»Kultura obstaja, ostaja in se razvija dalje«

0
2222

Prireditev v počastitev kulturnega praznika je na predvečer 8. februarja napolnila veliko dvorano Doma kulture Kamnik. Osrednja tema prireditve je bil odhod iz doma in zapuščanju domačega kraja.
V kulturno umetniškem programu z naslovom Domovina, ne beži, ostani pri meni, ki so ga pripravili dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, je občinstvo spoznalo dijaško interpretacijo poezije Otona Župančiča, Mileta Klopčiča in Franceta Prešerna ter prozo Ivana Cankarja. Dijaki so to literarno umetnost interpretirali z besedno, glasbeno in gibalno izpovedjo. Prireditev, ki je na velikem odru Doma kulture Kamnik potekala drugič, sta pripravila Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik in Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik.

.

“>»Kultura ni privilegij posameznih družbenih slojev, je eno najpomembnejših poroštev narodovega preživetja, predvsem preživetja majhnega naroda, kot je naš,« je v slavnostnem govoru dejal župan Občine Kamnik Matej Slapar in nadaljeval: »Kultura obstaja, ostaja in se razvija dalje, ne oziraje se na pogoje, ki ji jih naša družba odmerja, saj biti umetnik nikakor ni poklic, temveč je poslanstvo. Umetnost se ne meri na vatle, ljubezen do umetnosti in ponos, s katerim nas navdaja, ne upada. In verjamem, da kljub ali pa ravno zaradi še svežih dogodkov, ki so pred kratkim odmevali in pustili sled na kulturnem parketu, zagotovo tudi za našo kulturo prihajajo svetla obdobja.«

.

“>»Umetnost z umetniki je na Slovenskem eno tistih področij, ki, upam si reči, so med bolj vitalnimi, ne glede na okoliščine v katerih deluje. Gre za svojevrsten fenomen, ko delajo kulturniki pogosto v okoliščinah, ki so na robu zmožnega in še vedno ustvarjajo neverjetne stvari,« je v pozdravnem nagovoru dejal direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in nadaljeval: »Kultura bo v polnosti praznovala takrat, ko bomo državljani zahtevali od birokratov, politikov, javnih zavodov, radia, televizije, ministrstev in drugih teles, to kar nam pripada. Šele takrat, ko bomo sami z obiskom predstave, branjem knjige, ogledom razstave ali pisanjem svoje skrite pesniške zbirke, naredili korak do umetnosti, se bomo zavedali, da je kultura več od visokoletečih besed ranih govorcev. Ko bo zahteva državljanov dovolj velika, se bodo stvari pričele tudi v podpori kulture premikati na bolje. Velike zahteve se pričnejo z majhnimi koraki najprej pri nas samih! Kazati na druge in kričati, kaj vse bi za nas morala narediti država, je pogosto le potuha za lastno lenobo in neučinkovitost.« V govoru se je zahvalil tudi dijakom za pripravljen program ter kamniškemu umetniku Dušanu Sterletu za podarjeno grafiko pri vhodu v Dom kulture Kamnik.

.

“>»Kultura ima neizmerno moč,« je v pozdravnem govoru dejala ravnateljica ravnateljica Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Bernarda Trstenjak in poudarila, da na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik postavljajo skrb za kulturo ob bok znanosti in poskušajo preseči prepogosto lovljenje standardov in merljivih rezultatov uspeha. »S spletanjem kulture v šolski vsakdan negujemo nivo omike in izražanja, s posebnimi poudarki ga nadgrajujemo in v dijakih sejemo željo po spoznavanju, po več in boljšem. Kako lepo je občutiti, da so nam mladi za to hvaležni!« Izpostavila je, da dijaki z Dijaškimi maistrovinami sooblikujejo tudi program Doma kulture Kamnik, nastopajo v recitalih, gledaliških in glasbenih predstavah, izdajajo svoje knjige in ustvarjajo muzikale, postavljajo razstave, sodelujejo s časopisi in svoje poglede delijo v medijih.

Obiskovalce je na vhodu v Dom kulture Kamnik pozdravila tudi grafika, ki jo je Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki upravlja z Domom kulture Kamnik, daroval kamniški umetnik Dušan Sterle. Grafika uprizarja leto Valentina Vodnika in bo vhod Doma kulture Kamnik krasila celotno leto 2019.

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec
Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here