Z mladostjo končno osvojili Zavrč

0
2948
Nogometašem Domžal je v petem poizkusu vendarle uspelo slaviti na gostovanju v Zavrču. Dvakratni državni prvaki so se v Haloze odpravili močno oslabljeni, saj je doma ostalo kar sedem stalnih članov udarne enajsterice. Strokovno vodstvo je na igrišče poslalo eno najmlajših ekip v zgodovini kluba, saj je prva enajsterica štela le 22,4 let, celotna ekipa sedemnajstih nogometašev pa le 21,6 let. 
Antonio ManceZaradi odsotnosti Álvara Brachija, Darka Zeca, Matica Črnica in Žana Majerja, ki so zboleli, Lucasa Maria Horvata in Amedeja Vetriha, ki sta poškodovana in kaznovanega Dejana Trajkovskega, so se prvič v najmočnejši enajsterici Domžal znašli 20-letni Marko Alvir ter 18-letna Senad Jarović in Jan Repas. V zvezni vrsti sta svoji mesti zavzela Juninho in Zeni Husmani, na levem bočnem položaju je zaigral Jure Balkovec, v sredini zadnje linije pa Miha Blažič. Slednji je zamenjal Darka Zeca, ki je kapetanski trak prepustil Kenanu Horiću: ”V pripravi na tekmo in na govor v garderobi sem se spraševal, kako se vsega skupaj lotiti. Fantom sem dejal: ‘Četudi bi nas bilo 13 ali 11, bi šli na igrišče samozavestno na zmago. Življenje vsakemu človeku prinaša ovire in težave. Imaš dve možnosti. Ali jokaš in iščeš izgovore ali pa se spopadeš s situacijo in jo rešiš v svojo korist.’ Mi smo stvar rešili s tem, da smo v igro poslali mlade igralce, ki so z nami zato, da dobijo priložnost. Odgovorili so z neverjetnim pristopom,” je z zadovoljstvom po tekmi povedal trener Luka Elsner.

Njegovi varovanci so v uvodu tekme prijetno presenetili, saj so nemudoma prevzeli vajeti igre in v 15. minuti tudi prišli do vodstva. Po odlični podaji Senada Jarovića je Antonio Mance spretno preigraval in z mojstrskim strelom premagal nemočnega vratarja Marka Ranilovića. Tudi po vodstvu, ki je na izjemno slabi igralni površini pomenilo velik kapital, so rumeni brez težav nadzirali potek tekme vse do odmora. Domačini so v drugem delu pritisnili na plin, vendar jim uvodni pritisk ni prinesel pravih priložnosti. Domžalčani so vzpostavili ravnotežje, si pripravili nekaj obetavnih situacij, a se mreži nista več zatresli, čeprav so domači v zadnjem delu tekme znova nekoliko bolj pritisnili proti nasprotnikovim vratom: ”Igrali smo malce drugače kot smo vajeni, a smo bili v to prisiljeni zaradi razmer na igrišču. Zelo kvalitetno smo se branili, saj smo nasprotniku pustili zelo malo priložnosti, hkrati pa smo imeli vsaj še tri lepe situacije za zadetek. Vesel bi bil drugega gola, da bi se lahko moje srce malce odpočilo, ampak igralci so bili vseh 90 minut popolnoma osredotočen. Ko dosežeš to raven in tekmecu ne pustiš niti malenkosti, veš, da je bila priprava na tekmo s strani igralcev zelo dobra,” navdušenja ni skrival domžalski strateg.

Jan RepasV najmočnejših petih evropskih ligah se z najmlajšo prvo enajsterico v letošnji sezoni ponaša francoska Nica. Igralci so bili v povprečju stari 24,12 let. Domžalčani so danes tekmo začeli s skoraj dve leti mlajšimi nogometaši: ”Ta tekma mi je pokazala, da smo enotni. Vsi smo pripravljeni trdo delati. Veseli me, da je naš proces dela pripeljal do tega, da vsak igralec, ki dobi priložnost, ve, kaj mora delati na igrišču in to v obe smeri igre. Ko je tako, ni težko igrati z igralci letnika 1997 in 1998, saj na igrišču vedo kaj počnejo. Imamo dovolj inteligentne in kvalitetne fante, da to razumejo. Ko dodajo še neverjetno željo, potem se vse obrne v pravo smer,” pojasnjuje Elsner, ki je še dodal: ”Opozorili smo, da danes ne odloča kvaliteta, še posebej ne na takšnem igrišču, ampak srce. Srce je bilo ogromno in zato je ta zmaga tako pomembna. Niti ne toliko zaradi točkovnega izkupička, ampak za življenje teh mladih fantov in tudi nas. Izziv je bil težak, z njim smo se soočili in zmagali.”

Domžalčani so s prvimi tremi točkami v spomladanskem delu prvenstva Zavrčanom pobegnili na deset točk prednosti in jih tako rekoč že izločili iz boja za končno tretje mesto: ”Zmagali smo v težkih razmerah in v zapleteni situaciji za našo ekipo. Te točke štejejo dvojno. Morda ne lestvici, ampak psihološko pa zagotovo,” je o enajsti zmagi v sezoni še povedal 33-letni nogometni strokovnjak, ki je igralcem namenil dva prosta dneva. Rumene naslednja tekma čaka v soboto, 19. marca ob 15:00 na Areni Petrol v Celju.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič
Video: Sedo Rošić

Oglasno sporočilo