Kandidatura Sancinove za odbor ZN obtičala na vladi

0
237

Kandidatura slovenske mednarodne pravnice Vasilke Sancin za ponovno izvolitev v odbor Združenih narodov za človekove pravice je obtičala v vladni proceduri. Na ministrstvu za pravosodje so pojasnili, da so po opravljenem javnem razpisu kandidaturo posredovali generalnemu sekretariatu vlade, tam pa glede nadaljnjega postopka molčijo.
Sancinova, sicer predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti, je od leta 2019 članica odbora ZN za človekove pravice, ki ga sestavlja 18 neodvisnih pravnih strokovnjakov. Te izvoli 173 držav pogodbenic Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, med katerimi je Slovenija. Sancinova je bila tudi ena od treh podpredsednikov tega odbora. Mandat ji bo formalno potekel konec leta, člani pa imajo možnost ponovnega imenovanja, vendar lahko kandidirajo le s podporo države. Kot je prejšnji teden poročal časnik Večer, pa se je pri tem zataknilo.
Rok za prijavo se je 6. aprila iztekel, vlada pa Sancinove ni imenovala za ponovno kandidatko oziroma je ni na seznamu kandidatov.

Vir: splet

Oglasno sporočilo