Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v občini Kamnik v torek, 21. aprila

0
725

Dobrodelna akcija razdeljevanja toplih obrokov socialno ogroženih otrok

Tudi v Kamniku je korona kriza združila dobre pobude in zgodbe posameznikov in institucij, da pomagajo najbolj ranljivim skupinam naše družbe – otrokom in njihovim že tako socialno ogroženim družinam, ki med karanteno zaradi virusa še bolj občutijo izgubo dohodka ali pa zmanjšanje družinskih prihodkov zaradi izgube dela ali pa čakanja na delo. Zato je kamniški gostinec Primož Repnik, lastnik Gostilne Repnik, ponudil brezplačno pripravo toplih obrokov hrane za šolarje in otroke, ki so zaradi zaprtja šol in vrtcev ostali brez edinega toplega obroka hrane, ki jim ga je prej nudila šolska ali vrtčevska prehrana. Tako so na njegovo pobudo Občina Kamnik, Občinski štab Civilne zaščite, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Center za socialno delo Osrednja Slovenija – Vzhod Enota Kamnik, Območno združenje Rdečega križa Kamnik, kamniške šole ter kamniška živilska podjetja ter trgovec združili svoje moči in izpeljali dobrodelno akcijo priprave ter razvoza toplih obrokov tistim, ki to ta hip najbolj potrebujejo.

Več o dobrodelni akciji si lahko ogledate TUKAJ.

Preklic zaprtja planinskih poti v oskrbi Planinskega društva Kamnik

Glede na vladno sproščanje ukrepov in dopuščanje nekaterih športnih dejavnosti Planinsko društvo Kamnik v dogovoru z Občinskim štabom  Civilne zaščite Občine Kamnik in strokovno službo Planinske zveze Slovenije objavlja PREKLIC zaprtja planinskih poti v oskrbi Planinskega društva Kamnik.

Ker še vedno ostaja razglašena epidemija je potrebno tudi na planinskih poteh spoštovati vse sprejete ukrepe, prav tako še vedno velja, da je gorsko reševanje oteženo, okrnjena je tudi oskrba in popravilo planinskih poti, planinske koče pa so do nadaljnjega zaprte. Zaradi vseh navedenih dejstev naj ta preklic NE VELJA kot povabilo v gore, zlasti ob bližajočih se praznikih, ko si bo marsikdo zaželel obiska gora.

Planinska zveza Slovenije je objavila Priporočila v času sproščanja ukrepov, v katerih med drugim opozarja, da so v visokogorju še vedno zimske razmere in svetuje, da se izogibamo zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke in nasploh visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti. Pred morebitnim odhodom v gore si jih OBVEZNO preberite.

Možnost izposoje knjižničnega gradiva v Kamniku in Komendi

V času epidemije Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, kljub zaprtosti, omogoča članom naročilo in varen prevzem do 5 enot gradiva v tekočem koledarskem mesecu. Z današnjim dnem so torej omogočili izposojo gradiva po predhodnem naročilu in brezstičnem osebnem prevzemu. Storitev je namenjena predvsem izposoji študijskega in strokovnega gradiva. Naročanje in prevzem gradiva bo mogoč:

  • za območje občine Kamnik v osrednji enoti (Ljubljanska cesta 1, 1241 Kamnik), od torka, 21. 4. 2020 dalje. Storitev bo na voljo od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro. Naročanje gradiva po telefonu se zaključi vsak dan ob 14. uri,
  • za območje občine Komenda v Krajevni knjižnici Komenda (Glavarjeva cesta 37, 1218 Komenda), od petka 24. 4. 2020 dalje. Storitev bo na voljo ob ponedeljkih in petkih (ostale dni ne) med 9. in 15. uro. Naročanje gradiva po telefonu se zaključi ob ponedeljkih in petkih ob 14. uri.

Za ta korak se je knjižnica odločila po ustreznih spremembah Odloka o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki v 2. točki odpravlja omejitev “za osebni prevzem blaga in hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki” (UL RS, 53/2020).

Več informacij je dostopnih na spletni povezavi: https://www.kam.sik.si/Novice/ArtMID/4437/ArticleID/8755/Moznost-izposoje-knjiznicnega-gradiva-v-Kamniku-in-Komendi.

Prostovoljci

Za tiste, ki si ne morejo priskrbeti sami nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila in podobno) smo v času epidemije na Občini Kamnik na voljo na telefonski številki 051/374-207 (Katja Vegel). Na telefon lahko pokličete med ponedeljkom in nedeljo med 9. in 21. uro.

Danes je en prostovoljec eni občanki pripeljal topli obrok na dom. Dva prostovoljca nudita pomoč v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik, dve prostovoljki pa na živilski tržnici na Tomšičevi ulici.

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo