Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: Ustanovitev Javnega zavoda Center za zaščito in reševanje Domžale

0
5940
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 9.december 2015

Pa ga imamo. Sprejeli smo namreč odlok o ustanovitvi Javnega zavoda Center za zaščito in reševanje Domžale. Začetek delovanja se načrtuje za 1. julij 2016.

Iz tiskane izdaje časopisa!

Kako je prišlo do odločitve o ustanovitvi in prenosu gasilske dejavnosti iz Heliosa na Občino sem že pisal in prepričan sem, da vas večina ve kaj je temu botrovalo. Lahko nas veseli, da se je odnos med Heliosom in Občino izboljšal in da smo sedaj priča praktično zglednemu sodelovanju tako na področju košarke kot tudi gasilcev. Verjamem, da so se odnosi izboljšali, ker je prišlo do spoznanja, da je v obojestranskem interesu, da tako občina kot tudi podjetje delujeta odgovorno in vsaj občina tudi v korist občank in občanov. Upam in želim si, da ni bilo nikakršnih poslov pod mizo.
Pri tovrstnih simbiozah je potrebno vedno biti vsaj malo skeptičen. Tako imamo nov gasilski dom v Dobu, kjer je šlo notri veliko javnega denarja in je bil odprt z velikim pompom, pa vendar se ne uporablja. Razlog: neurejena lastniška razmerja. Kdo je kriv? Verjetno vsi po malem, ampak to pač kaže na vzorec delovanja občine in ne zamerite mi, če sem malo previden.
Kakorkoli že, Javni zavod je tukaj in poglejmo kakšne številke se skri-vajo za to ustanovitvijo. V proračunu za leto 2016 se planira za delovanje zavoda 590.000 evrov. To je vsota, ki bo pokrivala delovanje za-voda za pol leta, vključno z odkupom opreme in najemom prostorov (cca. 65.000 evrov).
V prvi fazi naj bi bilo zaposlenih 20 ljudi, cilj pa je 37 ljudi, ki naj bi pokrivali tudi komercialno dejavnost, kot je DARS, različna podjetja (Helios, Lek, itd.) in še nekatera manjša opravila.
Priznam, da sem malo skeptičen glede ekonomičnosti celotnega projekta. Nikakor se ne morem znebiti občutka, da je vse skupaj narejeno “na horuk”. Vendar je za dokončne sodbe še prezgodaj. Mislim, da bo šele proračun 2017-2018 pokazal uspešnost tega projekta, ko bomo dokončno videli, kakšni so dejanski stroški zavoda. Za enkrat pa si vsi skupaj želimo, da bo prehod v javni zavod, čim bolj miren in korektno izpeljan, tako za same gasilce, kot tudi za ustanovitelja, predvsem pa v korist vseh občank in občanov, saj so finančna sredstva, ki jih vlagamo v požarno varnost velika.

Uroš Breznik, SD, občinski svetnik

Oglasno sporočilo