Nova publikacija z naslovom Grad Zaprice v Kamniku

0
1048

Za vas smo pripravili novo publikacijo z naslovom Grad Zaprice v Kamnik, ki govori o zgodovini dvorca ali, kakor ga Kamničani bolj poznamo, gradu Zaprice. Na majhni vzpetini nad predmestjem Šutna, na odlični lokaciji, je daleč naokoli edini ohranjeni grajski kompleks, ki je danes namenjen delovanju muzeja in javnosti.

Prvim najdbam grajske poselitve je mogoče slediti od začetka 14. stoletja. Najprej v obliki domnevnega zgodnjegotskega bivalnega stolpa oziroma dvora stolpaste oblike. Novo podobo dobi v sredini 16. stoletja, ko ga Jurij pl. Lamberg preobrazi v slikovito renesančno arhitekturo z ogelnimi pomoli, ki dajo majhnemu dvorcu mogočnejši videz. Zadnje večje predelave in modernizacijo je grajski kompleks doživel proti koncu 18. stoletja pod lastnikom Antonom Medardom pl. Wiederkehrom. O vsem tem piše dr. Igor Sapač, arhitekt, umetnostni zgodovinar in kastelolog, ki je s sodelavko, arhitektko mag. Sanjo Špindler, izdelal tudi digitalne prikaze glavnih stavbnih razvojnih faz dvorca Zaprice skozi stoletja.

V drugem prispevku, avtorice mag. Zore Torkar, zgodovinarke in etnologinje, z naslovom Življenje za grajskimi zidovi pa odkrivamo življenjske zgodbe lastnikov v 19. in 20. stoletju – od veselih spominov na počitnikovanja na Zapricah do žalostnih usod ob izgubi vsega, kar so imeli; od radostnih počitnikovanj Zapričanov, znanih slovenskih pesnikov in literatov, ki so preživljali poletne počitnice na idiličnem gradu, do še živih spominov učencev, ki so tu nekaj let živeli v internatu, in stanovalcev, ki so do ustanovitve muzeja živeli v neprimernih stanovanjih. 4. decembra 1961 je bil ustanovljen Muzej Kamnik in v naslednjih desetletjih so bile stavbe grajskega kompleksa temeljito raziskane in prenovljene za muzejsko dejavnost.

Publikacijo si lahko ogledate TUKAJ in je na voljo tiskana v slovenskem in angleškem jeziku ter pomeni doprinos k turistični ponudbi Kamnika.

Dobite jo v muzejskih trgovinah. Vabljeni k nakupu.

Publikacijo je založil Medobčinski muzej Kamnik. Vodja projekta: mag. Zora Torkar. Besedilo in izbor fotografij: dr. Igor Sapač, mag. Zora Torkar. Fotografije: Medobčinski muzej Kamnik, Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija Ljubljana, Indok center Ministrstva za kulturo RS, Arhiv RS, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Alenka Župančič, družina Gabrovec, France Stele, Tomaž Lauko, Zora Torkar, Miran Kambič, Igor Sapač, Jošt Gantar – slovenia.info.

Besedilo in fotografiji: Medobčinski muzej Kamnik

Oglasno sporočilo