Poročilo o nočnih in jutranjih intervencijah kamniških gasilskih društev

0
2321
dav

Poročilo o nočnih in jutranjih intervencijah kamniških gasilskih društevZaradi poslabšanja razmer na terenu so bila okoli 22. ure preko pozivnikov aktivirana vsa prostovoljna gasilska društva v občini Kamnik z nalogo, da preverijo stanje prevoznosti glavnih poti na svojem operativnem območju. Na poziv se je odzvalo 138 gasilcev, ki so ob pomoči 20 gasilskih vozil, preverili stanje glavnih poti.

Ob prehodu hladne fronte je v občini Kamnik najprej nekaj težav povzročil močan veter, kasneje pa obilnejše snežne padavine.

Izpad električne energije

Na območju Gozda, Sidola in Hriba nad Kamnikom še vedno ni električne energije. Ekipa Elektro Ljubljana je na terenu in bo napako odpravila tekom današnjega dne.  

Močan veter – vetrolom

Ob 15.07 so bili gasilci PGD Kamnik obveščeni o podrtem drevesu, ki je zaradi močnega sunka vetra padlo na cesto Kamnik – Palovče. Drevo so razžagali, odstranili s cestišča in sprostili promet.

Ob 15.17 so bili gasilci PGD Kamnik obveščeni o poškodovanju strehe na objektu ob kamniški obvoznici zaradi sunka vetra. S pomočjo gasilske avtolestve so nevaren del strešne konstrukcije odstranili.

Visok sneg – snegolom

Prva intervencija v povezavi z močnimi snežnimi padavinami je bila ob 20. uri, ko je operater iz Regijskega centra za obveščanje Ljubljana javil, da je na območju Krajevne skupnosti Tunjice več podrtih dreves in odlomljenih vej, ki ovirajo promet. Intervenirali so gasilci PGD Tunjice.

Zaradi izpada električne energije so ob 20.46 gasilci PGD Kamnik dostavili do objekta v Podgorju agregat. Podobno intervencijo so slabo uro kasneje izvedli gasilci iz Motnika na svojem območju. V obeh primerih je šlo za nujno zagotavljanje električne energije na objektu.

Ob 21.26 so bili gasilci PGD Kamnik obveščeni, da se je v Kamniku z drevesa odlomila večja veja, ki je padla na zastekljen balkon ter le-tega poškodovala. Gasilci so vejo odstranili z balkona in jo razžagali.

Zaradi poslabšanja razmer na terenu so bila ob 22.10 uri preko pozivnikov aktivirana vsa prostovoljna gasilska društva v občini Kamnik z nalogo, da preverijo stanje prevoznosti glavnih poti na svojem operativnem območju. Na poziv se je odzvalo 138 gasilcev, ki so ob pomoči 20 gasilskih vozil, preverili stanje glavnih poti. Odstranili so večje število polomljenih vej in podrtih dreves ter tako omogočili neoviran pretok prometa po občini. Zadnje društvo je svoje aktivnosti končalo ob 2.50 uri ponoči. Tudi omenjenim aktivnostim gre pripisati dejstvo, da v občini Kamnik nismo zabeležili prometnih nesreč, kjer bi morali posredovati gasilci, kot se je dogodilo v več delih države.

Ob 1.25 so bili gasilci PGD Kamnik in Tunjice preko pozivnikov obveščeni o vejah na cestišču na relaciji Kamnik – Tunjice, v bližini naselja Košiše. Gasilci so veje odstranili in očistili cestišče.

V celotnem včerajšnjem dnevu in delu današnje noči sta v povezavi z vremenskimi nevšečnostmi na terenu v občini Kamnik posredovala 202 gasilca iz vseh 13 prostovoljnih gasilskih društev, pri čemer je bilo uporabljenih 27 gasilskih vozil. Od poznih popoldanskih ur je v dežurni sobi PGD Kamnik delovala dežurna služba v razširjenem sestavu (6 operaterjev), ki so zaradi velikega števila interventnih dogodkov nudili asistenco Regijskemu centru za obveščanje Ljubljana za območje občine Kamnik.

Voznikom priporočamo previdno in počasnejšo vožnjo ter uporabo zimske opreme – snežne verige.

Napoved

Danes bo pretežno oblačno, v severovzhodni Sloveniji bo povečini suho, drugod bodo občasno še rahle padavine. Predvsem na Gorenjskem, Kočevskem in Notranjskem bo sprva še rahlo snežilo, nato se bo meja sneženja dvigala. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12, na Primorskem do 15 stopinj celzija.

Podatke in fotografije je zbral Luka Schnabl.

Oglasno sporočilo