KD Ženski komorni zbor Vox Annae na prvem mednarodnem tekmovanju dosegel nepričakovano

0
2873

Ženski komorni zbor Vox Annae iz Tunjic pri Kamniku se je v četrtem letu delovanja, po zlatem regionalnem odličju, podal na mednarodni festival pevskih zborov »Canta al mar«, ki ga je nemški organizator Interkultur v Španiji organiziral že petič zapored.

V sredo, 19. oktobra 2016, so pevke zbora Vox Annae takoj po prihodu v obmorsko mestece Calella kot prve in ene izmed redkih izbranih pod umetniškim vodstvom Aleša Sedušaka nastopile na otvoritvenem koncertu v tamkajšnji cerkvi. Za uvodno otvoritev so izbrale tri skladbe iz tekmovalnega programa. Naslednjega dne so v okviru prijateljskega koncerta na enem izmed trgov istega mesta predstavile slovenske pesmi, in sicer: Moje orglice (Mojmir Sepe), Žabe (Vinko Vodopivec), Pa se sliš (primorska narodna) in Coprnica Zofka (Uršula Jašovec).

V petek, 21. oktobra 2016, pa je mlado tunjiško zasedbo na velikem dogodku čakalo najpomembnejše – dvoje zahtevnih tekmovanj v sami Barceloni. V cerkvi Santa Maria del Pi so se pevke pomerile najprej v sakralni kategoriji pevskih zborov, t. i. »S« kategoriji, s skladbami: Hebe deine Augen auf (Felix Mendelssohn Bartholdy), Ave maris stella (Edvard H. Greig) ter Večerni zvon (Ciril Vremšak). Med 18 nastopajočimi v tej kategoriji z vsega sveta je bil zbor Vox Annae ocenjen kot tretji najboljši in z 21,72 točkami osvojil zlato priznanje. Drugo tekmovanje v težji kategoriji ženskih komornih zborov »C1« je sledilo v poznih večernih urah istega dne, v njem se je zbor predstavil z naslednjimi skladbami: Pueri concinite (Jacobus Gallus), Der Wassermann (Robert Schumann), Salve regina (Javier Busto), Neža in kača (ljudska, prir. Mojca Prus) ter Coprnica Zofka (Uršula Jašovec). Tudi v tej kategoriji je zbor samo še potrdil svojo pripravljenost, saj je le za dvanajst stotink točke zaostal za najboljšo zasedbo in tako s 21,63 točkami ravno tako prejel zlato priznanje.

vox_v_tunjicah-001

Letošnji festival »Canta al mar« velja zaradi udeležbe kvalitetnih zborov za enega zahtevnejših, zato so prejete ocene pevkam še posebej v ponos, osebne pohvale posameznih žirantov pa najlepša nagrada za vloženo delo vsake posameznice ter ambiciozno zastavljeno vodenje zborovodje Aleša Sedušaka.

Besedilo in fotografije: Marjana Krumpestar, Vox Annae

Oglasno sporočilo