Resnična dejstva glede gradnje doma za starejše občane v Moravčah

0
2204
Foto: portal-os.si

Glede na niz neresničnih trditev, ki jih v svojem pisanju na povabilo svetniške skupine bivšega župana Rebolja navaja bivši koncesionar gradnje doma za starejše občane, direktor podjetja Comett, Matjaž Čampa, župan občine Moravče dr. Milan Balažic in direktor občinske uprave mag. Ivan Kenda, odgovarjata z dejstvi.

Odgovor objavljamo na spletni strani občine Moravče zaradi zanimanja občank in občanov, pa tudi zato, ker ga na spletni strani svetniške skupine bivšega župana Martina Rebolja nenehno brišejo. To kaže predvsem na njihov strah pred resnico in na odgovornost za to, da doma v 14 letih njihove vladavine niso bili sposobni zgraditi, posledice česar čutimo še danes.

_______________________________________________________________________

Spoštovani,
neresnic je lahko sto, resnica pa je samo ena. Glede na niz neresničnih trditev, ki jih v svojem pisanju na povabilo svetniške skupine bivšega župana Rebolja navaja bivši koncesionar gradnje doma za starejše občane, direktor podjetja Comett, Matjaž Čampa, sva prisiljena izpovedati naslednja dejstva:

1.
V času prevzema vodenja občine Moravče od decembra 2018 do novembra 2019 je bilo v zvezi z gradnjo izvedenih kar 54 sestankov – na občini ali na Ministrstvu za delo. Na
nobenem od njih g. Čampa ni predstavil »vse potrebno, da bi lahko do jeseni 2019 dokončali razpis in izbrali najboljšega izvajalca«. Potencialni zunanji vlagatelji so imeli
do g. Čampe zadržke vsled njegove vprašljive kredibilnosti, ponudbo bančnih kreditov pa je g. Čampa predstavil šele novembra 2019, ko je bilo že jasno, da bo koncesijo izgubil. To lahko potrdijo tudi visoki predstavniki omenjenega Ministrstva, ki so na pogovorih sodelovali.

2.
V pogovorih smo res nameravali za občino Moravče dogovoriti najboljše možne pogoje, zato smo kot pogajalska izhodišča navajali plačilo stroškov, ki so od leta 2007 za občino nastali po krivdi bivšega župana Rebolja. Prav tako smo predvideli pogajanja o višini nadomestila za stavbno pravico. Do zaključka teh pogajanj ni nikoli prišlo zaradi nezainteresiranosti g. Čampe. Tako, denimo, od junija do oktobra 2019 sploh ni bil dosegljiv za nadaljevanje pogovorov. Če komu, potem lahko prav g. Čampi upravičeno očitamo nestrokovni pristop in sumljive apetite. Priznati pa mu je potrebno »poznavanje problematike tovrstnih partnerstev«, saj je bil sam vzrok velike večine te problematike.

3.
Ministrstvo za delo je v skladu z zakonom ugotovilo obstoj objektivnih razlogov za odvzem koncesije g. Čampi – ali enostavneje: njegovo podjetje ni uspelo niti ni nakazovalo, da bi kadarkoli uspelo začeti graditi dom za starejše občane v Moravčah. Zato podaljšanje koncesije ni prišlo v poštev. Neodgovorno obnašanje g. Čampe je namreč že pred  odvzemom koncesije pri predstavnikih občine Moravče in Ministrstva za delo povzročilo »veliko previdnost pri pogovorih«, saj se ni držal nobenega dogovora.

Kot župan in direktor, ki nameravava zgraditi dom za starejše občane v Moravčah, nisva mogla pristati na to, da bi delila usodo bivšega župana Rebolja, ki je v dolgem obdobju 14 let skupaj z g. Čampo zgradil en velik nič. Bivši župan, ki ne more preboleti dejstva, da so ga moravški ljudje odslovili, se ne bo mogel oprati svoje krivde. Bivši koncesionar pa se je celo z olajšanjem zahvalil za sodelovanje in se ni pritožil na odločitev Ministrstva za delo. S tem je le še enkrat izkazal svojo zavzetost za izvedbo projekta, ki je v njegovih rokah dejansko postajal »utopična ideja«.

Takšna so dejstva. Takšna je resnica. Imamo dokaze. Kdor je morda še v dvomih, se lahko oglasi v zgradbi Občine Moravče, kjer si bo lahko pri direktorju občinske uprave g. Ivanu Kendi podrobneje ogledal dokumentacijo zadnjih 14 let. Pa tudi novo dokumentacijo, ki jo pripravljamo za bližnji začetek gradnje doma.

dr. Milan Balažic, ŽUPAN
mag. Ivan Kenda, DIREKTOR

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here