Na Glavnem trgu v Kamniku smo s projektom E-nostavno na kolo potovali trajnostno

0
388

V soboto, 18. septembra 2021, se je Občina Kamnik skupaj z Zavodom za turizem in šport pridružila Evropskemu tednu mobilnosti, ki se vsako leto odvija med 16. in 22. septembrom. Na dogodku E-nostavno na kolo smo med 9. in 12. uro na Glavnem trgu v Kamniku lahko izvedeli več o različnih trajnostnih oblikah prevoza, v ospredju pa so bila kolesa. Zbranim sta se pridružila tudi župan Matej Slapar in direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik Rok Jarc.

Naučili smo se osnovnih popravil kolesa. Predstavili smo prednosti električnih koles in obiskovalce naučili njihove uporabe, z njimi pa so se lahko po mestu tudi popeljali. Obiskovalci pa so poleg tega pridobili informacije o kolesarskem turizmu ter preizkusili tako imenovana »pijana očala«, ki predstavljajo nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Dogodek bo spremljal zanimiv animacijski program.

Ob tem naj poudarimo, da Občina Kamnik nudi veliko možnosti uporabe trajnostnih oblik prevoza. V Kamniku lahko trajnostno potujete z vlakom in avtobusom, s KAMKOLES-om, peš po pešpoteh po mestu in širši okolici ali pa s kolesom po kolesarskih poteh po mestu in širši okolici. Poleg tega boste v Kamniku lahko v letu 2022 varneje in trajnostno potovali tudi s kolesom do Ljubljanev letu 2023 pa varneje in trajnostno potovali tudi s kolesom do Godiča.

»Dodana vrednost Kamnika, kjer obiskovalec začuti njegovo pristnost, je avtentičnost mesta in njegove dediščine. V mestu si želimo kakovostnega turizma na visoki ravni, to smo sposobni zagotoviti, kar nam omogoča ponudbo kakovostne izkušnje, po kateri bodo turisti povpraševali še in še,« je ob dogodku med drugim povedal direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik Rok Jarc.

Župan Matej Slapar pa je poudaril pomen trajnostne mobilnosti in vlaganja Občine Kamnik v posodobitve in prilagajanja cestne infrastrukture trajnostnim oblikam prevoza. Izpostavil je gradnjo kolesarske poti od Kamnika preko Mengša do Ljubljane in postavitev sedme postaje izposojevalnega sistema KAMKOLO, s čimer si Občina želi spremeniti potovalne navade ljudi, da bi ti posegali po bolj trajnostnih rešitvah prevoza.

Za animacijski program je poskrbela ekipa Doma kulture Kamnik, za predstavitve Špica šport, LAS Srce Slovenije in Avto-moto društvo Kamnik.

Ob tej priložnosti je izpod peresa Ivana Mitrevskega nastala tudi karikatura s sloganom letošnjega Evropskega tedna mobilnosti Živi zdravo. Potuj trajnostno.

O projektu E-nostavno na kolo

V Kamniku E-nostavno na koloVečina območij že razpolaga z različnimi kolesarskimi potmi, ki pa so velikokrat omejene na občinske meje. Poudarek projekta E-nostavno na kolo je na izgradnji infrastrukture in označevanju. Število turistov kolesarjev se iz leta v leto povečuje, vendar trenutna ponudba ne zadovoljuje njihovih potreb oziroma potenciali za razvoj kolesarskega turizma še niso izkoriščeni. S projektom Gorenjsko kolesarsko omrežje se kolesarska infrastruktura sicer že povezuje preko občinskih pa tudi regijskih mej, saj prestopa meje statistične regije Gorenjske, vendar še vedno primanjkuje podporne infrastrukture, opreme in vsebin. Operacija E-nostavno na kolo prepoznava potenciale na tem področju in preko investicij v podporno infrastrukturo/opremo, ureditve kolesarjem prijaznih postajališč na že vzpostavljenih kolesarskih poteh ter dodajanjem vsebin spodbuja kolesarstvo kot obliko trajnostne mobilnosti in poslovnih priložnosti. Ena od vsebin je tudi nadgradnja turističnih produktov, kot je »Gorenjsko kolesarsko omrežje«.

Cilji projekta je ozaveščati javnost o pomenu trajnostne mobilnosti, spodbujati trajnostno mobilnost, spodbujati in razvijati trajnostni turizem, izboljšati možnosti za razvoj podjetništva in turizma na podeželju, boljša opremljenost območij s kolesarsko opremo, razvoj novih turističnih proizvodov in komunikacija in prenos dobrih praks med sodelujočimi LAS-i.

“>rojekt sodelovanja LAS E-nostavno na kolo, v katerem sodelujeta kot partnerja LAS Srce Slovenije in Občina Kamnik, sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Fotografije: Zavod za turizem in šport Kamnik
Občina Kamnik

Oglasno sporočilo