Domžalski košarkarski maraton praznoval 18 let

0
2571

Prvo leto v tretjem tisočletju je domžalski športni park oživel s številnimi košarkarji in takrat še spominom na nostalgično predajo Štafete mladosti, ki je v prejšnji državi predstavljala vrh združevanja mladih več nacionalne in multietnične države. Štafeta je bila predana in se ni prikazala nikdar več, rdeča nit pa je ostalo zbliževanje športno mislečih, a ne zgolj mladih, pa pač pa vseh generacij. Anekdote so se rojevale, prijateljstvo se je krepilo, žoga pa je ostala enaka. Temo rjava oziroma z leti vedno bolj pisana, a danes ponovno enakomerno obarvana. Opis ustreza najbolj prepoznavni večji žogi na svetu. Žogi, ki ji je ukazano leteti proti obroču, in z malce znanja in sreče pasti skozi. Žoga pripada košarki, le ta je eden najbolj popularnih športov na zemeljski obli, kajpak tudi v Sloveniji.

Domžalski športni park že 18 let gosti košarkarski maraton, kjer se je na tartanski podlagi v dveh dneh pomerilo okrog 300 košarkarskih rekreativcev in veteranov, mlajših selekcij Heliosa, Calcita iz Kamnika in Krvavca ter deklet iz ŽKD Ledita ter Felixa iz Zasavja. Še bolj kot tekmovalni del, kjer so številni starši spremljali nadobudne košarkarice in košarkarje, je bil pomemben čustven detajl, ki v »bratskem svetu«, kar košarka nedvomno je, pušča neizbrisljive sledi prijateljstva in športnega druženja. Del maratona je bil namenjen štirim prijateljem, ki so mnogo prehitro zapustili svet in prav zaradi njih je košarkarska igra ostala čvrsto v duši številnih zaljubljencev v rjavo žogo. Za Janota, Zeleta in Jimmya se košarka igra e nekaj let, letos se je v Domžalah igralo tudi za Jerneja Jerrya.

ŽKD Ledita

Četudi je glavni cilj večine igralcev zdržati do jutrišnjega večera, pa je na domžalskem maratonu vedno na voljo del statistike, s katero se je vredno bodriti poleti in pred začetkom nove klubske sezone. Med vsemi maratonci se je letos najbolj izkazal Jaka Štemberger, ki je skozi celotno nočno in dnevno vročinsko košarkarsko igro dosegel 137 točk in pri tem za seboj pustil nekdanjega reprezentanta Romana Horvata (113), ki se je s soigralci iz veteranske reprezentance Slovenija 45 (FB/Slo45)pripravljal na svetovno veteransko prvenstvo, ki se 30. junija začne v Italiji. Horvat in ekipa Slovenija 45 je bila na maratonu najbolj izkušena, a fante, ki sicer branijo evropsko srebro z lanskega Eurobasketa v Novem Sadu, ni oviralo štiri ure igranja z mlajši tekmeci, kot tudi ne sobotna vročina. Vse ovire so bile premagane in veteranski reprezentanci lahko zaželimo uspešne igre na letošnjem mundialu. V preciznosti zadetih trojk sta se skozi maraton najbolj izkazala prav najboljša strelca, Štemberger in Horvat, takoj za njima pa je bil lanski prvak v trojkah, trener mlajših selekcij KK Helios Suns, Aljaž Belingar.

Mlajše selekcije

Med člani ekipe Slovenija 45 je tudi Gašper Bolhar, ustanovitelj košarkarskega maratona Domžale in nosilec organizacije dogodka, ki ne po stažu in ne po številu udeležencev nima konkurence v Sloveniji. Bolhar pa kljub izjemni tradiciji v slovenskem prostoru in polnoletnosti projekta, ne skače previsoko: »Veseli me, da so košarkarji pokazali zadovoljstvo, da se maraton nadaljuje, ker se z njim krepijo košarkarska prijateljstva in nastajajo nove anekdote, ki nikdar ne gredo v pozabo. Vesel sem, da sta odzivnost projekta prepoznala tudi Zavod za šport in rekreacijo Domžale, kot tudi občina Domžale. Konec koncev gre za športno prireditev s katero se ne more pohvalit nobena slovenska občina. Me pa malce skrbi za košarkarski razvoj, saj na vidiku ni videti mlajših ekip, ki bi poletne dneve preživljala na igrišču ter se z močno ljubeznijo do žoge prikazale na maratonu. Občutek ni daleč od resnice, a povem vam, da se mi zdi, da že 18 let na maratonu igramo, vsaj v večini, eni in isti. Malce smo norci, a smo veseli športniki po duši in predvsem smo en vikend kot bratje, ki enkrat ali dvakrat na leto pridejo na dopust.«

Jaka Štemberger, vodja zapisnikarjev Vanessa Kosanovič in Roman Horvat

Ob prijazni podpori ZZŠR Domžale in občini Domžale gre zahvala tudi podjetju Avto Lovše, s katerim domžalski maraton sodeluje dlje časa. V podjetju so pripravili nekaj nagrad za košarkarje, hkrati pa so ponovno pokazali kreativnost pri znamčenju svoji blagovnih znamk.
Poleg omenjenih ekip mlajših selekcij (pionirke in pionirji) so na letošnjem maratonu sodelovale naslednje ekipe: Grosuplje, Jano 1, Jano 2, Zele, Jimmy, Pajaci, Jovič & zlato zvoki, Stoletniki, Ihan in Slovenija 45.
Ker je bil letošnji 18. maraton, vsaj tematsko večplasten, končni rezultat ni bil pomemben, kot tudi ne kdo je premagal koga. A če je potrebno zaključiti letošnjo zgodbo, potem zapišimo, da so »Beli« premagali »Rdeče« s 1015:1000, in to po 24 urah igranja.

G.B.

Oglasno sporočilo