Simon Rožman pred začetkom spomladanskega dela

0
2119

Do začetka spomladanskega dela nas ločijo le še štirje dnevi. Domžalska zasedba se z vso intenzivnostjo pripravlja na sobotni obračun z velenjskim Rudarjem, ki se bo v Velenju začel ob 15. uri. Pripravljalno obdobje se torej izteka, na opravljeno v minulih šestih tednih pa se je ozrl trener Simon Rožman.

Kako bi ocenili opravljeno v tem pripravljalnem obdobju?
Ker je bilo načrtovano realizirano, smo lahko zadovoljni. Prvi del pripravljalnega obdobja smo namensko podaljšali, ker smo želeli dvigniti nivo začetnega stanja igralcev na vseh področjih – tako na kondicijskem, kot tudi na tehnično-taktičnem področju. Želimo se pripraviti na celotno koledarsko leto, ker dvojna ciklizacija praktično ni več mogoča, saj je poleti zelo kratek čas priprav. Če se bomo uvrstili v Evropo, moramo biti že v sredini junija v najboljši formi. Trenutno smo v drugi fazi in se počasi približujemo tekmovalnem ritmu.

Ste izpolnili vse zastavljene cilje?
Vse je težko izpolniti, smo pa z glavnino priprav lahko zadovoljni. Igralci so zdravi, zelo motivirani in povezani. Na igrišču delujemo organizirano v obeh fazah igre, imamo pa še v vseh segmentih rezerve.

Intenzivnost treningov se je opazno dvignila. Kako bi ocenili fizično pripravljenost vašega moštva?
Testiranja pred sezono so pokazala napredek v zadnjem koledarskem letu. To pomeni, da smo v procesu treniranja na pravi poti. Pomembno je, da bomo dobri v vseh spremembah zunanjih okoliščin. Če bi bili zunanji pogoji idealni, bi bili vseskozi zelo močni.

Vseskozi se poslužujete tehnoloških pripomočkov, s katerimi so vse aktivnosti precej bolj nadzorovane, doseženo pa bolj merljivo. Kako to vpliva na delo strokovnega štaba in posledično igralcev?
Monitoring oziroma nadzor je danes v vrhunskem športu nujna praksa. S tem nadzorujemo obremenitve, želimo dvigniti sposobnost igralcev na najvišji možni nivo, ampak z največjo odgovornostjo do njihovega zdravja. Igralci dobivajo povratne informacije in stalno primerjavo glede na tekmovalne okoliščine. S sodelavci sodelujemo s tujimi strokovnjaki in se veliko izobražujemo. Definitivno pa brez izjemnega sodelovanja in dela fizioterapevtske službe z igralci ter s strokovnim štabom to ne bi bilo mogoče.

V pripravljalnem obdobju ste se merili tudi z ekipami iz Slovaške, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Madžarske, s čimer ste dobili določeno primerjavo o razmerju moštva v evropskem merilu.
Iskali smo raznovrstnost nasprotnikov iz različnih rangov. Tekme, ki nas čakajo v prvenstvu, bodo prinesle prav to. Evropsko tekmovanje pa je druga zgodba, zato si prizadevamo že pred in med prvenstvom neposredno primerjavo. Prijateljske tekme so bile vsebinsko različne, v večini smo odigrali taktično dobro. So pa stvari, ki jih bo potrebno popraviti in se nam v prvenstvu ne bodo smele ponavljati. Po kondicijski plati smo jih v večini namenoma odigrali v oteževalnih okoliščinah, kar upam, da se bo poznalo na prvenstvenih tekmah.

nkd

Moštvo se je nekoliko spremenilo. Odšlo je devet igralcev, prišel je en novinec, priključili pa ste tudi številne mlajše igralce iz MNC.
Pri kadrovanju se vselej razmišlja o izpolnitvi vseh klubskih ciljev, ki pa niso samo rezultatsko naravnani. Od nosilcev ekipe smo prodali Balkovca, ostale pa kljub nekaterim ponudbam zadržali, saj niso zadovoljile klubskih ali igralčevih pričakovanj. Naši igralci so si z igrami v preteklem obdobju priigrali in priborili spoštovanje in še višjo tržno vrednost. Glavnina moštva je torej ostala, kar je drugače kot predhodne tri prestopne roke. Igralci, ki so izrazili željo po večji minutaži, kar je za njihov razvoj nujno, so si poiskali tekmovalne minute drugje. Navidezno se je zmanjšala konkurenca znotraj ekipe, ampak mislim, da imamo v tem trenutku osebnostno zrele igralce, ki so zelo motivirani in lačni novih izzivov.

Naši mlajši igralci, ki prihajajo, imajo ob sebi dobre mentorje ter odlične pogoje za napredek. Težko je razvijati mlade, če jim ne daš priložnosti, a si jih bodo morali krvavo izboriti. Na ta račun smo zaustavili določene nove prihode. Torej razmišljamo racionalno, tekmovalno in s pogledom v prihodnost.

Kakšni so vaši cilji v spomladanskem delu sezone?
Velik napredek v smislu organizacije kluba, metodologije dela in tudi samega strokovnega dela, tukaj ciljam za večji in predvsem hitrejši napredek igralcev, je že bil postorjen v tem pripravljalnem obdobju. Sistemsko želimo postaviti najboljše možne pogoje za nogometaše. Kot ekipa si bomo še naprej prizadevali igrati napadalen, atraktiven in moderen nogomet z veliko tempa. Po tekmovalni plati ciljamo na mesto, ki … Vodi v evropsko tekmovanje. Ob tem pa si želimo seveda afirmirati še nekaj naših mladih igralcev.

Besedilo: Alen Obrez
Foto: Alen Obrez

Oglasno sporočilo