Odprtje razstave z naslovom »Plečnikova dela skozi objektiv fotografa Petra Nagliča«

0
3160

Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi Nagličev vnuk Matjaž Šporar, ki skrbi za to, da se ohranja dediščina fotografij Petra Nagliča in predstavlja ne le na območju občine Kamnik, temveč tudi izven njenih meja.

Fotograf Peter Naglič se je rodil v Šmarci pri Kamniku v družini, ki se je že dve generaciji ukvarjala s ščetarsko obrtjo. Kasneje se je tudi sam aktivno vključil v družinsko podjetje. Zanimalo ga je vse, kar je dišalo po tehniki, predvsem pa je bila njegov največji hobi in strast fotografija, ki ji je nedvomno posvetil  največ svojega prostega časa.

Kamnik se ponaša s tako bogato fototeko iz obdobja prve polovice dvajsetega stoletja kot malo katero slovensko mesto. Nagličeva obsežna dokumentarna fotografija šteje preko 10.000 posnetkov, zajema raznovrstne posnetke življenja tistega časa, s tem pa predstavlja velik doprinos k raziskovanju zgodovinskih dejstev.

Naslovna tema tokratne razstave Nagličevih fotografij, ki krasi stene občinske stavbe in za katero je poskrbel Nagličev vnuk Matjaž Šporar, se nanaša na Plečnikova dela, ki jih je mojster arhitekture ustvaril v svojem plodnem delovanju, letos namreč mineva 60 let od njegove smrti. Arhitekt Plečnik je bil skozi svoje bogato ustvarjalno obdobje tesno povezan tudi s Kamnikom. Med drugim je poleg ureditve notranjosti cerkve sv. Benedikta v Stranjah, postavitve Božjega groba pri kamniških frančiškanih zagotovo eden lepših objektov na Kamniškem ravno Plečnikov dvorec v Kamniški Bistrici. Objekt je nastajal v letih 1933 in 1934 po naročilu tedanjega kralja Aleksandra, zato se je sprva imenoval kraljevi dvorec. Največji ustvarjalni pečat pa je Plečnik seveda zapustil v rodni Ljubljani. Začetek dvajsetega stoletja je prinesel dokaj živahno gradbeno prenovo našega glavnega mesta in Plečnikove stvaritve so močno zaznamovale ta čas: Narodna in univerzitetna knjižnica, stadion za Bežigradom,  pokopališče Žale, ljubljanska tržnica, Baragovo semenišče, celovita ureditev struge Ljubljanice, cerkev sv. Mihaela na Barju, ureditev grajskih brežin Šance.

Raznovrstna Nagličeva fotografija z razstavo prinaša tudi Kamničankam in Kamničanom ter ostalim obiskovalcem malce širši vpogled v Plečnikova dela, nekatere od fotografij pa so tudi prvič prikazane v javnosti.

O Plečnikovih delih je z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana spregovorila mag. Darja Pergovnik.

Župan Marjan Šarec pa je pričujoča dela odprl z mislijo na bogato dediščino tako Nagličeve fotografije kot tudi Plečnikovih del. Obenem pa se je za čudovito razstavo zahvalil Matjažu Šporarju z željo, da bi si jo ogledalo čim več obiskovalcev.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli Saša Zabrič ter Matic in Gašper Tonin, za vezno besedo pa Tomaž Simetinger.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v prostorih Občine Kamnik na ogled do ponedeljka, 7. avgusta 2017, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Oglasno sporočilo