Frizerji in kozmetiki v primežu najemnin, na drugi strani razmah dela na črno

0
1673

4. maja naj bi predvidoma vrata svojih salonov spet lahko odprli  frizerji in kozmetiki, vendar pa ti opozarjajo, da prepoved izvajanja frizerskih in kozmetičnih storitev v času epidemije ne velja za vse. Siva ekonomija in delo na črno sta se v času epidemije zelo razširila, dejavnost pa se tako izvaja brez nadzora in ustrezne zaščite. Tako frizerji kot kozmetiki pa imajo velike težave tudi s plačevanjem najemnin.

»Borimo z najemninami, bančnimi posojili, pomanjkanjem sredstev za nakazila nadomestil zaposlenim na čakanju na domu in neprimernimi zahtevami strank, ljudje pa po ulicah hodijo z urejenimi pričeskami«, so ogorčeni frizerji in kozmetiki, ki so med prvimi zaprli vrata svojih salonov; najprej na Primorskem, kjer so čez noč ostali brez italijanskih strank, takoj za tem pa tudi v vseh drugih delih Slovenije, saj jim je delo prepovedal vladni odlok. Mnogi, tudi tisti z najdaljšo tradicijo frizerske ali kozmetične dejavnosti, s takimi razmerami še niso bili soočeni.

Velik problem so tudi stroški najemnin
Frizerji in kozmetiki se ubadajo s tem, kako zbrati sredstva za izplačilo nadomestil zaposlenim na čakanju na delo doma, kako plačati fiksne stroške, kot so stroški najemnin, vode, elektrike in podobno, če so brez prihodkov. Nekateri so se sicer z lastniki poslovnih prostorov uspeli dogovoriti za odlog ali odpis najemnine, ampak je teh primerov malo. OZS zato vztraja pri tem, da je z ustreznimi ukrepi potrebno rešiti sofinanciranje stroškov najemnin za obdobje, ko je država z odlokom prepovedala opravljati dejavnost. Če nimaš prihodkov, tudi fiksnih stroškov ne moreš plačati, opozarjata sekciji.

Razmah dela na črno in sive ekonomije
Večina frizerjev in kozmetikov spoštuje odlok in čaka na trenutek, ko bodo spet lahko odprli svoje salone. Ob tem pa opozarjajo, da se je v tem obdobju, ko so njihovi saloni zaprti, še dodatno razširil obseg dela na črno in sive ekonomije:»Nemoteno se izvajajo storitve po zasebnih domovih, ob vprašljivi osebni zaščiti ter čistoči pripomočkov in opreme.«

Ljudje želimo biti urejeni, zato so mnogi poiskali storitve »na črno«, nemalo strank pa je tudi  v času epidemije od svojih frizerjev in kozmetičark zahtevalo, da jim kljub prepovedi uredijo nohte in trepalnice ali pobarvajo in postrižejo lase. Tako Sekcija frizerjev pri OZS kot Sekcija kozmetikov pri OZS zato apelirata na potrošnike: »Počakajte na svojega frizerja ali kozmetika, da začne opravljati storitve. Poskrbite za svoje zdravje in ne uporabljajte frizerskih in kozmetičnih storitev na črno in po zasebnih domovih, saj s tem neposredno ogrožate svoje zdravje. Bodite odgovorni, zdravje je na prvem mestu!«

Frizerski in kozmetični saloni naj bi se ponovno odprli 4. maja, vendar pa navodil za delo v času epidemije še ni. Frizerji in kozmetiki zato pristojne pozivajo, naj pri določanju pogojev upoštevajo, da imajo frizerski in kozmetični saloni že na podlagi obstoječe zakonodaje vzpostavljene visoke higienske norme. Potrebno je namreč redno razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, pregrinjal, ovratnega papirja za enkratno uporabo pri frizerjih in sterilizacije pripomočkov pri kozmetikih. Redno se čisti in razkužuje tudi delovne površine.

Spodaj prilagamo zapis Braneta Josipovića, frizerja in člana UO sekcije frizerjev pri OZS.
PONOSEN SEM, DA SEM FRIZER!
Moram to napisat. Mi ne da miru…
Tudi vas jezi, ker gledamo po medijih urejene politike, sveže postrižene, brez izrastkov, z urejenimi nohti!?
Je že kdo mogoče slišal kakega novinarja, da jih je vprašal, kje in kdo jih je uredil, če pa od 16.3. nihče izmed nas ne sme opravljati storitve!? A se jih ne upajo vprašat?
No, pa da ne bo pomote. Tudi na cesti in v trgovini srečujem sveže postrižene ljudi. Pa je več kot očitno, da jih je spedenal frizer in ne žena/mož.
Ne vem na koga sem bolj jezen, na ljudi, ki ne morejo počakat, da odpremo salone ali na vas frizerski kolegi in kolegice, ki nimate hrbtenice in bi jim rekli NE!
Ja. Mogoče ravno ti, ki bereš to, si med tistimi kolegi, ki si naredil/a “izjemo” in ji ali mu ustregel iz ne vem katerega razloga. Mogoče, ker si v stiski in moraš nekje dobiti evro ali dva, mogoče iz strahu, da boš zgubil/a stranko, ali ker se enostavno požvižgaš na vse. Ni prav, ni pošteno, ni moralno, ni etično, do svojih kolegov frizerjev. Predvsem do vseh tistih, ki so trenutno res v stiski in si ne upajo kršiti Odloka, da ne bi poleg vseh problemov, ki jih imajo, dobili še 4000 € kazni…
Gledal sem to cel mesec, ampak danes sem se odločil, da podelim to jezo z vami, ker me je klicala stranka, če jo lahko postrižem še pred 1. majem, ker nujno rabi. Rekel sem NE!
Njen odgovor: “Potem grem pa k eni v Šiško, vem da dela”.
Malo me je stisnilo. Predvsem za to, ker sem eden tistih, ki zelo rad ustrežem. In to stranki, ki je več kot samo stranka. Smo prijatelji. In vem, da mu to veliko pomeni. In ja res rabi. Ni mi bilo lahko reči ne. Tvegal sem, da mi bo zameril. Upam, da ne. Oprosti “M”. Lahko bi rekel, pa pridi do mene domov ali pa pridem jaz k tebi, pa te spedenam. Lažje bi bilo. Nihče ne bi vedel da sem bil jaz tisti, ki sem naredil “izjemo”. Pa nisem, ni se mi zdelo prav, ne pošteno, ne etično niti moralno, do vas, do vas frizerjev, ki vam trenutno ni lahko in boste še dolgo po 4. maju čutili to sranje, ki ga imamo.
Pa, če smo že pri 4. maju… Nekateri ste kar pozabili na odnos, ki nam ga je pokazala (in nam ga še kaže) NAŠA Vlada! Haloooo!!!
A vi veste, kakšno finančno pomoč nam je dala. Do danes še niti centa ne!!! Morali smo dati delavcem plače, in kmalu zopet za april… Od kod, če imamo prepoved obratovanja in posledično nič prihodka. Nekateri niso mogli niti pokriti februarskih stroškov, ker se je že konec februarja poznalo na prometu in v začetku marca. Potem, niso imeli za marčevske plače in kmalu naj bi še aprilske izplačali… Od kod? Iz česa?
Poglejte malo levo in desno pa južno… Kako so tam poskrbeli za samozaposlene in delodajalce…
Pa bodo nekateri rekli, ja pa si sposodi, saj bodo povrnili in boš vrnil sposojeno… No, če je kdo med vami, ki bo kaj takega izustil pa naj posodi nekomu, ki rabi za 5, 10 ali celo nekaj deset plač sredstev… Pa da te vidim, če boš posodil…
In pod kakšnimi pogoji si upravičen, da dobiš pomoč. Za bruhat! Primerjave s februarjem, pa celo z lanskoletnim prometom! Halo!? Zakaj? Ker nas imajo za norca, za ovce!!!
No, pa mi frizerji bomo kmalu lahko začeli z delom, da ne govorim o dejavnostih, ki so še na slabšem kot mi in 4.5. še ne bodo začeli…
Veste kaj….Prav ponosen sem, da sem vsem, ki so se v času karantene hoteli pobarvati izrastek ali postriči, ker to NUJNO rabijo rekel NE! Ponosen sem tudi na vse vas, ki ste tudi rekli NE. Pa čeprav bi bilo lažje reči ja, predvsem ker to radi delamo in nas roke že pošteno srbijo. Komaj čakam 4. maj in da bomo lahko zopet uživali in delali v poklicu, ki je najlepši na svetu.
Dragi kolegi, ki niste zmogli reči NE pa brez zamere. Mogoče boste imeli že danes naslednjo priložnost in se spomnite na prijatelje frizerje, ki so v stiski in recite “NE, se vidimo v salonu po 4. maju.”
#ostanitezdravi<https://www.facebook.com/hashtag/ostanitezdravi?source=feed_text&epa=HASHTAG>#ostanifrizer<https://www.facebook.com/hashtag/ostanifrizer?source=feed_text&epa=HASHTAG>
Lep skuštran pozdrav, FRIZER S PONOSOM!
p.s.: če tudi vi tako čutite, kar DELITE NAPREJ.
In pripišite še svoje mnenje v komentar.
Naj vidijo predvsem ti, ki nam vsak dan žugajo in moralizirajo, da naj se držimo ukrepov, a so se morali NUJNO spedenat, pa čeprav nekje, na skrivaj. A za vas pa ne veljajo zakoni, tako kot za vse ostale? Sram naj vas bo! In to za to, ker nimate izrastka, ker nimate zaraščene frizure in neurejenih nohtov. Veliko boljši vtis bi dosegli, če bi ponosno pokazali, da nas čakate, neurejeni, dokler ne bomo zopet smeli delati, uradno in legalno.

Jaz pa z veseljem novinarja ali novinarko, ki bo imel pogum vprašat, v živo, naše ministre ali ministrice, kdo jih je v času karantene postrigel, pobarval ali jim uredil nohte, gratis postrižem, pa še za rundo dam (da bodo še gostinci imeli nekaj od tega).

Mira Črešnar
Vodja odnosov z javnostmi
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here