Podeljena priznanja 8. Festivala Svobodne Video Produkcije

0
656

V soboto, 5. junija 2021, se je v prostorih Doma kulture Kamnik odvil že 8. Festival svobodne video produkcije. Na festivalski projekciji se je od prejetih 56 predvajalo 46 izbranih video del, ki so bili razdeljeni v kategorije dokumentarni, eksperimentalni/animirani, aktivistični, glasbeni/perfomans, ter igrani. Projekciji je sledil pogovor z Luko Leskovškom o vizualnih učinkih.

Ob zaključku festivala je strokovna komisija podelila 3 priznanja izstopajočim delom. Priznanja Zlata ribica 8. Festivala svobodne video produkcije so prejeli:

KRASNI NOVI DOM, režija: Gašper Markun, Renato Švara

Dokumentarni triptih o deinstitucionalizaciji. Filmi nam dajo vpogled v proces preobrazbe socialno varstvenega zavoda Dom na Krasu. Namen slednjega je preselitev stanovalcev iz zavoda v skupnost, ter jim s tem omogočiti običajno in dostojnejše življenje izven zidov ustanove. Filmi nam postrežejo z direktnim vpogledom v sanje in strahove varovancev in njihovih skrbnikom pred in med procesom.

Kajenje ubija, režija: Jerca Oblak

Kratki eksperimentalni animirani film o pisateljici, ki inspiracijo in material za svoje pisanje najde v cigaretnih škatlicah. Film raziskuje ustvarjalni proces sam, proces od prvih asociacij, njihovega formiranja v ideje ter preko njih do končne kreacije. Ponuja nam zanimive kombinacije posnetih in animiranih prizorov. Avtorica z zvokom vzpostavlja vse razsežnosti ustvarjalne krize, kreativnih procesov in miselnih tokov . Z menjavo ritmov, stopnjuje napetost in določa stanja umiritve in s tem doseže želeno atmosfero.

PAUSA / BREAK, režija: Silvia Viviani

Eksperimentalno – dokumentarno – aktivističen film, ki s svojim ritmom montaže in zvoka odlično zajame vso bedo sodobnih delavskih praks, ponavljajočih se dnevov, ponavljajočih gibov, in vedno znova razbitih sanj za tekočim trakom. Akterji nikoli ne govorijo v kamero, s tem avtorica doseže prikaz razčlovečenja delavca na samo telesno raven. Človek-stroj. Film na trenutke deluje tudi kot video spot.

Festival je potekal v organizaciji Zavoda Mladinski center Kotlovnica Kamnik in ob podpori Območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Kamnik, ter Doma kulture Kamnik.

Povezava do trejlerja 2021: https://youtu.be/pvrbrvMTCMw

Lep zaključek tedna.
Ekipa festivala in MC Kotlovnica
Oglasno sporočilo