Zmagovalec 13. Pokala narodnih noš je Rok Traven, Naj ljudski godec pa je Matic Jeraj

0
2199

Tretji dan 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je med drugim potekal v znamenju tekmovanja harmonikarjev za Pokal narodnih noš. Absolutni zmagovalec je postal Rok Traven, ki je tako prejemnik 13. pokala narodnih noš, na drugo mesto se je uvrstil Benjamin Krhin, na tretje pa Nejc Pirc. Naj ljudski godec pa je postal Matic Jeraj. Zmagovalce je določila tričlanska strokovna komisija v sestavi Janez Fabjan, Majda Golob in Matjaž Poljanšek.

.

“>Tekmovanje je sicer potekalo v štirih kategorijah. V kategoriji do 10 let je zmagal Jure Cerar, na drugo mesto se je uvrstil Gašper Pleško. V kategoriji od 11 do 16 let je zmagal Matic Jeraj, sledita mu Gašper Štajner in Žiga Žagar. V kategoriji od 16 do 45 let pa je najbolj navdušil absolutni zmagovalec Rok Traven, sledita Benjamin Krhin in Nejc Pirc. V najstarejši kategoriji starih nad 45 let pa je navdušil Stane Makovec, na drugo mesto se je uvrstil Jože Dolenc, na tretje pa Alojz Murgelj.

Organizatorji festivala so na prireditvi opazili nezakonito prodajo srečk, ki so jo prijavili policiji. Ker srečelova ni v programu, organizatorji obiskovalce opozarjajo, naj prodajalcem srečk ne nasedajo.

.

“>Obiskovalci so ulice Kamnika zapolnili že dopoldan, ko se je pričela sejemska prodaja in ko je na odru nastopil Papirniški pihalni orkester Vevče. Popoldan je kratka ploha za hip zmotila ulično dogajanje v Kamniku. Kljub temu je program na glavnem odru potekal nemoteno, za čas padavin se je prekinila samo ulična prodaja. Obiskovalce je navdušila Folklorna skupina Tine Rožanc ter različni ansambli. Dan se je zaključil z večerno zabavo, za katero so poskrbeli Pop Design, Gušti in Skalp.

Ves čas festivala so odprte tudi spremljajoče razstave: Spodi n’č, gor pa b’l mau v Galeriji Dika, ki predstavlja spodnje perilo naših babic in dedkov, Le kam sodi ta obleka? v Galeriji nad Kavarno Veronika, ki izpostavlja oblačila ob različnih priložnostih ter Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš, ki predstavlja dragocene primere kostumov Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji.

Danes obiskovalce 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine čaka vrhunec prireditve – tradicionalna povorka narodnih noš. Ob 15. uri se bo skozi mesto sprehodilo skoraj 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tradicionalno povorko si bo kot slavnostni gost ogledal predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki bo tudi slavnostni govornik. Slavnostni govori bodo potekali pred začetkom povorke v Samčevem prehodu. Obiskovalce bosta nagovorila tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger.

Obiskovalci so danes vabljeni tudi v Arboretum, kjer poteka Čarobni dan. Več informacij o tem na www.carobnidan.si

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

OZADJE

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Angleški medij The Guardian je prireditev letos uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov, tako iz Kamnika kot iz okolice. Prireditev je kar nekajkrat zamenjala ime, tako je leta 1986 Kamnik gostil 16. Dneve narodnih noš, folklore in obrti, kasneje se je preimenovala v Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine – to ime pa se je ohranilo vse do danes, ko je prireditev po številnih vsebinskih preoblikovanjih pridobila široko prepoznavnost. Vsako leto pa v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Ti se za to priložnost posebej pripravljajo tudi več dni pred prireditvijo. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar “noše”.

Besedilo: Samo Trtnik,  Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo