V razigranem mestnem jedru Kamnika se je pod sloganom »Naučil sem se…« odvil že 7. Veronikin festival

0
3241
Otroški smeh in sončno vreme sta zaznamovala današnji dan v mestnem jedru Kamnika, kjer se je že 7. leto zapored odvil Veronikin festival. Tradicionalna prireditev za otroke je letos sovpadala s Festivalom potujočih knjižnic, ki je še dodatno popestril živahno dogajanje in srednjeveško mesto spremenil v pravo zakladnico kulture. Odprtja obeh festivalov se je udeležil župan Marjan Šarec, Veronikinemu festivalu pa je skupaj z njim prisostvovala tudi direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Božena Peterlin.

Zgodba o skopuški grofični Veroniki pravi, da je le-ta nekoč zavrnila tri brate duhovnike in jim odrekla pomoč pri gradnji nove cerkve. Njena kletev, da se raje spremeni v kačo kot pa jim pomaga, se je uresničila in še danes skrita pod Malim gradom varuje svoje zlatnike. Pripovedovalci radi povejo, da jo bo moral pogumen rešitelj z leskovo šibo trikrat udariti, da se bo spremenila v prelepo grofično, on pa bo za nagrado postal lastnik njenih zakladov.

>Veronikin festival, ki se je prvič odvijal leta 2009 ob 780-letnici prve omembe meščanov Kamnika, je letos dobil osveženo celostno grafično podobo. Poleg zloženke z zemljevidom za zbiranje žigov, so letos otroci za nagrado dobili tudi prav posebno Veronikino pobarvanko. Dogajanje se je tokrat pomaknilo nekoliko višje kot običajno, v Park Evropa, Samčev predor in na parkirišče pred Kavarno Veronika, osrednji prireditveni prostor pa je ostal pred staro kamniško knjižnico.

Letošnja rdeča nit je najmlajše vodila med različnimi delavnicami, katerih slogan se je začenjal z besedami »Naučil sem se…«. Zanimive dejavnosti, ob katerih so se otroci učili kmečkih opravil, srednjeveških obrti, folklornih plesov, različnih ročnih spretnosti, novih iger in še mnogo drugega, so privabile množico obiskovalcev. Posebno zanimanje je požela delavnica poslikave kamniških majolk, za katero je poskrbelo Kulturno umetniško društvo Hiša keramike, zakaj pa ne majolka, ki sicer zavedanje o kamniški keramiki vestno širi v svoji delavnici na Šutni.

Dogajanje se je začelo že v dopoldanskih urah, ko so Veronikin festival otroci obiskali v družbi vzgojiteljic, popoldne pa so se jim na prijetnem sprehodu skozi mesto pridružili še starši. Na glavnem odru so se s svojimi talenti izkazali številni nastopajoči, med drugimi Ljudske pevke Predice in Folklorna skupina Kamnik, zbranim pa so spregovorili tudi glavni organizatorji prireditve.

Prva je na slogan Veronikinega festivala opozorila v.d. ravnateljice vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Semprimožnik: »Naslov letošnjega festivala nosi globlji pomen, saj nas vse skupaj nagovarja k razmišljanju, kaj se naši otroci naučijo. V vrtcu si prizadevamo, da otrokom omogočamo učenje za življenje. Vrednote, ki jih preko primernih vsebin spoznavamo in ozaveščamo, temeljijo na spoštovanju, ljubezni, odgovornosti in motivaciji, dotaknile pa naj bi se vseh, ne samo otrok.Pomembno pa ni samo to, kaj se otroci učijo, ampak tudi od koga. Omogočimo otrokom, da si svoje izkušnje in znanja pridobivajo ob druženju z vrstniki, starejšimi, drugačnimi. Vsi skupaj bodimo zgled, ki bo vreden zaupanja.«

Direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin, ki je spregovorila naslednja, se je razveselila veselega dogajanja v mestnem jedru:»Danes je naše mesto še posebej razigrano in živahno. Dragi otroci, prav v vaši družbi mesto zasije v barvah življenja in veselja. Rdeča nit letošnjega festivala je slogan »Naučil sem se…«, in tudi letos smo za vas pripravili številne delavnice, gledališke in glasbeno-lutkovne predstave ter razstave.« Ob tem se je direktorica zahvalila vsem sodelujočim za pomoč pri pripravi prireditve in obiskovalcem zaželela prijeten ter razigran dan še naprej.

Tudi župan Marjan Šarec je v svojem pozdravu poudaril pomembnost vseživljenjskega učenja: »Lepo pozdravljeni najmlajši, starši in vsi, ki ste pripravili to prijetno prireditev. Že 7. zapored bomo odprli Veronikin festival. Naši najmlajši se vsako leto potrudijo, vsako leto na kakšno temo in letos je tema »Naučil sem se…«. To je res, vse življenje se učimo in nikoli ne vemo dovolj, zato se je potrebno ves čas učiti, da izvemo kaj novega. Predvsem pa nas tudi naši najmlajši vsak dan naučijo česa takega, kar si nismo niti mislili, da obstaja. Spoštovane, spoštovani, želim vam prijetno popoldne in večer, predvsem pa veselja, dobre volje in zadovoljstva v družbi organizatorjev, nastopajočih in vseh ljudi dobre volje.«

Največjo otroško prireditev v Kamniku organizirata Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik in Vrtec Antona Medveda Kamnik v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik,Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik,Podružnično šolo Vranja Peč, Osnovno šolo Marija Vere, Osnovno šolo Frana Albrehta Kamnik, Zasebnim vrtcem Sonček, Vrtcem Zarja Kamnik in Zasebnim vrtcem Peter Pan, ki vsak na svoj način prispevajo v mozaik pestrega dogajanja.

Že sedaj z veseljem pričakujemo 8. Veronikin festival, ko bo mestno jedro spet polno otroške živahnosti in veselja.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo