Vidov sejem v Šentvidu pri Lukovici

0
919

Tudi na tokratnem Vidovem sejmu v nedeljo 16. junija v organizaciji Turističnega društva sveti Vid iz Šentvida pri Lukovici, je pri otvoritvi glavno vlogo igrala Godba Lukovica, a vendar smo slišali še prej tisto znano Pa se sliš od koga drugega le, kot od sv. Vida zvon.
Zanimivo, da so tokrat blagoslovili in krstili pivo in, ko se človek vpraša, kako gresta skupaj pivo in češnje se malce zamisli. In, če je znan pregovor, da je sveti Vid češenj sit, zanj velja tudi to, da je zaščitnik lekarnarjev, gostilničarjev, pivovarjev, vinogradnikov, bakrorezcev, plesalcev in igralcev, mladine, domačih živali. In tako gresta skupaj pivo in češnje. Sicer je bilo hladno pivo, ja kar vroče je bilo na nedeljo, možno dobiti v ličnih kriglah- kozarcih za pivo, z znakom organizatorja. Ideja vredna posnemanja, saj je poleg uporabnosti obenem še lep spomin.
A ni bilo vroče samo ozračje, posebno vroče je bilo ob kotlih, kjer se je kuhal golaž. In to kakšen, seveda, ko je bil do konca kuhan, da je bilo še prste za obliznit. Z malce pomanjkanja izkušenj o izgledu “kuhinje” je najboljši golaž skuhala Prevojska mladina, a zaradi aranžerstva zasedla odlično drugo mesto za Porednicami. Razjarniki so se tokrat zadovoljili z tretjim mestom, a ne nameravajo obupati, saj vedo, da kar pride izpod njihove kuhe, je več kot odlično.
Sicer smo si tokrat poleg češenj in kuhanja golaža na sejmu lahko ogledali še stare obrti, ter na stojnicah kupiti razne pridelke, izdelke domače obrti in ostale kakovostne izdelke. Priznati moramo, da je to eden redkih sejmov, kjer ni nikakršnega balasta ali kiča.
Ko v cerkvi odzvoni je na vrsti vlečenje vrvi med ekipami občine Lukovica in tokrat je malce pomlajena ekipa Vrbe, povrnila sloves izpred nekaj let in ponovno zmagala. Sicer so svoj prostor pod soncem našli v Vidkovi deželi tudi najmlajši in ti so uživali med tem, ko so starši pokušali pivo, si ogledovali kuho, ali le barantali na posameznih stojnicah. Vidov sejem je za nami in zapišemo lahko le, dobrodošli prihodnje leto, v Šentvidu pri Lukovici, na Vidovo.
DJD

Oglasno sporočilo