo in opremljenost, medtem ko brodijo po begunskem blatu in se drugod birokracija še kar mirno razrašča in pisarne še vedno polnijo z zaslužnimi ljudmi. Tudi v Domžalah na to nismo imuni. Ste slučajno vedeli, da imamo na domžalski občini še vedno enako število zaposlenih ljudi?! Seveda, ker to pravila pač dovoljujejo in se vsako izpraznjeno mesto zaradi odhoda, smrti ali upokojitve kakšnega občinarja takoj zapolni z “našimi”, ki ponavadi pridejo iz županovega urada, tja pa se zaposli nov, seveda tudi “naš kader”.
Ja, tako je vse lepo pod nadzorom, ovčice pa mirno pasejo svojo travico naprej. Verjemite pa mi, da ima ta vrv tudi svoj konec. Ko bomo viseli nad prepadom in bo vrvi zmanjkalo, je le vprašanje, ali bomo uspeli splezati po njej nazaj gor. Dlje bomo čakali, težje bo, konec vrvi pa bo vse bližje.

Jakob

Oglasno sporočilo