Odprtje razstave vezenja v rišelje tehniki

0
9783

 

Odprtje razstave vezenja v rišelje tehniki

Pričujočo razstavo so pripravileudeleženke delavnic vezenja iz Kamnika in Škofja Loke pod vodstvom Majde Vavpetič, hkrati pa se jim pridružujejo tudivezilje iz občine Cerklje na Gorenjskem. Mentorica Majda Vavpetič ima certifikat Obrtne zbornice Slovenije za vezene izdelke, s svojimi deli in udeleženkami delavnic vezenja pa je bila prisotna na več razstavah.

Letos so na ogled svoja dela postavileFrančiška Ahačič, Milena Arnuš, Milena Črv, Joži Fric, Marina Hribar, Angela Jagodic, Metoda Jelenc, Dragi Kojić, Marina Marko, Dragica Kropivnik, Jožica Mandelj Novak, Helena Matoh, Jana Oblak, Olga Prešeren, Rozi Rifel, Mira Rode, Jerneja Urbanc, Majda Vavpetič in Vida Vesel.

Ob odprtju razstave je zbrane v imenu vezilj nagovorila Angela Jagodic, ki je poudarila bogastvo vezenja in se zahvalila mentorici Majdi Vavpetič, ki jih vedno znova in znova uči spretnosti vezenja z željo, da bi vezenje v tehniki rišelje še dolgo živelo in se prenašalo tudi na mlajše generacije.

Podžupan Matej Slapar pa je z naslednjo mislijo odprl pričujočo razstavo: »Značilno žensko domače rokodelstvo v preteklosti je bilo (in je še vedno) izdelovanje vezenin ali na kratko vezenje. Vezenina se je razvijala v stari Grčiji, Ameriki in Evropi. Tehnika vezenja – okraševanja oblačil in drugih predmetov za vsakdanjo rabo se je v zgodovini človeka vedno bolj izpopolnjevala in postajala vedno bogatejša in raznovrstnejša. V srednjem veku so vezenine krasile sobane na dvorcih, v palačah in cerkvah. Z razvojem mest so začele šivati vezenine meščanska dekleta, meščanske gospe in kmečka dekleta. Takrat je največ vezenin nastalo za balo (vezena posteljnina, prti in prtički), ki jo je nevesta pripeljala v novi dom. Z uvedbo ženskih ročnih del v učni program osnovne šole so generacije spoznavale osnovne tehnike vezenja. Med drugo svetovno vojno in po njej je razvoj ročnega vezenja zastal, ker je bilo ročno delo za dekleta v osnovni šoli odpravljeno. Posebna tehnika vezenja je tudi rišelje. V naše kraje naj bi prišla iz Italije. Nekateri to vrsto vezenja imenujejo tudi zračna čipka, bele vezenine ali vezenje z belim vezom. Bistveno je seveda zelo zahtevno izrezovanje. Nekoč so imeli rišelje le bogati ljudje, saj je bilo vezenje verjetno drago. Včasih so veliko vezli na tak način, žal pa pri nas ni prav nobene primerne literature, kjer bi rišelje podrobneje predstavili. Zato je še toliko bolj pomembno, da se znanje vezenja v tehniki rišelje obdrži in nadgrajuje preko vašega združenja in posameznic, ki se za to zavzemate in to tehniko udejanjate v praksi. Za ta vaš trud se vam v imenu Občine Kamnik iskreno zahvaljujem. Lahko bi rekli, da je za vezenje in izdelovanje končnih izdelkov potrebno veliko potrpljenja in natančnosti pa tudi znanja in ročne spretnosti. Na tem mestu bi izpostavil predvsem potrpljenje in znanje, ki pa ga v sedanjem času primanjkuje, zato še enkrat iskrena hvala, da ste vaše izdelke postavile na ogled v prostore občinske stavbe in tako omogočile, da bodo vaša dela in vaše znanje na ogled širši javnosti.«

Za kulturno popestritev odprtja so poskrbele Ljudske pevke Predice, na harmoniki jih je spremljal Jože Jagodic.

Razstava bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe na ogled do petka, 11. marca 2016, v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Oglasno sporočilo