Po skorajda mesecu dni prva nova okužba s COVID-19 v občini Kamnik

0
1247

Občinski štab Civilne zaščite je bil danes dopoldan, 23. junija 2020, obveščen o prvem novem primeru okužbe s COVID-19. Epidemiologi že zbirajo podatke o izvoru okužbe in morebitnih stikih.

Župan in Občinski štab Civilne zaščite sta takoj po obvestilu sprejela prve ukrepe za preprečevanje okužbe v naši občini ter ključnim organizacijam naročila spremljanje stanja in dosledno izvajanje preventivnih ukrepov. Vsi člani Občinskega štaba Civilne zaščite in ključne organizacije so bile nemudoma obveščene o pojavu prve okužbe in tako že potekajo prve aktivnosti ter sestanki med organizacijami, ki so ključne pri obvladovanju okužbe in preprečevanju širjenja virusa v občini (na primer Dom starejših občanov Kamnik in Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik).

Občinski štab Civilne zaščite bo še naprej aktivno spremljal razmere in preventivne aktivnosti posameznih organizacij v naši občini, in sicer s ciljem preprečevanja širjenja okužbe v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, pristojnimi ministrstvi ter epidemiologi. Še vedno pa veljajo preventivni ukrepi, ki si jih lahko ogledate spodaj.

Preventivni ukrepi

Za okužbo z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • v primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • v primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke,
  • v času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi,
  • poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V primeru poslabšanja stanja (težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov.

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here