Kronika družine Oberwalder

0
3848
Povževova tovarna

Bruggen in Defferegen je od Domžal oddaljen točno 242 kilometrov ali tri ure in devet minut vožnje z avtom. Marsikateri bralec se bo sedaj vprašal kaj pa ima ta tirolska vasica skupnega s slovenskim mestom? Iz te vasi izhajajo predniki družine, ki je bistveno bila zaslužna za razvoj in industrializacijo Domžal.
Pisalo se je davno leto 1590, ko se je rodil praoče silovite rodbine Blasi Oberwalder. Starejšega prednika zaradi pomanjkanja arhivske dokumentacije ne moremo raziskati. Blasi je bil po poklicu kmet ter je živel v kraju Bruggen. Kmetijo so nato prevzemali Blasijevi potomci. Več kot osem generacij se je zvrstilo na tej kmetiji.
Zaradi prostorske stiske bomo preskočili del zgodovine ter bomo direktno pristali v 19. stoletju. Chrisanthus Oberwalder 1817-1880 se je rodil na domačiji družine Oberwalder. Že zelo zgodaj se je pričel ukvarjati s preprodajo slamnikov. Veliko je potoval okoli ter hitro dojel, da so kmetje v okolici Domžal izdelovali poceni in dobre slamnike. Četudi je bil tujec, za posel jezik ni bil ovira. Chrisanthus je od domžalskih kmetov kupoval slamnike ter jih prodajal po tedanji avstrijski monarhiji. Svoj posel je uspešno širil ter že zelo zgodaj vpeljal v posel svoje sinove:
Sin Chrisanth Oberwalder 1855-1901 je postal uspešen poslovnež. V Pragi je imel svojo tovarno tekstilnih klobukov. Iz poslovnih razlogov je kasneje živel v Kremsu ter tam prodajal svoje klobuke. Leta 1901 so ga brutalno umorili. Neznanci so ga zvezali, davili in mu izbili vse zobe. Njegovo truplo sta našli dve deklici.

Thomas Oberwalder v Domžalah.
Lastnik slike: Jože Oberwalder.

Sin Thomas Oberwalder 1858-1906 je dolgo časa živel v Domžalah ter bil solastnik Povževe slamnikarske tovarne. Bil je zelo napreden ter zaslužen za vpeljavo električne razsvetljave v tovarni. Tako so po novem lahko slamnike izdelovali tudi pozno zvečer. Bil je prvi, ki se je v Domžalah, prevažal naokoli s kolesom. Bil je tudi navdušen alpinist in to ga je tudi stalo življenje. Leta 1906 ga je zasul snežni plaz. V svoji oporoki je alpskemu društvo zapustil večjo vsoto denarja ter jim naložil obvezo, da zgradijo planinsko kočo. Alpsko društvo je zgradilo kočo na višini 2973 m v masivu Glocknergruppe ter jo poimenovalo Oberwalder Hütte. Tako je Thomas Oberwalder edini Domžalčan po katerem je bila poimenovana planinska koča.

Oberwalder Hütte danes.
Vir: Oberwalderhütte, Wikipedia, https://de.wikipedia.org/wiki/Oberwalderhütte, 12. 11. 2018.

Joseph Oberwalder ustanovitelj Povževe tovarne.
Lastnik slike: Jože Oberwalder.

Sin Joseph Oberwalder 1849-1929 je skupaj z ženo Marijo in brati leta 1882 ustanovil slamnikarsko tovarno v Domžalah. Tovarno so domačini imenovali Povževa tovarna, ker je stala na zemljišču Povževe kmetije. Proizvodnja in prodaja slamnikov je bila sila uspešna. Joseph kakor bratje so obogateli. Joseph je imel toliko denarja, da je na Dunaju v elitni ulici Kärntnerstrasse kupil stavbo ter odprl poslovno prodajne prostore. Stavba na Dunaju še danes nosi ime Oberwalder. Tako je to edina stavba na Dunaju, ki nosi ime kakšnega Domžalčana. Po prvi svetovni je prodaja upadla, kljub temu so leta 1921 še vedno imeli 20 zaposlenih ter samo za državo izdelali 18.000 slamnikov. Svoji zlatih časov podjetje ni nikoli več doseglo, saj so zaradi zaprtja mej izgubili velik del nekdanjih trgov. V Jugoslaviji pa se slamniki niso dobro prodajali. Joseph se je trudil, da bi osvojil nove trge, a zaman. Podjetje je propadlo leta 1932.

Trgovski center Oberwalder na Dunaju.
Vir: Rosogliohändler, Eislers of Koryčany & Vienna, Edithandpaul,
https://edithandpaul.com/2013/04/27/rosogliohandler-eislers-of-korycany-vienna/, 10. 12. 2018.

Josephov bratranec Jakob Oberwalder 1863 se je prav tako z Tirolske se preselil v Domžale. V Domžalah je tudi on odprl tovarno slamnikov. Podjetje se je imenovalo Oberwalder & Co ter je izredno hitro raslo. Postalo je eno izmed največjih v Domžalah. Jakob je leta 1921 v času slabe prodaje še vedno zaposloval 134 zaposlenih in izdelal 80.000 slamnikov. Kapacitete pa je imel štirikrat večje. Slamnike je izvažal na Češko, Poljsko, Madžarsko, Avstrijo in Romunijo. Jakobovo tovarno je doletela enaka usoda kot Josephovo. Zaradi prezadolženosti je tovarna prešla v roke Kreditnega zavoda Ljubljana ter se preimenovala v Univerzale.

Radetzky.
Vir: Georg Decker, Josef Graf Radetzky um 1850, Wikipedia,
https://de.wikipedia.org/wiki/Josef_Wenzel_Radetzky_von_Radetz#/media/File:Radetzky-von-radetz.jpg, 27. 11. 2018.

Jakobova hčerka Marija Oberwalder 1887-1962 se je leta 1926 poročila z Egonom Alfredom Johannom Theodorom Wenzelom Maria Radetzky. Egon je bil pravnuk enega izmed najbolj znanih avstrijskih generalov feldmaršala Josepha Radetzkya. Radetzky je večkrat premagal italijansko vojsko in Strauss mu je posvetil svoj Radetzky marš, ki se danes pleše na valeti in maturantskem zaključku. Torej naslednjič, ko vidimo ali slišimo Radetzky marš, se dajmo tudi spomniti na družino Oberwalder.
Potomci družine Oberwalder se danes lahko pohvalijo z več kot štiristo letno zgodovino, ki je zapisana v družinski knjigi ter družinskim drevesom, ki meri dva metra v dolžino.
Danes se mesto Domžale uspešno trudi ohraniti in tržiti bogato dediščino družine Oberwalder. Obiskovalec lahko obišče nekdanjo tovarno Univerzale, Slamnikarski muzej ter se sprehodi po slamnikarski poti. Nagrobni spomeniki na pokopališču pa žalostno propadajo. Izredno uspešen projektant in direktni potomec Jože Oberwalder je zato leta 2019 vložil na občino predlog zavarovanja grobov.

Družinsko drevo je raziskal zgodovinar Rajmund Lampreht ter napisal skoraj sto strani obširno knjigo.
Na plakatu so upodobljene štiri pomembnejše osebe iz družinske zgodovine. Ozadje drevesa pa tvori star slamnik, ki je bil izdelan v Povževi tovarni.
Avtor slike: Rajmund Lampreht

Naslovna fotografija:
Povževova tovarna.
Lastnik slike: Jože Oberwalder.

Avtor Rajmund Lampreht univ. dipl. zgodovinar (od januarja 2020 naprej doktor zgodovine)
Naslov Selniška cesta 27, 2352 Selnica ob Dravi
Spletni naslov www.lampreht.com
Kontakt rajmundl@gmail.com ali 040 376 271

Oglasno sporočilo