Kamniški fotografi odprli razstavo cianotipij

0
3132
V Foto klubu Kamnik nadaljujejo z ohranjanjem starih analognih tehnik. V zadnjem času so se člani izpopolnjevali v tehniki cianotipije. Rezultati, zbrani pod naslovom Odsev preteklosti, so na ogled v Domu kulture Kamnik.

Kamnik – Odsev preteklosti je tradicionalna razstava članov Foto kluba Kamnik, s katero kamniški fotografi ohranjajo analogno fotografijo in se hkrati učijo dela v temnici. V kamniškem fotografskem klubu imajo namreč lastno, polno opremljeno temnico, ki jo s pridom uporabljajo mnogi člani.

Ker je med člani precej zanimanja za delo v temnici, so se pred dobrim letom odločili, da se preizkusijo tudi v alternativnih fotografskih tehnikah. Gre za tehnike, ki so se razvijale skozi vso zgodovino fotografije, a jih je zaradi različnih prednosti izpodrinila klasična analogna fotografija na film in v zadnjih letih digitalna fotografija.

cianotopija (2)Kot je v tekstu ob razstavi zapisal član kluba Egon Bajt, je postopek cianotipije odkril John Herschel leta 1842. Zaradi značilne modre barve, so cianotipijo v fotografiji hitro izpodrinili naprednejše tehnike. Se je pa še nekaj časa ohranila, kot oblika kopiranja dokumentov. Danes cianotipija ponovno pridobiva na priljubljenosti, tudi zaradi relativne enostavnosti uporabe.

»Navaden akrilni papir le premažemo s kemikalijo, nato pa na premazan del položimo negativ, ki ga osvetlimo z ultravijolično svetlobo. Za to lahko uporabimo Sonce, ali pa kupimo primerne žarnice. Po koncu osvetljevanja papir le speremo pod vodo in prikaže se nam pozitiv v značilno modrih odtenkih,« je o tehniki povedal Dušan Letnar, ki v Foto klubu Kamnik skrbi za temnico.


cianotopija (1)

Na cianotipijah, ki so razstavljene v galeriji Doma kulture Kamnik, so člani Foto kluba Kamnik zabeležili klasične fotografske motive: portrete, naravo, arhitekturo in tihožitja. Kako so videti v tehniki cianotipije, pa si je moč ogledati do 13. aprila.

Besedilo: Aleš Senožetnik
Fotografije: Katja Jeras

Oglasno sporočilo