Pojdimo v hribe, pojdimo se družit!

0
1501

Na zadnjo soboto v avgustu smo pri Domžalskem domu na Mali planini prisluhnili moškemu pevskemu zboru Janko Kersnik iz Lukovice, ki vsa ta leta, kar 28 se jih je nabralo, skrbi za kulturni del druženja domžalskih planincev in planink.
Zbrane je nagovorila predsednica PD Domžale Helena Kermauner, ki jih je spomnila, da je v preteklem letu zaradi epidemije srečanje odpadlo. Nato je pozdravila vse planince in planinke ter goste, med njimi častnega podpredsednika Petra Primožiča ter člane PD Bajtar in PD Kamnik. Seveda ni mogla mimo zahvale Alenki in Lojzetu Ovijač, ki skrbita, da je vse tako kot mora biti in, da planinci in planinke ne odhajajo na pot lačni in žejni. Besedo je predala še gospodarju Jerneju Gradu, ki je sicer dejal, da ni govorec, nato pa je govoril kot »raztrgan dohtar«. In ravno zato smo izvedeli nekaj zanimivosti o zgodovini, tako doma, kot srečanjih ter o težavah z vzdrževanjem, ki je zahtevno tako po organizacijski kot finančni plati. V zadnjih desetih letih so obnovili električno napeljavo ter prenovili kuhinjo, ki so ji dodali hladilnico. Kot prvi so zgradili čistilno napravo in igrišče za najmlajše. Na domu so naredili fasado, ki je dobila ne samo novo ampak tudi debelejšo obleko. Poleg novih oken je obnovljeno tudi prvo nadstropje, ostalo še čaka na prenovo. Želja je ureditev oziroma izgradnja večjega bazena za vodo ob hudih časih, da je ne bo treba voziti iz doline. Ob tem je navrgel še dve domislici in sicer, da je vesel, da je srečanje prvič obiskal predstavnik občine Kamnik in zato upa, da bo tudi ob tem kaj »kanilo«, in da ima najemnik prostorov srečno roko pri izbiri deklet za strežbo, saj so prikupne in urne, zato se pri njih za »šankom«, predvsem moški, kar malce dlje zadržijo. Za njim je na vrsto prišel podžupan Kamnika Bogdan Pogačar, ki je bil vidno presenečen, ko je izvedel, da je prvi predstavnik občine Kamnik na že 28. srečanju PD Domžale. Spregovoril je o viziji domžalskih planincev pri izgradnji doma ter ob tem zaželel, naj le tako ostane in se širi. Omenil je še, naj se dogodek, začet s pesmijo, nadaljuje v prijetnem vzdušju ter obljubil, da prihodnje leto tudi pride. Podžupanja občine Domžale, ki je izrekla že stavek v uvodu, je še omenila, da je covid marsikaj ušpičil, med drugim tudi to, da Domžalčani nismo mogli do svojega doma. Beseda je nanesla tudi na sredstva, ki jih namenja občina in omenila, da niso velika,  a da jih planinci in planinke PD Domžale znajo bogato oplemenititi. Ob vprašanju, kdo bo imel bazen, Kamnik ali Domžale, je najbolje, da je kar pri domžalskem domu ter skupni projekt obeh občin, torej regijski projekt.
Na koncu je še enkrat spregovorila predsednica društva in orisala še nekaj podrobnosti iz utripa društva v času epidemije. Društvo je v sodelovanju z Občino Domžale in Kamnik pripravilo in izdalo dva nova zemljevida Domžalske in Kamniške okolice, kar ni enostavno. Veseli so, da gostijo že drugi družinski tabor in to v domu, ki že 68 let nudi zavetišče in zatočišče planincem in planinkam, ki jih pot zanese mimo. Sledila je še pesem moškega pevskega zbora, nato je vajeti prevzel ansambel Gregorja Kobala in ker pot do doma ni preveč zahtevna, so se mnogi zavrteli še ob zvokih polk in valčkov.

djd     


 
Oglasno sporočilo