Rožman: Pišemo novo zgodbo

0
2083
Simon Rožman je mesto glavnega trenerja Nogometnega kluba Domžale prevzel v začetku letošnjega septembra. Ob predstavitvi je obljubil napadalno igro in v manj kot mesecu dni jo je na igrišču tudi že uresničil. 21. septembra so namreč rumeni prvič slavili s 5:0, kar se pred tem ni zgodilo dolgih osem let. Visoko zmago so dvakratni slovenski prvaki še dvakrat ponovili in jesenski del sezone končali z najboljših napadom v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na 17 tekmah pod vodstvom najmlajšega stratega v 1. slovenski ligi so v povprečju dosegli skoraj 2,5 gola na tekmo. Domžalčani so v prvem delu sezone osvojili 39 točk in so prvi zasledovalci vodilnega dvojca.

Rozman
Za vami je odličen jesenski del sezone, ki ste ga sklenili z odmevno zmago proti Mariboru. Kako bi ocenili doseženo v prvem delu sezone?

Zelo smo zadovoljni, da smo koledarsko leto zaključili na takšen način. Mogoče je ta tekma na najlepši način povzela vse lepo, kar se nam je zgodilo v dosedanjem delu sezone. Za nami je izjemna evropska sezona, saj je uvrstitev v 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo zelo lep uspeh. Trend v Evropi je, da se stvari povečujejo, mi pa v svojem okolju v popolnosti izkoriščamo dane pogoje in smo v vseh segmentih na najvišji ravni. Hkrati so se lepe stvari zgodile tudi igralcem, ki so izstopali na igrišču. Klub jim je omogočil narediti korak naprej v svojih karierah in prav vsi v organizaciji so zaslužni za to. Začeli smo pisati novo zgodbo, novo poglavje, v katerem smo do sedaj naredili tisto, kar smo obljubljali od samega začetka. Ko potegnemo črto in pogledamo naše cilje, smo lahko z doseženim več kot zadovoljni.

Domžale so na lestvici trdno na tretjem mestu. Rezultati so ostali na zelo visoki ravni tudi po odhodu Luke Elsnerja. Navadno je po menjavi trenerja potreben čas, da se igralci privadijo na novega šefa. Zakaj je v Domžalah menjava trenerja minila brez večjih pretresov?
Vodstvo kluba ima zelo dobro vizijo in točno ve, kam želi pripeljati klub. Naša prvotna zgodba je bila, da se vzpostavi sistem dela, ki ni odvisen od ljudi, ki so v klubu. Sistem mora biti tako močan, da se skozi čas le še nadgrajuje. Stopil sem v velike čevlje in nadaljevati delo Luke (Elsnerja op.p.) ni lahko. Že v prvem intervjuju sem dejal, da je bila odločitev za prevzem mesta glavnega trenerja zelo lahka in hkrati tudi zelo težka. Lahka zaradi pogojev, osebja, ki ga imam na voljo, in odličnega igralskega kadra. Težka pa zato, ker je Luka postavil visoke standarde trenerskega dela. S fanti smo se dobro ujeli, prilagodili sistem dela in znotraj kluba izvedli manjše, a nujne organizacijske spremembe. Po evropskih uspehih smo vsi dobili nov zagon in motiv. Dogovorili smo se, da nas zanima le še prihodnost in ne stare zasluge. Fantje so to filozofijo hitro sprejeli in vsi tisti, ki so bili v ozadju, so v tem videli svojo priložnost. Imamo mešanico 25 fantov, ki so zelo motivirani, delavni in imajo veliko kvalitete. Skupaj smo ustvarili pravo energijo, ki nas je skozi jesenski del popeljala na pravo pot.

Spremenili ste način igre in v določeni meri tudi proces treninga. Zdi se, da so igralci ta preskok naredili brez težav. Ali je bilo res tako preprosto?
Od zunaj je morda res videti tako, toda vsi v klubu, ki smo vsak dan skupaj z igralci, smo vložili veliko količino energije, da je prehod na nov način dela potekal gladko. Igralci so ga hitro sprejeli, vendar verjemite, da jim ni bilo lahko. Ogromna energija, pripadnost in želja igralcev so pripomogli, da smo hitro vzpostavili nov sistem igre in nekoliko spremenili način dela. Stvar je bila že pred mojim prihodom na vrhunski ravni, tako da smo le dodali nekaj malenkosti. Sedaj vse poteka po načrtu.

V jesenskem delu ste dosegli kar 45 golov, s čimer imajo Domžale najboljši napad v ligi. Ob prihodu ste obljubljali napadalno igro in na igrišču ste jo tudi dostavili. Kako vam je to uspelo v tako kratkem času?
Vizija kluba je jasno določena in vsem znana. Želimo biti atraktivni, všečni in napadalni. Naša želja je igralce spraviti na še višjo raven, to pomeni, da bodo igrali v zelo visokem ritmu. Vse skupaj je proces, zato takšne obljube ne moreš uresničiti kar čez noč. Potrebovali smo čas, da so fantje to sprejeli. Način razmišljanja, da želimo biti atraktivni v smislu visokega ritma, se nam je zagotovo obrestoval. Ob velikem številu priložnosti in zadetkov smo ostali tudi disciplinirani v vseh fazah igre, kar nam prinaša dobre rezultate. Na koncu koncev želimo biti tudi tekmovalni. Prepričan sem, da so gledalci prišli na svoj račun. Razen nedopustnega spodrsljaja proti Radomljam, ki se lahko zgodi le enkrat na sezono, smo bili na vseh preostalih tekmah boljši nasprotnik. Dominirali smo na igrišču, kar je tudi naša želja. Včasih te rezultat ne nagradi, ampak na koncu sezone si vedno tam, kamor spadaš.

Odlične igre niso ostale prezrte in na tekmah Domžal je vse več skavtov bogatejših klubov. Ali vas to veseli ali niste preveč navdušeni nad tem?
Naš prvotni cilj je razvijati igralce in jim omogočiti korak naprej v svojih karierah, saj se klub na tak način financira. Ob tem želimo dajati vse več priložnosti mladim doma vzgojenim igralcem, saj imajo zadosti kvalitete, ki so jo pridobili z delom v mladinskem nogometnem centru. Po drugi strani pa moramo biti tudi tekmovalni, saj je osnovni cilj uvrstitev v evropske pokale. Včasih je to kontradiktorno, ampak trenutno so vsi trije cilji uresničeni. Vsi v klubu in tudi bližnja okolica smo lahko s tem zadovoljni. Kvaliteta naših igralcev je zelo skrbno izbrana. Vsi, ki so prišli v Domžale, so prišli zato, da naredijo korak naprej v svoji karieri. Ljudje v klubu jim po najboljših močeh nudimo popolno podporo in igralci so to sprejeli, saj vidijo, da jim nudimo vse, kar potrebujejo za svoj razvoj. Prepričan sem, da imamo v Domžalah igralce za najvišjo raven nogometa.

Proti Mariboru je bilo na igrišču kar pet doma vzgojenih igralcev. Ali boste ta trend obdržali tudi v prihodnje?
Če se marketinško izrazim, je naš cilj popolna samooskrba. To pomeni, da si mladi fantje, ki imajo potencial, s svojim dobrim delom v mlajših selekcijah prislužijo priložnost zaigrati v članskem moštvu. Naš dolgoročni cilj je, da se potencial in dobro delo v mladinskem nogometnem centru nadgradi v članski kategoriji. Seveda pa je hkrati potrebno imeti kvalitetne izkušene igralce, ki lahko člansko moštvo primerno vodijo in se dobro znajdejo znotraj tega sistema. Tudi izkušeni še niso rekli zadnje besede v svojih karierah in ta mešanica izkušenj, kvalitete, mladosti in pozitivne energije nam omogoča, da lahko svojim ciljem iz leta v leto sledimo. Postavljeni cilji so zelo težko uresničljivi in dejansko poizkušamo delati nemogoče stvari, ampak prepričan sem, da bomo uspešni.

Rozman
V preteklih prestopnih rokih so Domžale vselej opravile najmanj en odmeven prestop. Ali vas je strah, da bo tudi tokrat ekipa izgubila katerega od svojih največjih adutov?
Pred prevzemom mesta trenerja sem bil v popolnosti seznanjen, da cilji in odločitve sledijo viziji kluba. V takšen način delovanja sem pristal, ker sem prepričan, da lahko mladim igralcem omogočimo primeren razvoj. Kot trener lahko zagotovim, da je moj cilj napredek igralca, tako v smislu telesne pripravljenosti kot tehničnih sposobnosti. Rezultata in položaja na lestvici se ne da napovedati, sta pa oba posledica vseh dejavnikov, ki se odvijajo v klubu. V strokovnem vodstvu smo dobro zastavilo delo, a se hkrati zavedamo, da imamo pomanjkljivosti, zato se želimo učiti in smo željni dela. Tako igralci kot tudi vodstvo klub trenutno peljemo po pravi poti. Naša naloga je, da tiste, ki bodo prerasli našo sredino, usmerimo v klube, v katerih bodo lahko naredili nov korak naprej in bodo razvoj svoje kariere še stopnjevali. Ne želimo si, da bi se prestop zgodil le zato, da se zgodi. Nočemo, da se igralec v novem klubu ne znajde več pod soncem.

Selektor slovenske reprezentance, Srečko Katanec, je v B-reprezentanco vpoklical kar osem igralcev Domžal. Zaradi tega bodo slednji zamudili začetek priprav. Kako bodo nadoknadili zamujeno?
Zelo sem vesel za vse, ki so dobili vpoklic v reprezentanco. To je dokaz njihove kvalitete in da je naša pot prava. Nekateri še niso rekli zadnje besede v svojih karierah. Nastop v reprezentančnem dresu je za igralce zagotovo velika motivacija in tudi promocija. Turnir bo namenjen dokazovanju selektorju za morebiten vpoklic v A-reprezentanco. Za teh osem igralcev smo pripravili individualne programe, ki bodo poskrbeli, da bodo po 14-dnevnem premoru primerno pripravljeni odpotovali na zbor. Obnoviti morajo celotno notranje stanje organizma in se psihično razbremeniti. Selektor nam je predstavil načrt dela, tako da smo lahko tudi mi pripravili program po njihovi vrnitvi v Domžale. Igralci bodo imeli najprej dva dneva prosto, potem pa se bodo na treningih po posebnem programu priključili ostalim soigralcem.

Rozman
Trenutno na lestvici trdno držite tretje mesto in ste na ”nikogaršnji zemlji,” saj imate 11 točk prednosti pred Gorico in sedem točk zaostanka za vodilnima. Takšen položaj je lahko z vidika motivacije nevaren, saj je osnovni cilj uvrstitev v evropska tekmovanja. Ali morda razmišljate o spremembi postavljenega cilja?
Glede na ambicije fantov, motivacija ne sme biti vprašljiva. Že od začetka ne gledamo na lestvico in za nami je fantastična serija izidov. Na drugi strani sta Olimpija in Maribor, ki sta pri zbiranju točk še uspešnejša kot v prejšnjih sezonah. Če bi bila sezona primerljiva s prejšnjimi, bi bili mi veliko višje, saj se je potrebno zavedati, da imamo točko več kot so jo imele Domžale v svoji najboljši sezoni, ko so na koncu osvojile naslov državnega prvaka. Trenutno smo tretji in na to vplivajo tudi dejavniki, na katere nimamo vpliva. Olimpija in Maribor sta bila v tej polovici sezone superiorna, a smo tudi mi svoj posel opravili z odliko. Prednost pred četrtim nas ne sme uspavati in tudi v spomladanskem delu moramo nadaljevati v začetem ritmu. Tako navzgor kot tudi navzdol ni še nič odločenega. Imamo svoje želje in vemo, kam bi se radi pomešali, vendar ne smemo poleteti v višave in misliti, da je tretje mesto že zagotovljeno. Klubi v Sloveniji nas sedaj obravnavajo veliko bolj resno, saj smo si s prepoznavnim slogom igre ustvarili precejšen ugled. Glede na našo mladost bodo nihanja verjetno prisotna in trenerji smo tu zato, da proces usmerjamo v pravo smer. Na zadnjem sestanku preden odhodom na dopust ni manjkalo motiva. Za spomladanski del sezone imamo svoje skrite želje.

Pripravljalno obdobje je že nekaj časa do potankosti načrtovano. Tokrat se ne boste podali v Turčijo, ampak ste se v strokovnem vodstvu odločili, da glavnino priprav opravite v hrvaškem Umag. Zakaj ste se odločili za zamenjavo pripravljalne baze?
V klubu imamo na vseh področjih delovanja popolno podporo vodstva, kar velja tudi pri organizaciji priprav. Trenažni proces je v celoti prilagojen željam strokovnega vodstva. Odločili smo se, da bomo osrednji del priprav razdelili na dva dela. Iz tega vidika smo se odločili za odhod na Hrvaško in Umag nam je v danem trenutku ponudil največ. Priprave so sestavljene iz dveh ciklov. Prvi del se bo zaključil s prvim zaključkom priprav v Umagu. Drugi del, v katerem želimo priti v tekmovalni ritem, pa se bo začel z drugim odhodom v Umag. Priprave so načrtovane do potankosti in celoten proces organizacije je bil odlično načrtovan in tudi izpeljan. Fantje se morajo do 11. januarja dobro spočiti in na priprave priti polni elana, motiva in želje. Strokovno vodstvo je poskrbelo za vse detajle trenažnega procesa do prvega spomladanskega kroga in prepričan sem, da bomo tudi v nadaljevanju prvenstva kazali kvalitetne predstave.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo