Slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Območnega Združenja Rdečega križa Kamnik

0
2351
V Domu kulture Kamnik se je odvijala slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Območnega Združenja Rdečega križa Kamnik, ki je bila namenjena počastitvi nesebičnim, predvsem pa plemenitim prostovoljcem in krvodajalcem. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj s predsednikom Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Markom Riflom.
Slavnostna podelitev priznanj krvodajalcem in zaslužnim aktivistom Območnega Združenja Rdečega križa Kamnik

Območno Združenje Rdečega križa Kamnik navaja, da je v letu 2015 kri darovalo 1.812 krvodajalcev, od tega jih je bilo 119 takih, ki so kri darovali prvič. Pomembno pa je tudi to, da se vedno več mladih odloči za krvodajalstvo. 

Ob današnji slovesnosti je prejemnike priznanj sprva pozdravil predsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik dr. Marko Rifel in se vsem krvodajalcem zahvalil za plemenito delo:»Dati kri, pomeni podariti življenje. Na to misel se spomnim mnogokrat, ko vidimo svoje paciente, ko potrebujejo vašo kri in jim rešujete življenje. Vsako leto daruje kri več kot 100.000 Slovencev in s tem zagotovimo več kot 40.000 litrov krvi. Ni se še zgodilo, da bi kdo, ki bi potreboval kri, le-te ne dobil. Ste prostovoljci v pravem pomenu besede, saj darujete del sebe za zdravje drugih. Vaša kri teče po žilah marsikoga mimoidoče in tako imate okoli sebe številne krvne brate in sestre. Udeležba na krvodajalskih akcijah nakazuje, da je to najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Na to ste in smo lahko ponosni.«

>Župan Marjan Šarec pa je zaslužnim aktivistom in krvodajalcem namenil naslednje misli: »Spoštovane krvodajalke, spoštovani krvodajalci, vsaka beseda, ki je danes izrečena, je lahko zelo poceni ali pa celo odveč. V vašem poslanstvu je vse drugo tako majhno, da pravzaprav sploh ni omembe vredno. Darujete resnično in dobesedno del sebe. Brez krvi življenja ni. Ko to govorimo in o tempremišljujemo, ne pomislimo, da je to dejansko res v marsikateri situaciji, ob prometnih nesrečah in še kje drugje. Takrat se šele zavemo, da brez te življenjsko pomembne tekočine našega življenja ne bi bilo. Takrat ne vemo, kdo nam je dal svojo kri, kdo se je žrtvoval za nas, ampak ob takšnih srečanjih, kot je današnje, lahko pokažemo vsaj del hvaležnosti vam, ki ste skupaj in mnogokrat darovali svojo kri za to, da bi nekdo drug živel. Iskreno vam čestitam ob vašem prazniku, dnevu slovenskih krvodajalcev, prazniku človekoljubja, prazniku nesebičnosti. Želim vam prijetno prireditev, da bi še naprej svoje poslanstvo opravljali s takšnim zanosom in bi se k tem vašim dejanjem pridružil še morda kakšen nov krvodajalec. Iskrena hvala za vse vaše decilitre krvi.«

Podeljena so bila priznanja 96 krvodajalcem občine Kamnik za 20-, 30-, 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90-, 100- darovano kri, slednje je dosegel Franci Jelinčič, Matjaž Ravnikar je kri daroval 120 krat, Janez Repanšek pa kar 170 krat. Podeljena so bila tudi priznanja častnim članom, ki so jih predlagali krajevni odbori.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli učenci Osnovne šole Stranje pod vodstvom Karle Urh, vezna beseda je pripadla Mirjam Kepic.

Ker »Tudi vaša kri lahko rešuje življenja!«, vabljeni na krvodajalsko akcijo, ki  bo v ponedeljek, 6. in v torek, 7. junija 2016, med 7. in 13. uro v Domu kulture Kamnik.

VSEM KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM ISKRENE ČESTITKE IN ISKRENA HVALA.

Dan slovenskega krvodajalstva in letošnja poslanica

4. junija praznujemo Dan slovenskih krvodajalcev, kot spomin na dan leta 1945, ko so v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih tako lahko tudi shranjevali. Ta pomemben mejnik na področju transfuzijske službe oziroma krvodajalstva praznujemo kot dan krvodajalstva v Sloveniji.  V več kot šest desetletjih se je izoblikovalo slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicino. Rdeči križ Slovenije je s 56 območnimi združenji nacionalni organizator krvodajalstva v državi.Skupaj z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Centrom za transfuzijsko medicino Maribor UKC Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino Celje za potrebe zdravstvenih programov slovenskega zdravstva zagotovimo vso potrebno kri. Za to je od prve krvodajalske akcije do danes darovalo kri že več kot pet milijonov krvodajalcev.

Obisk na krvodajalskih akcij dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Letno daruje kri več kot 100.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo več kot 42.000 litrov krvi. Upravičeno smo ponosni na vsakega krvodajalca. Ponosni smo tudi na 2.148 prostovoljk in prostovoljcevRdečega križa Slovenije, ki so samo v letu 2015 kar 38.669 prostovoljnih delovnih ur motivirali ljudi za darovanje krvi, jih informirali ter spodbujali za prostovoljno krvodajalstvo. Njihov prispevek k nemotenemu izvajanju programa nacionalnega pomena je neprecenljiv. Še posebej pomembno je vključevanjemladih v program krvodajalstva. Zato ni čudno, da je letos naša glavna naloga na področju krvodajalstva prav vključevanje mladih.

Šesto nadaljevanje uspešne krvodajalske iniciative »Daruj energijo za življenje« poteka letos pod sloganom Darujem z veseljem. Krvodajalci darujejo svoje dragoceno darilo in ga z veseljem delijo. Prejemnikom omogočajo zdravljenje in življenje, zato je dajanje krvi posebno in spoštovanja vredno.4

Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol d.d. že šesto leto sodelujemo v skupnem projektu spodbujanja krvodajalstva v Sloveniji. Ob Dnevu slovenskega krvodajalstva bomo tudi letos pripravili novinarsko konferenco. Gremo na teren, in sicer se bomo 4. junija 2016 ob 10.30 pridružili motoristom pred Športno dvorano v Hrastniku. Motoristi so letos ambasadorji krvodajalske iniciative. Na dan slovenskih krvodajalcev se bodo udeležili krvodajalske akcije. Ti izjemno ranljivi vozniki so redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so zaradi svojega adrenalinskega konjička zelo pogosto tudi prejemniki darovane krvi. Veliko moto klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

Pozitivci, negativci, nule – vsi smo posebni.

Vsi krvodajalci so si podobni, a vsak je nekaj posebnega. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prenekaterim prejemnikom življenje. Zaradi visoke stopnje solidarnosti imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi.

Rdeči križ Slovenije se ob 4. juniju iskreno zahvaljuje vsem krvodajalkam in krvodajalcem, tisočim prostovoljkam in prostovoljcem, ki prispevate k temu, da vir krvi nikoli ne presahne. Iskrena HVALA tudi vsem tistim, ki po svojih najboljših močeh podpirate prostovoljno krvodajalstvo v Sloveniji!

Oglasno sporočilo