Eritrejec Shaku in Italijanka Confortola prva na Grintovcu

0
2772
»Grintovec!
Tebi, moja gora.
Z vsem dolžnim spoštovanjem:
hrepenenje po vrhu me napaja z novo močjo,
drznostjo,
duh višine znova kleše v meni nova spoznanja.
Vrh!
Sožitje s teboj v potu, bitju srca,
ko spregovori duša:
pozabljam na vse,
kar je prej vleklo k tlom, utrujalo.
Lepota. Prostranost. Svoboda.
Samo redkim je dano, a v izobilju.
Zato se vsako leto vračam v tvoje naročje.«
(Tvoj zvesti tekač)

V osrčju Kamniško-Savinjskih Alp je tradicionalni tek, že 18. gorski tek na Grintovec, pod organizacijskim vodstvom Kluba gorskih tekačev Papež, gostil najboljše domače in tuje gorske tekače. S časoma 1 ura 22 minut in 33 sekund ter 1 ura 39 minut in 11 sekund sta letos naslova kralj in kraljica Grintovca prejela Eritrejec Mamu Shaku Petro in Italijanka Antonella Confortola. Ob zaključku preizkušnje je zbrane v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Igor Žavbi.

Domačim in tujim tekačem pomeni tek na Grintovec poseben izziv, izjemen čar, zato sodi med najbolj priljubljene in najbolj obiskane gorsko-tekaške prireditve doma in v tujini. Tek je četrta tekma za Pokal Slovenije, državno prvenstvo za otroške kategorije in, pod okriljem svetovne zveze za gorske teke, drugatekma za svetovni pokal. Ekstremni tek na 2558 metrov visoki Grintovec(višinska razlika 1959 metrov, 9,8 kilometra) je večni izziv tako tekačem kot organizatorju. Tekači, 214 se jih je letos borilo z Grintovcem, in sicer s treh celin, pa so se pomerili v 14 kategorijah in tekli na različno dolgih progah.

Na vrh Grintovca je danes najhitreje pritekel Eritrejec Mamu Shaku Petro s časom 1 ura 22 minut in 33 sekund. Kot drugi je na vrh osvojil Wangari Francis Muigai, tretji je bilRok Bratina.

V ženski konkurenci je bila najhitrejša Italijanka Antonella Confortola s časom 1 ura 39 minut in 11 sekund, za njo Lucija Krkoč, ki pa ji je sledila Karmen Klančnik.

Start in cilj vseh kategorij je bil »Pri Jurju« v Kamniški Bistrici, kjer je ob 15. uri sledilaslovesna razglasitev rezultatov in podelitev priznanj 18. gorskega teka na Grintovec.

Organizator in vodja tekmovanja Dušan Papež je ob tej priložnosti dejal:»Nekaj je bilo že povednega o tem našem Grintovcu in vsako leto se ponavljam, a brez vas, brez zvestih pomagačev si tega teka ali vrhunske izvedbe ne bi mogli predstavljati, če ne bi sodelovali z roko v roko in, kot velikokrat pravim, z dušo. Letos smo pripravili čudovito generalko pred evropskim prvenstvom, ki ga gostimo v naslednjem letu. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitam za odlične dosežke, pogoji so bili težki.«

Prav vsem tekmovalkam in tekmovalcem je za njihovo vztrajnost, pogum in trud  čestital tudi podžupan Igor Žavbi, ki je o pomenu tekmovanja spregovoril v imenu Občine Kamnik: »Veliko je bilo že povedanega. Gorski tek na Grintovec je res velik dogodek, kar dokazuje že njegova tradicija. Vse pohvale in čestitke gredo seveda vsem tekmovalkam in tekmovalcem, ki so se povzpeli danes na Grintovec prej kot v dveh urah in pol, seveda pa čestitke vsem, ki so svojo pot končali nekoliko nižje. To, da so zbrali dovolj volje in energije, da so se v tem vročem dopoldnevu povzpeli po pesku in kamenju proti Grintovcu, je nekaj neverjetnega. Zame so kraljice in kraji vsi, ki so tekmovali. Iskrene čestitke vsem sodelujočim in organizatorju, ki je že močno vpet v pripravo evropskega prvenstva naslednje leto in verjamem, da bo tudi to tekmovanje izvedel tako uspešno kot 18. gorski tek na Grintovec.«

Za glasbeno popestritev zaključka kamniškega ekstremnega teka so poskrbeli člani Godbe Stranje.

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj.

ISKRENE ČESTITKE VSEM GORSKIM TEKAČEM!

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo