Kolesarska nedelja v občini Mengeš

0
2802

5. veliko nagrado Občine Mengeš 2016 in XC Energija Mengeš zaznamoval dež

V Občini Mengeš je bil prvi vikend v oktobru, tudi v letu 2016, v znamenju kolesarstva. Na cestah občine Mengeš je potekala dirka v cestnem kolesarstvu, dirka za 5. veliko nagrado Občine Mengeš 2016, v Športnem parku Mengše pa dirka v gorskem kolesarstvu, serije sloXcup mladi, XC Energija Mengeš.
Cestne kolesarske dirke za 5. veliko nagrado Občine Mengeš 2016 se je udeležilo 259 tekmovalcev, ki so se pomerili v seriji Pokala Slovenije za dečke in deklice A, B, C, mlajše in starejše mladince in ženske elite. Prvi so progo prekolesarili rekreativni kolesari, njihova dirka pa je štela tudi za Pokal Občine Mengeš. Celotno dirko je zaznamoval dež in mokra cesta, kar je povzročilo kar nekaj padcev.
Dirko za veliko nagrado Občine Mengeš že tradicionalno organizirata Kolesarsko društvo Mengeš ter Kolesarsko društvo Rog. 5. velika nagrada Občine Mengeš 2016 je imela cilj in start pred občinsko stavbo, krog je bil dolg 1.000 m, število krogov je bilo prilagojen posamezni kategoriji. Progi za Starejše mladince je organizator dodal še vzpon na Mengeško kočo.
5. velika nagrada Občine Mengeš 2016 se je začela z rekreativno dirko za moške in ženske. Število tekmovalcev je zaznamovalo deževno vreme, ki tudi spodbudilo sodnike, da so zmanjšali število krogov. Med rekreativci je bil absolutno najhitrejši Tomaž Kališnik, KD Mengeš. Med moškimi je v kategoriji do vključno 40 let zmagal Tomaž Kališnik, KD Mengeš, drugi je v cilj pripeljal Gregor Urankar, Bam.si. V kategoriji do vključno 50 let je zmagalTomaž Brank, Viktorija Klub, drugi je bil Janez Stopar, KD Mengeš. V kategoriji nad 50 let je zmagal Franc Jerič, KD Mengeš. Med ženskami je bila v kategoriji nad 35 let prva Saša Jeretina, druga pa Urška Mehle, obe KD Mengeš.
Dirka je štela tudi za Pokal Občine Mengeš, med moškimi je bil najhitrejši občan Gregor Urankar, Bam.si, drugi je bil Janez Stopar in tretji Franc Jerič, oba KD Mengeš. Med ženskami je bila najhitrejša Saša Jeretina, druga pa Urška Mehle, obe KD Mengeš. Čestitke vsem rekreativkam in rekreativcem, da so se podali na progo v dežju.
Dečki v kategoriji C, to so dečki stari 13 let, in deklice v kategorijah B in C, to so deklice stare do 13 oziroma do 15 let, so imeli skupen start in so prevozili 12 krogov, torej 12 km. Med dečki C, U13, je bil najhitrejši Anže Ravbar, KK Adria Mobil, drugi je bil Grega Podlesnik, Tanin Sevnica, in tretji pa Jan Kenda, KD Sloga 1902 Idrija. Med deklicami B, U15, je bila najhitrejša Klara Čemažar, BTC City Ljubljana, druga je bil Tajda Hamler, KK TBP Lenart in tretja Eva Prevc, KK Sava Kranj. Med deklicami C, U13, je bila najhitrejšaNuša Moroz, KD Sloga 1902 Idrija, druga je bil Špela Čuk, KD Sloga 1902 Idrija in tretjaNeja Kalan, KK Sava Kranj.
Naslednja skupina na startu je bila sestavljena iz dečkov B, U15, in deklic A, WU 15, to so stare deklice do 15 let. Med dečki B je bil najhitrejši Adam Jordan, KK Adria Mobil, drugi je bil Jaka Špoljar, KK Adria Mobil in tretji Nik Rojko, KK TBP Lenart. Med deklicami A, WU 15, je bila najhitrejša Ana Ahačič, druga pa Tjaša Sušnik, obe KK Sava Kranj.
Četrta skupina na startu je bila sestavljena iz dečkov A in Mlajših mladink, to so tekmovalke stare do 17 let. Med dečki A je bil najhitrejši Gaber Vandur, Tanina Sevnica, drugi je bil Gal Glivar, KK Adria Mobil in tretji Miha Strmšek, KK TBP Lenart. Med Mlajšimi mladinkami je bila najhitrejša Katja Dovjak, BTC City Ljubljana, druga je bil Sara Debenec, BTC City Ljubljana.
Skupaj so startali tudi Mlajši mladinci in Starejše mladinke, to so tekmovalke od 17 let. Med Mlajši mladinci je bil najhitrejši Aljaž Omrzel, KK Adria Mobil, drugi je bil Marko Hozjan, Perutnina Pruj in tretji Žan Rataj, KK Adria Mobil. Iz Mengša je v tej kategoriji tekmoval Markom Jeretina, Radenska As, ki je privozil odlično 7. mesto. Med Ženske ELITE je bila najhitrejša Katja Jeretina, KK Adria Mobil, druga je bil Alenka Novak, KK Adria Mobil in tretja Urška Žigart, BTC City Ljubljana.
Tekmovalci so bili kljub dežju zelo dobro razpoloženi in zadovoljni, tako s sprejemom, organizacijo na startu ter pogostitvijo na cilju. Sprejem ekip in prevzem startnih številk je bila Trdinovem hramu, ki je poskrbel tudi za pogostitev na cilju. Spremljevalna vozila so bila znamke Peugeot. Kolesarsko društvo Mengeš se je za pomoč pri organizaciji dirke posebej zahvalilo sponzorjem, Občini Mengeš, ter občankam in občanom občine, ki so spodbujali tekmovalke in tekmovalce ter upoštevali zapore ceste. Franc Jerič, župan Občine Mengeš, se je po podelitvi rezultatov in nagrad zahvalil vsem tekmovalkam, tekmovalcem, trenerjem in vodjem ekip za udeležbo kljub deževnem vremenu in jih povabil na dirko prihodnje leto.
Tekst in foto: Kolesarsko društvo Mengeš
kolesarji_menges-1 kolesarji_menges-2 kolesarji_menges-3 kolesarji_menges-4 kolesarji_menges-5
Oglasno sporočilo