Odprtje razstave likovnih del Draga Jermana v Krašnji

0
2163

V eni izmed deklamiranih pesmi, ki sta jih v kulturnem programu povedala Irena in Jože avtorja Andreja Rozmana Roze, so sledeče besede: pogovarjanje je bližina in toplina; s pogovarjanjem smo družina in skupina; s pogovarjanjem se človek s človekom prepleta; s pogovarjanjem smo mreža tudi zunaj interneta.
A tokratno pogovarjanje ni bila samo beseda, ampak tudi kretnja, saj je Drago Jerman gluhonemi slikar, ki se že od mladih nog pogovarja z naravo, drobnimi rožicami, pročelji hiš in jih v tišini upodablja v različnih tehnikah. Njegova dela so tako na ogled v akvarelu, tušu, kredi, svinčniku in olju. Rad pokuka za stene starih hiš in ohranja to, kar je naša preteklost. Njegova likovna dela krasijo stanovanja njegovih sorodnikov prijateljev, visijo na občini in v gostišču, imajo jih tudi tisti, ki so jih slike navdušile in so si jih zaželeli imeti. V življenju se je izobraževal v različnih likovnih šolah in na likovni akademiji v likovnih  delavnicah. Slikal je tudi na likovnih ex temporih v Krašnji in njegova dela so bila razstavljena na mnogih razstavah po Sloveniji. Nanj so ponosni tudi v  Mestnem društvu gluhih v Ljubljani, saj je njihov član in ravno zato so na odprtje razstave prišli številni njegovi gluhi prijatelji.
In da bi povezava med slišečimi in gluhimi tekla, je tokrat skrbela Tanja  Giuliattijeva, ki je besede in pesmi kulturnega program prevajala s pomočjo znakovnega jezika.
V kulturnem programu smo prisluhnili na klavirju Marisi, zapeli so nam ljudski pevci KUD Fran Maselj Podlimbarski, ter že omenjena  Jože in Irena. O avtorju je spregovorila organizatorka razstave Vera Beguš, ki sta jo uredila in na ogled postavila Štefan Cerar in Gabrijel Gales. Poleg nje je besedo navdušenja in zahval izrekla še Marija Möderndorfer, neslišeča prijateljica družine Jerman, ki je z Dragom skupaj rasla ter se navduševala nad lepoto njegovega likovnega izražanja.
Na koncu, preden smo se ogledali razstavljena dela je s pomočjo prevajalke nekaj besed spregovoril tudi Drago Jerman. izrekel je zahvalo za trud in otvoritev razstave, ki je tako lepo uspela,  tako Veri Beguš, kakor KUD Fran Maselj Podlimbarski. Vera Beguš mu je ob koncu podarila še slamnik, saj glede na to, da slika tudi zunaj, mu bo poleti še kako prav prišel. Kite za slamnik so spletle članice KUD Fran  Maselj Podlimbarski.
Po koncu razstave smo se zadržali še pri ogledu in klepetu o času nastanka posameznih slik in o spremembi v prostoru od takrat pa do danes in če nam ravno ni šlo z kretnjami, sta nam še vseeno ostala list in svinčnik za lažje razumevanje.
Razstava bo odprta od 18. do 25. februarja od 16. do 18. ure ter 26.27. in 28 februarja od 8. do 16 ure.

djd   

Oglasno sporočilo