Izjemen uspeh dijakov Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik popestril uradno odprtje turističnega sejma Natour Alpe Adria

0
5462

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je včeraj uradno odprl mednarodni sejem Natour Alpe Adria, na katerem se tudi letos s svojo turistično ponudbo predstavlja Kamnik z okolico. Med prvimi so si kamniško stojnico ogledali podžupan Matej Slapar,direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin in direktor podjetja Velika planina d.o.o. Leon Keder. Odprtje sejma so dodatno polepšali dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ki so postali absolutni zmagovalci festivala »Več znanja za več turizma«.

Sejem, ki poteka že 27. leto zapored, letos s poslovno borzo Natour v ospredje postavljatrajnostni turizem. V zgodbi o zeleni, aktivni in zdravi Sloveniji ima svoj prostor tudi Kamnik z okolico, ki je kot ena izmed prvih slovenskih destinacij izpolnila pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Destination.

Uspeh pri projektu Zelena shema slovenskega turizma je občini Kamnik skupaj s petimi drugimi destinacijami prinesel možnost predstavitve na slovenski turistični stojnici »I feel Slovenia«, kjer bosta vse dni prisotna tudi predstavnika Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik in Term Snovik, prvih prejemnikov okoljskega znaka EU Marjetica v Sloveniji. V prihodnjih dneh bo predstavitveni prostor Slovenske turistične organizacije popestrilo animacijsko dogajanje, ki so ga pripravile posamezne destinacije. Že danes, 28. januarja 2016, bodo kamniške keramičarke predstavile umetnost izdelovanja in poslikavanja kamniških majolk, v soboto, 30. januarja 2016, pa se bodo obiskovalci ob pomoči pastirja in pastirice iz Velike planine lahko preizkusili v izdelavi sira trniča.

V Marmorni dvorani, kjer se stojnica nahaja, bo vse dni potekala tudi degustacija lokalnih jedi Okusi Kamnika, ki jih bodo pripravili številni kamniški turistični ponudniki. Za včerajšnjo pogostitev so poskrbeli Restavracija Arboretum, Gostilnica in kavarna Pri podkvi, Hiša slaščic Tarangela, Mesar Anton iz Kamnika in Eta Kamnik.

Samo včeraj pa je v dvorani C potekal 13. festival »Več znanja za več turizma« in turistična tržnica srednjih šol na temo zelenega turizma, kjer so svoje raziskovalno delo predstavili tudi dijaki 4. letnika Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Ekipa dijakov, ki jo sestavljajo Luka Štruklec, Žan Potočnik in Sadije Ajazaj pod mentorskim vodstvom prof. Valerije Vilfan in prof. Milana Mandeljca je s projektno-raziskovalno nalogo z naslovom “Stop smogu, z naravo v slogu!” doseglaizjemen uspeh in postala absolutni zmagovalec festivala.

V Kamnik, kot občino v osrčju Slovenije in blizu Ljubljane, vas bo v prihajajočih dneh na predstavitvenem prostoru RDO Osrednja Slovenija vabil tudi informator Razvojnega centra Srce Slovenije,informacije o turistični ponudbi Kamnika pa bodo od danes dalje na sejmu nudila tudi kamniška turistična društva. Le-ta se pod okriljem Turistične zveze Slovenije že vrsto let predstavljajo v Stekleni dvorani, tudi letos pa jim bodo na pomoč priskočili številni turistični ponudniki iz Kamnika in okolice.

Na sejmu Alpe Adria, ki bo potekal vse do sobote, 30. januarja 2016, se bo v naslednjih dneh na različne načine predstavljalo preko 300 turističnih akterjev iz 12 držav. Med njimi poiščite Kamnik in si poglejte kaj vse ima ponuditi destinacija v objemu Kamniško-Savinjskih Alp.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec
Oglasno sporočilo