Najdeni arheološki ostanki ob urejanju Maistrove ulice in Glavnega trga v Kamniku

0
2599
DCIM100MEDIADJI_0137.JPG

Občina Kamnik občanke in občane obvešča, da so se pri urejanju Glavnega trga našli arheološki ostanki. Pred začetkom rekonstrukcije omenjenega dela so bile na območju izvedene arheološke raziskave, saj je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije predvideval najdbe starejše poselitve tega prostora. S strani Občine Kamnik pa so bili izvedeni vsi ukrepi za zagotovitev arheološkega nadzora in arheološkega izkopavanja pred in v času gradbenih del.  

.

“>Arheologi na Glavnem trgu v Kamniku izkopavajo temelje stare Mestne hiše, ki je pogorela v požaru leta 1805. V originalni podobi je ohranjena na sliki iz cerkve v Zakalu. Mestna hiša je imela v zadnjem delu tlakovano dvorišče in vodnjak, na severu pa jesegala skorajda do sredine Maistrove ulice, ki je bila takrat mnogo ožja.

Naj ob koncu dodamo, da so tovrstne aktivnosti arheologov nekaj povsem običajnega na območjih starih mestnih jeder kot je Kamnik. Dobro sodelovanje med Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Občino Kamnik omogoča neovirano gradnjo na območju Maistrove ulice.

.

“>Ob tem občanke in občane obveščamo, da bo Maistrova ulica prevozna tako, kot je bilo planirano, in sicer do konca meseca avgusta, Glavni trg pa bo zaradi arheoloških izkopavanj do nadaljnjega ostal zaprt.

Fotografije: Gregor Gruden in Barbara Brezigar

Oglasno sporočilo