41. APISLOVENIJA na Celjskem sejmu

0
1873

Kar dva dneva se je na celjskem sejmišču odvijala zanimiva sejemska prireditev, tokrat že  41. APISLOVENIJA , ki z številnimi predavanji, izobraževanji in predstavitvami privabi številne obiskovalce iz Slovenije in tujine. Poleg tega si na sejmu v sklopu pomladno sejemskega prebujanja ogledate še floro, poroko, altermed, festival kave Slovenija in kulinart, torej kar veliko, za en dan ogledov.
A tokrat bomo besedico več namenili sejmu namenjenemu čebelam in čebelarjem, APISLOVENIJA, ki spada med največje strokovne čebelarske dogodke v Evropi. Svečane otvoritve sejma so se poleg številnih domačih in tujih gostov udeležili tudi člani komornega zbora Čebelarske zveze Slovenije z citrarko Evo Medved, ki so sodelovali v kulturnem delu otvoritve. Poleg ostalih sta zbrane goste in obiskovalce nagovorila še evropski poslanec Lojze Peterle in predsednik ČZ Slovenije Boštjan Noč. Slednji je poudaril, da čebele ne zanima, ali je vlada bela, zelena, ali črna, da čebelarje pesti slaba letina v preteklem letu, da bi morali uvrstiti čebelo med ogrožene vrste živali, da bi morali čebelarji kot kmetje dobiti povračilo trošarin, kot jih dobivajo v ostalih kmetijskih panogah, zmanjšati davek na zdravila in še mnogo drugega. Obenem je poudaril, da bi se moralo leto 2017 zapisati z zlatimi črkami  v zgodovino slovenskega čebelarstva, saj ko stopimo skupaj lahko naredimo nemogoče in sem zagotovo sodi priznanje, ki smo ga dosegli, saj je Čebelarska zveza Slovenije ob podpori Republike Slovenije, Organizaciji združenih narodov predlagala, da 20. maj postane SVETOVNI DAN ČEBEL in slednja je to tudi potrdila.
Veliko je bilo že postorjenega, veliko čebelarje še čaka, a z zaupanjem zrejo naprej in tudi v nebo, saj upajo, da jim bo letos mati narava namenila boljšo letino, kajti veliko žlic hrane je odvisnih prav od marljivih čebel. Poleg zbora smo si na sejmu lahko ogledali še lično stojnico občine Domžale, na kateri smo lahko izvedeli zakaj na obisk prav v Domžale.

djd

Oglasno sporočilo