Glavni trg v Kamniku postal prizorišče srečanja rezbarjev in pohodnikov ob Kamniški Bistrici

0
5670
Današnje dopoldne, ki ga je ogrelo tudi nekaj sončnih žarkov, je v mestnem jedru Kamnika minilo v znamenju dveh dogodkov. Na Glavnem trgu so se namreč že tradicionalno zbrali rezbarji iz cele Slovenije, obenem pa so tu svojo pot začenjali oziroma zaključevali udeleženci pohoda ob reki Kamniški Bistrici.

 

Dogodka, kjer sta moči združili občini Kamnik in Domžale, so se v Kamniku udeležili župan Občine Kamnik Marjan Šarec, podžupanja Občine Domžale Jana Miklavčič in direktor Zavoda za šport in rekreacijo Domžale Uroš Križanič, medtem ko so župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec in direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin pohodnike pozdravili v Domžalah.

Pohoda, za organizacijo katerega sta poskrbela Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik in Zavod za šport in rekreacijo Domžale, so pohodniki lahko začeli v eni ali drugi občini, nato pa se po prijetni 14-kilometrski progi odpravili svojemu cilju naproti. Za dodatno popestritev dogajanja so poskrbela številna sodelujoča društva, med drugim Planinsko društvo Kamnik in Planinsko društvo Domžale, Študentski klub Kamnik, Študentska organizacija Domžale, Turistično društvo Volčji Potok in Turistično društvo Radomlje ter domžalski taborniki, ki so pohodnike pričakali na petih kontrolnih točkah ob poti. Pohodniki, ki so od zgodnjih jutranjih ur naprej prihajali v Kamnik, so si na Glavnem trgu lahko ogledali čudovite izdelke ljubiteljskih rezbarjev in poskusili Okuse Kamnika, ki so jih ponujali lokalni ponudniki. Tokrat so se predstavili 7 Burger – okrepčevalnica z burgerji, Tarangela, Hiša slaščic. Zlata ptička, Occasion Sutiji, ki sta jih zasnovala mlada Kamničana, Vaffle to go in Alice s turško kavo, ki je kar iz tovornjaka ponujala to dišečo tekočino.

Ljubezen do lesa, klesanja v les in ustvarjanja z dleti je letos že 5. zapored v Kamniku združila slovenske rezbarske mojstre, ki se vsako leto tradicionalnega srečanja udeležijo v spomin na velikegakamniškega umetnika Maksa Berganta. Svoje mojstrovine je letos predstavilo 22 rezbarjev, ki so začeli ustvarjati že v zgodnjih jutranjih urah. Tudi letos so se organizatorji in glavni pobudniki srečanja,Roman Kokole, Nives Matjan in Karla Urh, razstavljavcem, ki se so se udeležili že prve rezbarske delavnice leta 2012 na Šutni, za njihov trud in redno sodelovanje poklonili s priznanji.

Na srečo organizatorjev današnjih dogodkov je vreme kljub slabi napovedi zdržalo, kot pa je v svojem pozdravnem nagovoru omenil župan Občine Kamnik Marjan Šarec, se na dogodku ponovno snidemo že prihodnje leto.

Prijetno dopoldne so rezbarjem popestrili tudi pevci Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Kamnik pod vodstvom zborovodkinje Karle Urh, za pogostitev pa je poskrbela Gostilna Mili vrh.

Besedilo: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik

Oglasno sporočilo