Zasedanje 29. Regijskega otroškega parlamenta

0
1955

27.3. je na OŠ Venclja Perka potekal 29. Regijski otroški parlament za območje Osrednjeslovenske regije. Parlamenta se je udeležilo 38 učenk in učencev s svojimi mentoricami iz osmih občin – Ljubljana, Dol pri Ljubljani, Vodice, Mengeš, Kamnik, Medvode, Log-Dragomer in Domžale.

Otroški parlament® je registrirana blagovna znamka Zveze prijateljev mladine Slovenije, na območju osrednjeslovenske regije pa ga že 29. leto zapored organizira in izvaja Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana.

Letošnja tema otroškega parlamenta je enaka kot lani, se pravi: Šolstvo in šolski sistem. Tema je otrokom zelo pomembna, blizu in odpira/podpira različna vprašanja, je pa to tudi tema, ki trenutno zelo zavzeto nagovarja prav tako širšo javnost in zahteva odgovore/pogovore.

Uvodni pozdravi so pripadli vodji programa pri Mestni Zvezi Prijateljev Mladine Ljubljana, Tanji Povšič, ravnateljici šole gostiteljice, Petri Korošec, podžupanji Občine Domžale, mag. Renati Kosec in namestniku varuha človekovih pravic, Tonetu Dolčiču. Vsi so pozdravili tovrstna srečanja otrok in izmenjavo medosebnih izkušenj, predlogov ter mnenj o šoli ter aktualnem šolskem sistemu, ki je v zadnjem obdobju tema številnih debat in polemik tudi na državnem nivoju.

Podžupanja mag. Renata Kosec je izrekla dobrodošlico v imenu občine gostiteljice. Seznanila jih je, da se Občina Domžale ponaša z nazivom Mladim prijazna občina. »Certifikat Mladim prijazna občina je veliko priznanje za Občino Domžale, po drugi strani pa je lokalna skupnost z njim prevzela zavezo, da bo tudi v prihodnje uspešno in aktivno izvajala ukrepe s področja mladinskih politik. Z zadovoljstvom sodelujemo z mladimi in radi prisluhnemo njihovim predlogom in idejam, ker se zavedamo, da so mladi pomemben gradnik vsake družbe. Prizadevali si bomo, da bo naša občina tudi v prihodnje mladim prijazna občina«, je še dodala podžupanja.

Pred začetkom uradnega dela zasedanja Regijskega otroškega parlamenta je predsednik parlamenta Aljaž Praznik k besedi povabil tudi nekdanjo učenko OŠ Venclja Perka, sedanjo dijakinjo, aktivno članico Mestne Zveze Prijateljev Mladine Ljubljana ter eno najboljših govork na osnovnošolskih državnih debatnih turnirjih, Edvino Dedić. Edvina je zbrane predstavnike otroškega parlamenta z navdihujočim in motivacijskim govorom spodbudila k aktivnemu izražanju svojih mnenj. Vsako mnenje šteje in vsak otrok ima pravico do njega, zato je po njenem mnenju z glasom treba predstavljati tudi glasove, ki nimajo te možnosti ali pa si ne upajo spregovoriti na glas. »Bodite pogumni in imejte cilj, ker se da vse, če se le prizadevate za to. Ampak najprej morate spregovoriti,« je nagovorila zbrane otroke in goste Edvina Dedić ter si za njen govor zaslužila velik aplavz.

Program spodbuja vzgojo za demokracijo, svobodo izražanja, ozavešča in krepi otrokove pravice, dviguje in krepi samopodobo in samozavest otrok.

Tekst: Urad župana, Občina Domžale
Foto: Vido Repanšek

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here