Praznični koncert Godbe Domžale ob dnevu samostojnosti in enotnosti

0
2110

Že vrsto let Občina Domžale in Godba Domžale ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Športni dvorani Domžale organizirata tradicionalni božično-novoletni koncert. Vsako leto za to priložnost domžalski godbeniki pripravijo skrbno izbran program, ki vsebuje skladbe vrhunskih ustvarjalcev, na koncert pa vedno pripeljejo tudi kakšnega gosta. Letos je koncert popestrila priznana slovenska solistka Nuška Drašček.

V torek, 26. decembra 2017, je v Športni dvorani Domžale potekala osrednja občinska slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter tradicionalni praznični koncert Godbe Domžale. Godbenice in godbeniki na čelu z dirigentom Damjanom Tomažinom so pripravili raznovrsten program, v katerem niso manjkali niti božično-novoletni napevi, niti napevi dobro poznanih glasbenih klasikov, ki so v letu 2017 praznovali svoj jubilej – Elvis Presley, Jože Privšek, George Gerswin, itd. Kot solisti so pri posameznih skladbah sodelovali: Andrej Omejc (solo saksofon), Enej Nik Juran (solo marimba), Lan Timotej Turek (solo saksofon) in Matevž Zlatnar (solo krilovka). Češnjo na torto pa je dodala letošnja gostja Nuška Drašček, nagrajenka domačih ter tujih opernih in pop tekmovanj. Njen repertoar obsega koncertna in operna dela, poleg opere pa se navdušuje še nad številnimi drugimi žanri. Del svojega repertoarja pa je ob glasbeni spremljavi domžalskih godbenikov predstavila na letošnjem prazničnem koncertu v Domžalah.

Slavnostni govornik na prazničnem koncertu Godbe Domžale ob dnevu samostojnosti in enotnosti in božično-novoletnih praznikih, ki ga je povezovala Mojca Kranjc, je bil župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je v uvodu svojega govora dejal, da je dan samostojnosti in enotnosti dan, s katerim častimo spomin na razglasitev rezultatov plebiscita: »Na vprašanje ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, smo odgovorili enotno, brez kakršnih koli dilem, pomislekov ali zadržkov. To je bil edinstven in neponovljiv dogodek, ki je dokončno utrdil prepričanje v pravilnost odločitve. Želeli smo lastno, svobodno, neodvisno in demokratično državo ter le-to tudi dobili.«

Po besedah župana je bila takrat na političnem zemljevidu sodobne Evrope zarisana nova država in da je bila to zmaga vseh državljank in državljanov, vseh prebivalcev te nove države. V nadaljevanju je župan izpostavil vprašanja, ki nas zadevajo vse: »Kje je Slovenija danes? Smo državljani še enotni? Sploh cenimo samostojno domovino, ki smo si jo tako želeli in do katere nas je vodila tako težka in dolga pot?«

Po njegovih besedah bi se morali Slovenci še vedno ceniti kot izredno delavne in marljive, samoiniciativne, poštene, zanesljive in zadovoljne – obenem pa ponosne na svojo zgodovino, kulturo in jezik – pa smo žal mnoge izmed teh vrednot izgubili, ali pa so zgolj nek megleni odsev preteklosti. Postali smo namreč nezadovoljni, sebični in zavistni, poleg tega pa prepričani, da nismo dovolj močni, da premagamo ovire, ki so se v teh letih pojavile na naših poteh.

»Zdi se, kot da smo v okviru lastne države skupaj ponosni le še na naše športnike in njihove izjemne dosežke. Takrat stopimo skupaj, se ne primerjamo in si ne nasprotujemo. Želim si, da bi bilo v današnjih časih takšne povezanosti več in da bi znova lahko pokazali, da se znamo združiti in držati skupaj. Ponovno se spomnimo, kdo smo in kaj si želimo, kot smo to znali decembra leta 1990,« je poudaril župan in v nadaljevanju spomnil, da so praznični dnevi lahko tudi priložnost, da se poglobimo vase in razmislimo o svojem življenju, delu in bodočih načrtih. »Želim vam, da v letu, ki prihaja ustvarite tisto, kar ste snovali, da dosegate to, za kar ste se trudili in da najdete tisto, kar ste pogrešali. Predvsem pa, da živite, kot ste želeli,« je z željami zaključil svoj govor župan.

Vir: Občina Domžale

Tekst: Domžalec.si
Foto: Karin Božič

Oglasno sporočilo