Velike nove obljube prebivalcem SPB-1

0
3442

Čas volitve vedno prinese takšna in drugačna spoznanja in vedno omogoči, da naredimo malo inventuro v preteklosti. In tudi letos ni nič drugače. Pretekla pa so nova 4 leta pod istim županom in nam je lažje pogledati resnici v oči. Dejstvo je, da vsaj 12 let ni omembe vrednega napredka, o čemer smo že pisali. Obljub, slepilnih manevrov smo se nagledali v tem času. Na žalost smatramo, da so vsi krediti potekli in da je potrebno spremeniti način delovanja, če želimo, da bodo tudi prebivalci našega največjega objekta SPB-1 končno doživeli prenovo, o kateri se te dni spet toliko govori.

Poglejmo nekaj dejstev glede na zadnje informacije in obljube, ki smo jih poslušali zadnje tedne:

  • Občina je naredila projekt energetske prenove – za papirje, ki jih je plačala v višini 150 tisoč evrov, česar ni uskladila z lastniki, narejeno je bilo samovoljno.
  • Projekt je bil narejen izključno zaradi projekta samega in brez ozira na to, ali bo v nadaljevanju lahko realiziran ali ne. Plačilo, ki si ga je občina privoščila je bilo neusklajeno, predvsem pa ne pomeni, da so prebivalcem SPB-1 odvzeli konkretne stroške, pač bodo ti v primeru realizacije tega predloga primorani plačati velik delež za stvari, ki jih niso zahtevali. Naj pojasnimo: Župan trdi, da so se končno poenotili in dogovorili, a s strani prebivalcem SPB-1 smo dobili informacije, da o tem ne vedo praktično nič. Očitno gre spet za predvolilni marketing občine. Odpira se vprašanje: Zakaj to ni bilo narejeno pred dvema letoma, ko so bile vse pobude in možnosti na mizi? Ker takrat ni bilo volitev.
  • V dopisu ki ste ga prejeli pred dnevi, so zapisali, da bo občina pomagala z izdelavo študije za statiko in požarno varnost takoj, ko bodo VSI etažni lastniki to želeli. Pozabljajo, da se pri tako velikih skupnostih 100 % soglasja pač ne da dobiti. To pa je več kot odličen izgovor, da tega nikdar ne bodo realizirali.
  • Ali ste vedeli, da so načrti sedanjega vodstva občine, da bodo na zadnji strani med parkiriščem pri železniški postaji in SPB-1 naredili povezovalno cesto? To pomeni, da bo SPB-1 ujet med dve cesti – spredaj in zadaj, varnost otrok pa se bo tako še zmanjšala.
  • Župan govori, da je bila leta 2015 ustanovljena projektna skupina za prenovo. Res je, a pozabi omeniti, da je ta kmalu razpadla. Zakaj? Ker je SPB-1 želel zamenjavo načelnika, ki je prenovo pogojeval s predajo lastnine prebivalcev SPB-1. Njegov odgovor je bil, da občina ničesar ne bo prenavljala, če prebivalci SPB-1 svoje lastnine ne bodo predali v last občine. Mi smo slišali drugače – javno dobro je lahko tudi v zasebni lasti, če je le volja prava.

Pika na i pa je ustrahovanje, da če se bo zamenjalo občinsko vodstvo, se projekt SPB ne bo premikal dalje. Sprašujemo se, kako naj se projekt premika dalje, če pa že 12 in več let stoji na mrtvi točki? Če nekomu v 12 letih ne uspe rešiti problematike tako veliko občanov, mu tudi v naslednjem letu ne bo.

Ne pozabimo, da se je občina samovoljno odločila za pripravo projekta energetske prenove, ki zajema prenovo fasade, strehe in uravnoteženje sistema, čeprav prebivalci že vrsto let prosijo za hidroizolacijo, preplastitev pasaže, ta je, skupaj s statiko nujna. Projekt energetske prenove, ki je bil narejen, pa ne upošteva prioritet, ki so jih postavili, zato osnovni problemi, kot je zamakanje vode v klet in podobno, ne bodo odpravljeni. Zakaj je tako? Ker je tako zahteval razpisni pogoj EKo sklada. Podobno kot pri garažni hiši.

Poleg projekta energetske prenove je večinski upravnik objekta na mizo dobil “okvirno ponudbo za prenovo kotlovnice” (ki ni zajeta v projektu energetske prenove) od podjetja Energetske prenove d.o.o. V tej okvirni ponudbi je projektant že predvidel potreben obseg opreme itd, podjetje pa je pripravilo finančni načrt. Tudi pri tej zadevi gre način, kako se izvajajo podobni projekti, v napačno smer: najprej se dogovori, kaj je potrebno narediti, projektant nariše, izvede se javni razpis in na koncu se pristopi k izvedbi. Omenjeno podjetje je Občina Domžale že predlagala pred 3 leti, kot rešitev sanacije SPB-1.

BB

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here