Calcitovke so le še zmago oddaljene od naslova državnih prvakinj

0
2619

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v tretji finalni tekmi končnice 1. DOL za ženske v dvorani Tivoli s 3:1 premagale Novo KBM Branik in so le še zmago oddaljene od novega naslova državnih prvakinj. Do njega bodo skušale proti že v četrtek, ko jih v dvorani Lukna v Mariboru, ob 18. uri, čaka četrta tekma finalne serije.

Calcit Ljubljana – Nova KBM Branik (-21, 15, 15, 22)

Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 450, sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Novak (Dvor).

Calcit Ljubljana: Grudina 6, Božič, Igličar, Forštnarič, Kučej 9, Kostić 21, Hribar 1, Jerala – libero, Turk, Potokar 8, Koleva 21, Van de Vyver 3.

Nova KBM Branik: Mlakar 18, Blagne – libero, Kaučič 5, Sužnik – libero, Cvetanović 5, Ammerman 4, Vovk, Najdič, Keglevič, Planinšec 9, Sobočan 9, Pintar 2, Eržen.

Na prvi finalni tekmi v dvorani Tivoli so odbojkarice Calcita Ljubljane do zmage prišle po preobratu, ko so zaostajale z 0:2 v nizih, na drugi v Mariboru pa je bila Nova KBM Branik boljša v vseh elementih igre in branilkam naslova ni oddala niti niza. Varovankam Gašperja Ribiča v mariborski dvorani Lukna, v kateri so do petkove tekme zadnjič izgubile 28. marca lani, v drugi finalni tekmi končnice ni prav veliko uspevalo, zato pa so bankirke prevladovale v vseh elementih igre. Psihološka prednost je bila pred današnjim obračunom na njihovi strani, toda v letošnji sezoni so kalcitovke en podoben padec že imeli, v finalu pokala Slovenije, a so se po njem hitro vrnile v zmagovalne tirnice. Tokrat jim to uspelo še enkrat, saj so po boljši igri premagale Mariborčanke in zdaj v finalni seriji vodijo z 2:1 v zmagah.

Čeprav so Mariborčanke v prvem nizu povedle 3:1, so domače odbojkarice na servis Elene Kučej in po zaslugi uspešne igre v napadu Oliver Kostić dosegle štiri točke zapored. Gostje so izid na peti točki še izenačile, toda z blokom Slavine Koleve so domačinke na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Z novo točko razpoložene Kostićeve so calcitovke bankirkam pobegnile na pet točk (13:8), takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru. Z dvema zaporednima točkama Ize Mlakar so se jim Mariborčanke približale na tri točke zaostanka (15:18), z asom Sare Najdič in dveh lastnih napakah domače ekipe je bil izid na 19. točki izenačen, Mlakarjeva pa je Branik popeljala do vodstva 20:19. Mlakarjeva je gostjam priigrala še štiri zaključne žoge za vodstvo 1:0 v nizih, sama je izkoristila drugo.

CalcitBranik01

Navkljub zapravljeni priložnosti v uvodnem nizu so domače odbojkarice v drugega krenile odločno in z asom Kostićeva Bruna Najdiča, trenerja Branika, prisilile, da je vzel polminutni odmor, ki njegovi ekipi ni prav veliko pomagal. Domačinke so s točko Koleve gostjam, ki so popustile na sprejemu, pobegnile na osem točk (14:6), svojo prednost pa so ohranile do drugega tehničnega odmora. Tokrat v njihovi igri ni prišlo do padca, vse kar je Mariborčankam do konca niza je bilo, da so se domačinkam dvakrat približale na pet točk zaostanka. Izenačenje v nizih je potrdila Kostićeva.

Tudi tretji niz so calcitovke začele z dobrim servisom, boljšo igro v bloku in napadu, kar jim je po uspešnem napadu Koleve prineslo vodstvo 9:4. Vodile so tudi s 13:7, a so se po drugem polminutnem odmoru Bruna Najdiča Mariborčanke za trenutke vrnile v igro in osvojile tri zaporedne točke. Za pol minute odmora se je nato odločil še Gašper Ribič, trener calcitovke, ki so nato rešile nekaj »težkih« žog ter z izjemno točko Koleve na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo šestih točk. Po odličnem bloku Ilke van de Vyver je bilo že 21:14 za branilke naslova, ki so tudi ta niz zanesljivo dobile.

CalcitBranik02

Na servis Elene Kučej so z blokom Koleve, ki je zaustavila Mlakarjevo, domače odbojkarice povedle 4:0, ki so jo z asom Tine Grudine povečale na 9:4, vodile so tudi še 11:6. Toda na servis Anite Sobočan so Mariborčanke s točko Marine Cvetanović in napaki Van de Vyverjeve že na 11. točki izid izenačile. Mariborčanke so popravile igro v bloku, v obrambi polovile nekaj »težkih« žog, domačinke pa niso bile več tako učinkovite v napadalnih akcijah. Vseeno so po dveh zaporednih točkah Monike Potokar calcitovke na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk, po bloku Kučejeve pa je bilo 17:14 za Calcit Ljubljano. Vendar ne za dolgo, kajti z blokom Mlakarjeve so Mariborčanke izid na 17. točki izenačile, po avtu Potokarjeve pa prvič v četrtem nizu povedle 18:17. Toda v končnici so bile bolj zbrane domače odbojkarice, ki so z blokom Kostićeve še enkrat več gostjam pobegnile (22:19), zasluge zato je s servisi imela tudi Ana Katarina Hribar. Prednost so ohranile do konca tekme, zadnjo točko pa je dosegla Koleva.

Izjavi po tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: “Razmišljali smo le o tem, kako dobiti tri nize. Je pa res, da smo izgubili že dobljeni uvodni niz, ampak v ženski odbojki so takšna nihanja pogosta. Na koncu sem vesel, da smo dva niza odigrali res na visoki ravni, pa tudi v zadnjem zdržali še zadnji pritisk Mariborčank. Vendar je to šele druga dobljena bitka, vemo, da potrebujemo še eno za osvojitev tistega, kar je naš cilj. Upam, da se bo tradicija ohranila in da bomo še tretjič naslov državnega prvaka proslavili v Mariboru.”

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: “V Mariboru smo bili osredotočeni na igro, vedeli smo, kaj želimo, kako do tega priti in to smo tudi naredili. Danes smo šli v tekmo preveč mehko, razlogov, zakaj je do tega prišlo, ne vem, bi pa lahko iz tiste zmage in igre, ki smo jo prikazali prejšnji petek, danes lahko iztržili več. Z izjemo uvodnega niza, ko smo po drugem tehničnem odmoru igrali na ravni, ki sem jo pričakoval, deloma nam je to uspelo tudi v četrtem nizu, drugače pa smo igrali slabo. To ne zmanjšuje uspeha domačink, ki so prikazale dobro odbojko. Tudi jaz kot trener sem zagotovo naredil nekaj napak, zavedam se, katere so to bile in do četrtka jih bomo skušali odpraviti.”

Miha Štamcar

Oglasno sporočilo