Slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila Prostovoljnega gasilskega društva Motnik

0
2739

Včeraj popoldan so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Motnik s slovesnostjo uradno prevzeli ključe novega gasilskega vozila GVM-1 in gasilske prikolice PMB-1. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec skupaj z županom Občine Vransko Francem Sušnikom, s poveljnikom Civilne zaščite Občine Kamnik mag. Matjažem Sršo,predstavnikom Gasilske zveze Slovenije in predsednikom regije Ljubljana III Slavkom Jalovcem, predsednikom Gasilske zveze Kamnik Marjanom Semprimožnikom, poveljnico Gasilske zveze Kamnik Simono Oblak, predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Motnik Matjažem Piskarjem, poveljnikom Prostovoljnega gasilskega društva Motnik Francijem Uriskom in botri, ki so pripomogli k nakupu novega vozila in prikolice.

Začetki organiziranega gasilstva v Motniku segajo v leto 1900, ko se je 22 motniških mož in fantov 15. avgusta zbralo na ustanovnem občnem zboru Požarne brambe Motnik. Osnovno gonilo v organizacijo vključenih gasilcev je bila pomoč bližnjim v požarih, ki so nekoč pogosto uničevali domačije v Motniku in njegovi okolici. Po svojih močeh so se strokovno izobraževali in kupovali potrebno opremo. Kljub dolgim letom napornega dela, mnogim vzponom in padcem pa je Društvo ostalo složno vse do danes, ko se vanj povezuje 165 članov, od tega je 63 članic in 102 člana. Kot pravijo, pa se z veseljem in optimizmom ozirajo tudi v prihodnost in upajo, da bodo lahko s svojim novim vozilom krajankam in krajanom zagotavljali varnost ter hitro in učinkovito pomoč ob morebitnih nesrečah.

.

“>slavnostno parado, v kateri so sodelovale gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Motnik pridružile pa so se jim tudi gasilke in gasilci ostalih gasilskih društev občine Kamnik in sosednjih občin, godbenice in godbeniki Mestne godbe Kamnik, gasilske zastavonoše, narodne noše društva Utrip iz Motnika in gasilska vozila, so obeležili prihod novega vozila in prikolice.

Ob zvokih koračnice je sledila osrednja slovesnost prevzema, kjer je zbrane sprva nagovoril predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Motnik Matjaž Piskar, ki je ob tej priložnosti med drugim orisal zgodovino voznega parka Društva ter ob koncu dejal: »Novo gasilsko vozilo za prevoz moštva (GVM) temelji na kombiniranem vozilu VW Transporter, na katerega je pripeta prikolica z motorno brizgalno in vsem potrebnim orodjem za izvedbo trodelnega napada. Nadgradnjo vozila je opravilo podjetje Rosenbauer, s katerim smo sodelovali že lani, prikolica pa je delo Avtocentra Žunkovič. Kombi omogoča hiter, varen in udoben prevoz devetih oseb, zato nam bo poleg operativnih potreb pomembno pomagal tudi pri prevozu vseh selekcij na razna tekmovanja in druge aktivnosti. Nakup novega vozila, že drugega v samo dveh letih, je za naše društvo zelo velik finančni zalogaj, zato se zahvaljujem vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k uresničitvi tega cilja. Zahvaljujem se Občini Kamnik, botrom, sponzorjem in donatorjem, vsem članom PGD Motnik in vsem krajanom Motnika za vse finančne prispevke, ki ste nam jih namenili.«

Župan Marjan Šarec pa je z željo, da bi gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Motnik varno vozili med drugim poudaril: »Vesel dan je danes za Prostovoljno gasilsko društvo Motnik, ki je v zadnjem času doživelo nesluten razvoj. Če smo lani prevzemali avtocisterno, danes prevzemamo vozilo za prevoz moštva. Prostovoljno gasilsko društvo Motnik je seveda skupaj z Občino Kamnik izredno hvaležno vam drage krajanke in krajani, da ste se tako lepo odrezali in pripomogli k nakupu nove opreme, nove tehnike. Verjamem in prepričan sem, da to vozilo ni samo gasilsko vozilo, ampak je to predvsem vaše vozilo drage krajanke in krajani. Naj to vozilo vedno pohiti na intervencije ali pa pohiti na tekmovanje, naj se vedno pelje varno in zavedajmo se, da je gasilska organizacija temelj zaščite in reševanja. Brez gasilske organizacije nobena občina ni varna pred poplavami, požari in drugimi tegobami. Iskrene čestitke ob tej veliki pridobitvi, ki jo z veseljem vozite. Tehnika brez ljudstva je mrtva tehnika. Na pomoč!«

.

“>Ob tej priložnosti sta župan Občine Kamnik Marjan Šarec in župan Občine Vransko Franc Sušnik podpisala dogovor o skupnem izvajanju intervencij gasilskih enot PGD Motnik, PGD Vransko in PGD Ločica pri Vranskem na mejnem območju občine Kamnik (Krajevne skupnosti Motnik) in občine Vransko. Podeljene so bile zahvale botrom in sponzorjem, ki so pripomogli k nakupu njihovega novega gasilskega vozila in prikolice.

Novo vozilo društvenega voznega parka je blagoslovil župnik Miran Klevišar, s predajo ključa pa so ga uradno predali v uporabo vozniku, tovarišu Urošu Felicijanu. Slovesnosti je sledila gasilska veselica z Ansamblom Poljanšek.

Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« SREČNO IN VARNO VOŽNJO GASILKE IN GASILCI PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA MOTNIK!  

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo